Υλικά για 4-5 άτομα
1 κιλό κρεμμύδια ξερά, κομμένα όπως στη χωριάτικη
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 κλωναράκια φρέσκου θυμαριού, ψιλοκομμένα ή 1 κ.σ. (κοφτή) ξερό, τριμμένο
1 κ.σ. (κοφτή) ζάχαρη
1 φύλλο σφολιάτας
200 γρ. μυζήθρα, θρυμματισμένη
Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το αλατοπίπερο, το θυμάρι και τη ζάχαρη, μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρώμα και να καραμελώσουν.
Τα ανακατεύουμε συχνά και υπομονετικά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, η διαδικασία θέλει περίπου 30 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα κρεμμύδια να κρυώσουν.
Καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος μια ταρτιέρα και απλώνουμε από πάνω το φύλλο σφολιάτας ομοιόμορφα μέχρι και τα τοιχώματα. Φροντίζουμε η σφολιάτα να είναι πολύ κρύα (από το ψυγείο) και τρυπάμε με πιρούνι όλη την επιφάνεια της ζύμης.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Μοιράζουμε πάνω στη σφολιάτα τα κρεμμύδια και τη μυζήθρα και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Την τρώμε ζεστή.
Τip
Αντί για θυμάρι μπορούμε να βάλουμε μαντζουράνα ή και φρέσκο μαϊντανό, που θα τον προσθέσουμε στο τέλος.