Η Αθήνα «αντιστέκεται» στη φτώχεια

Η εφετινή «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας» βρίσκει την Ελλάδα στη μέση μιας πρωτόγνωρης κρίσης, που απειλεί να γίνει ανθρωπιστική

Η εφετινή «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας» βρίσκει την Ελλάδα στη μέση μιας πρωτόγνωρης κρίσης, που απειλεί να γίνει ανθρωπιστική.

Ο Δήμος Αθηναίων, πρωτοπόρος στη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου κοινωνικής φροντίδας, τιμά το νόημα της ημέρας αυτής, που γιορτάζεται παγκοσμίως την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012, με δύο συμβολικές εκδηλώσεις στις εγκαταστάσεις του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών και στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ).

Η πρώτη εκδήλωση θα ξεκινήσει στις εννέα το πρωί, στις εγκαταστάσεις του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών, στο κτήριο του παλιού Φρουραρχείου απέναντι από το Σταθμό Λαρίσης, όπου θα διανεμηθούν τρόφιμα σε 500 πολύτεκνες οικογένειες, με τη μέθοδο του προκαθορισμένου ραντεβού.
Την ίδια ημέρα στη μία το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή εκδήλωση παρουσίασης των δράσεων του Ιδρύματος Αστέγων στην αυλή του Κέντρου Σίτισης, στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Σοφοκλέους. Η θεατρική ομάδα Αστέγων θα προχωρήσει στην ανάγνωση κειμένου σχετικού με την καθημερινότητα στο Ίδρυμα, ενώ θα γίνει και συμβολική διανομή τροφίμων σε 50 άπορες οικογένειες.
«Βασικός μας στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε τους απλούς ανθρώπους και τις επιχειρήσεις, που έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν προσφέροντας κυρίως τρόφιμα, ότι οι ανάγκες μας δεν τελειώνουν ποτέ» λέει ο κ. Γεώργιος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ. Όπως εξηγεί στο Βήμα, όταν καθημερινά πια προσέρχονται στο Ίδρυμα περίπου 10 οικογένειες που ζητούν στήριξη, οι ανάγκες όλο και αυξάνονται.
Οικογένειες ένα βήμα πριν την απόλυτη φτώχεια
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ενώ δεν παρατηρείται έντονη αύξηση του αριθμού των αστέγων που ζουν στο Δήμο Αθηναίων, «την ίδια στιγμή αυξάνονται εκείνες οι οικογένειες, μικροαστικές, μεσοαστικές, ακόμα και μεγαλοαστικές που ζητούν να πάρουν τρόφιμα από τα προγράμματα του ΚΥΑΔΑ» επισημαίνει ο κ. Αποστολόπουλος. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται «ένα βήμα πριν γίνουν άστεγοι κι εμείς καλούμαστε να βάλουμε φρένο σε αυτή την κατάσταση», εξηγεί.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΥΑΔΑ, το πρώτο εξάμηνο του 2011 οι αιτήσεις που κατατέθηκαν για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου ήταν 486. Το νούμερο αυτό για το 2ο εξάμηνο αυξήθηκε στις 584, ενώ το 1ο εξάμηνο του 2012 εκτοξεύθηκε στις 743 αιτήσεις. Την ίδια στιγμή, το σύνολο των δικαιούχων της Αθηναϊκής Αγοράς για είδη ένδυσης ανέρχεται σε 972 άτομα.
Επίσης, από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 10 Αυγούστου 2012 διανεμήθηκαν από το σύνολο των δομών που λειτουργούν υπό τη σκέπη του ΚΥΑΔΑ, 708 σακούλες τροφίμων. Για το διάστημα από 28 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, συνυπολογίζοντας τις 50 σακούλες που θα δοθούν αύριο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ανέρχονται στις 230 σακούλες. Το Κοινωνικό Φαρμακείο έχει εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα, 102 άτομα με κάρτα, καθώς και 62 επιπλέον έκτακτες περιπτώσεις.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk