«Εχουν γίνει πραγματικά πολλά στην Ελλάδα», παραδέχεται η Ανγκελα Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την αλλαγή στάσης της Ελλάδας και υπογράμμισε τις προόδους που έχει πραγματοποιήσει η χώρα και τις προσπάθειές της.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την αλλαγή στάσης της Ελλάδας και υπογράμμισε τις προόδους που έχει πραγματοποιήσει η χώρα και τις προσπάθειές της.

«Μπορούμε να πούμε πολλά για την Ελλάδα, όμως τώρα έχουν γίνει πραγματικά πολλά εκεί πέρα – ίσως πιο αργά και λιγότερο αποτελεσματικά απ’ ό,τι φανταζόμασταν, αλλά κάτι έχει αλλάξει στο γενικό τρόπο σκέψης τους», δήλωσε η καγκελάριος μιλώντας γερμανούς επιχειρηματίες στο Βερολίνο.

Η κυρία Μέρκεl επαναλαμβάνει τακτικά και το επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, επιμένοντας όμως παράλληλα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας που ζητούν οι πιστωτές της.

Καλά λόγια επιφύλαξε η κυρία Μέρκελ για την Ισπανία: «Είδαμε με πόση ορμή, με πόση προσήλωση η ισπανική κυβέρνηση εργάζεται για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας», υπογράμμισε η Ανγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι η Γερμανία «είναι σαφές ότι δεν θέλει να διαιρέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση». Υπογράμμισε μάλιστα πως ο στόχος του ευρώ, όταν εισήχθη, δεν ήταν να περιοριστεί μόνο σε 17 χώρες, αλλά να επεκταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ίδια υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει δουλειά για να ενισχυθεί και να εναρμονιστεί η γενική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. «Με διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας, μια νομισματική ένωση δεν μπορεί να αντισταθεί μακροπρόθεσμα στα σοκ», δήλωσε προσθέτοντας ότι η ανταγωνιστικότητα θα είναι ένα από τα σημαντικά θέματα της επόμενης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί, την Πέμπτη και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Η Μέρκελ αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της αγοράς εργασίας. Η καγκελάριος εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι, μολονότι η Ευρώπη έχει μια ενιαία εσωτερική αγορά, δεν έχει και μια ενιαία αγορά εργασίας. Ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα των εργαζομένων και καλύτερη εκμάθηση των γλωσσών, σε μια περίοδο που η Γερμανία αντιμετωπίζει δημογραφική ύφεση και έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk