Η Standard & Poor’s αξιολογεί Εθνική και Eurobank εν όψει «γάμου»

Ο οίκος Standard & Poor’s επαναβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, μετά την πρόταση εξαγοράς της δεύτερης από την πρώτη.

Ο οίκος Standard & Poor’s επαναβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, μετά την πρόταση εξαγοράς της δεύτερης από την πρώτη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο οίκος επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των δύο τραπεζών στη βαθμίδα «CCC» και το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο στη βαθμίδα «C» με αρνητικές προοπτικές, καθώς θεωρεί ότι το χρηματοπιστωτικό προφίλ του οργανισμού που θα προέκυπτε μετά τη συγχώνευσή τους δεν θα διαφέρει ουσιαστικά απ’ αυτό που προκύπτει από την τρέχουσα αξιολόγησή της για τις δύο τράπεζες.

Κατά την εκτίμηση του οίκου, η τράπεζα που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank θα είχε μία επαρκή επιχειρηματική θέση, σύμφωνη με την τρέχουσα αξιολόγησή της για τις δύο τράπεζες.

Ο S&P θεωρεί ότι η μελλοντική επιχειρηματική θέση και σταθερότητα εσόδων της νέας τράπεζας θα παραμένει ευάλωτη στη σημαντική επιδείνωση του εγχώριου τραπεζικού τομέα και της οικονομίας, στην οποία είναι εκτεθειμένες όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα.

Ο οίκος θεωρεί ότι η νέα τράπεζα θα είχε μία ουσιαστική θέση στην Ελλάδα, με μερίδιο αγοράς 32% στις καταθέσεις, ενώ θα είχε επίσης ένα σημαντικό διεθνές έρεισμα, μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των εγχώριων ανταγωνιστών της, με ποσοστό πάνω από το 27% των δανείων και καταθέσεων της να προέρχονται εκτός της Ελλάδας, από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την Τουρκία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk