«Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα πρόκειται να χρεοκοπήσει»: Αυτή η αποστροφή του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε επιχειρηματική συνάντηση στη Σιγκαπούρη, η μέχρι στιγμής πιο κατηγορηματική αναφορά του επί του ελληνικού ζητήματος, έχει μπερδέψει τα γερμανικά ΜΜΕ.

Οι ερμηνείες ξεκινούν από την ντε φάκτο «εγκατάλειψη» της μέχρι τώρα επίσημης στάσης του Βερολίνου περί αναμονής της ελληνικής αξιολόγησης και καταλήγουν στο ερώτημα εάν τελικά το θέμα με την τρόικα έχει ήδη κλείσει.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε μαζί με εκτενές ρεπορτάζ είναι πρωτοσέλιδο στη «Frankfurter Allgemeiner Zeitung» (FAZ), που όπως αναφέρει η Deutsche Welle, φέρουν τον τίτλο «Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει».

Ο τίτλος που τα δείχνει μάλλον όλα είναι εκείνος του σχολίου της FAZ: «Ελληνικά για προχωρημένους». Από τη «μετάφραση» της αναφοράς του Σόιμπλε, γράφει η εφημερίδα, «το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να βγει, έστω κι αν το σχόλιο θεωρηθεί δευτερεύον, είναι ότι το αποτέλεσμα της αποστολής της τρόικας έχει προφανώς ήδη κλείσει».

Πρόβλημα «συνέπειας» με τη μέχρι τώρα στάση του Βερολίνου διαπιστώνει και η «Sueddeutsche Zeitung» (SZ), που σημειώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφύγει μέχρι τώρα τόσο κατηγορηματικές προβλέψεις και επέμενε να δείχνει στην έκθεση της τρόικας.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι αναφορές του Σόιμπλε έγιναν ενώπιον «ειδικού» ακροατηρίου – δηλαδή στην Ασία, στην οποία, όπως σημειώνει και η FAZ, είχε υπάρξει ένας κάποιος βαθμός «κακοφωνίας» για το ελληνικό ζήτημα, το οποίο και προσπάθησε να αντιμετωπίσει ο Σόιμπλε καθησυχάζοντας για τους κινδύνους.

Με αυτό το σκεπτικό προσεγγίζει η SZ και την αντίδραση της Μέρκελ στις αναφορές Σόιμπλε: η καγκελάριος, γράφει η εφημερίδα, «ερμήνευσε τη δήλωση Σόιμπλε σε συνάρτηση με τα συμφέροντα των ακροατών, λέγοντας ότι στην Ασία υπάρχουν ανησυχίες για ανεξέλεγκτες εξελίξεις στο ευρώ».

«Ο Σόιμπλε δίνει εγγυήσεις στην Ελλάδα», επιγράφει το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας και στο σχόλιό της σημειώνει για το ίδιο θέμα: «Προς το παρόν δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Με αυτή την κίνηση Μέρκελ και Σόιμπλε επιλέγουν στην ευρωπαϊκή τους πολιτική τον δρόμο με τους λιγότερους κινδύνους. Θεωρούν πως οι συνέπειες που θα είχε μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι πολύ πιο δύσκολο να υπολογιστούν από ό,τι τα επιπλέον έξοδα για την παραμονή της στην ευρωζώνη. Στην εσωτερική πολιτική, αυτό ωστόσο λειτουργεί αντίστροφα: με μια απόφαση υπέρ της Ελλάδας, η καγκελάριος θέτει σε κίνδυνο τις ισορροπίες στον κυβερνητικό συνασπισμό. Επιπλέον δεν μπορεί να υπολογίζει στην αντιπολίτευση μια και μετά το χρίσμα για την καγκελαρία από το SPD, άνοιξε ο προεκλογικός αγώνας».

Ανάλογη ανάγνωση κάνει και το «Spiegel» εξηγώντας: «Δεν είναι σύμπτωση που ο Σόιμπλε έδωσε αυτήν την ομολογία από τη Σιγκαπούρη… στη Σιγκαπούρη «διαφήμισε» με το πάθος του τα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου».

Η «Welt» γράφει από την πλευρά της ότι «ο Σόιμπλε διακηρύττει την αλλαγή πορείας» υποστηρίζοντας ότι «επιτέλους λέγεται ανοικτά αυτό που έχει ήδη αποφασιστεί, ότι η Γερμανία θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Η εφημερίδα «Die Zeit» σημειώνει στην ηλεκτρονική της έκδοση την Τρίτη: «Ο Σόιμπλε δηλώνει αλλαγή πλεύσης. Ο υπουργός Οικονομικών είπε στη Σιγκαπούρη αυτό που είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό: η Γερμανία θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ – ακόμα και αν απαιτείται μεγαλύτερη βοήθεια».

Και η εφημερίδα εξηγεί:«Για την αλλαγή πλεύσης υπάρχουν δύο λόγοι. Πρώτον η νέα ελληνική κυβέρνηση έπεισε τη γερμανική κυβέρνηση ότι η Αθήνα το εννοεί σοβαρά και ότι θέλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκαν. Και δεύτερον, πιστεύουν στο Βερολίνο πως μια έξοδος της Ελλάδας τώρα θα ήταν επικίνδυνη».

Για το ίδιο θέμα η «Stuttgarter Zeitung» σχολιάζει: «Μπορεί να ασκεί κανείς κριτική για την περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, όμως προς το παρόν αυτή είναι η μοναδική λύση. Αυτό φάνηκε τώρα και στο Τόκιο (σημ. στη σύνοδο του ΔΝΤ). Εκεί έγινε ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη έγινε το προβληματικό παιδί. Τις προηγούμενες δεκαετίες στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι οικονομικές κρίσεις στην Νότια Αμερική και στην Ασία. Εδώ και δυόμιση χρόνια στο επίκεντρο βρίσκεται η Ευρώπη».

Η αυστριακή εφημερίδα «Die Presse» επίσης, αναφερόμενη στην Ελλάδα, γράφει ότι η πρόταση για επαναγορά ομολόγων από την ίδια τη χώρα, με κεφάλαια που δανείζεται – πρόταση που διατυπώθηκε από το στέλεχος της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν –, μπορεί να είναι μια καλή ιδέα αλλά είναι λάθος.

Ισως κάτι τέτοιο να μπορεί να λειτουργήσει με τις τράπεζες όχι όμως με την Ελλάδα, πιστεύει ο αρθρογράφος και εξηγεί: «Για την Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν είναι καλή λύση. Διαφορετικά από ό,τι συμβαίνει με τις τράπεζες, η χώρα δεν διαθέτει η ίδια τα χρήματα για την επαναγορά ομολόγων. Επειδή οι Έλληνες δεν είναι πλέον αξιόπιστοι, δεν μπορούν να βρουν μόνοι τους τα χρήματα στις αγορές, αλλά θα πρέπει να τα δανειστούν από τον ESM. Με τον τρόπο αυτό τα χρέη θα μειώνονταν αλλά τα ποσά που θα έπρεπε να πληρώσουν οι φορολογούμενοι των άλλων ευρωπαϊκών κρατών θα αυξάνονταν».