Σε δίκη ακόμα πέντε ύποπτοι για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Η ακροαματική διαδικασία για τη δίκη πέντε υπόπτων που κατηγορούνται για τον σχεδιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ξεκίνησε τη Δευτέρα σε αίθουσα του ειδικού στρατοδικείου στη Βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα

Η ακροαματική διαδικασία για τη δίκη πέντε υπόπτων που κατηγορούνται για τον σχεδιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ξεκίνησε τη Δευτέρα σε αίθουσα του ειδικού στρατοδικείου στη Βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Ενώπιον του στρατοδίκη, συνταγματάρχη δικαστικού Τζέιμς Πολ, εμφανίστηκαν ο κατηγορούμενος ως αρχιτέκτονας των επιθέσεων Χάλιντ Σέιχ Μοχάμεντ και άλλοι τέσσερις συγκατηγορούμενοί.

Το δικαστήριο αρχικά θα εξετάσει μία σειρά από αιτήματα, μεταξύ αυτών και προσφυγές όπως αυτή της Αμερικανικής Ένωσης για τα Κοινωνικά Δικαιώματα (ACLU), κατά του γεγονότος ότι οι δίκες αυτές τελούνται «σε ένα κατ’ εξαίρεση δικαιικό σύστημα» και πως έχει παρέλθει πολύς καιρός για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η ACLU υποστηρίζει πως οι στρατιωτικές επιτροπές θα κηλιδωθούν από την υπόνοια της μη δίκαιης δίκης και προσθέτει πως η υπόθεση δεν θα έπρεπε να αποσπαστεί από τη δικαιοδοσία των ομοσπονδιακών δικαστηρίων.

Οι στρατιωτικές επιτροπές, λέει σε ανακοίνωσή της, «έχουν συσταθεί για να επιτύχουν εύκολες καταδίκες και να αποσιωπήσουν την πραγματικότητα για τους βασανισμούς» ενώ προσθέτει ότι «ο αμερικανικός λαός ήδη ανέμενε πολύ καιρό να αποδοθεί δικαιοσύνη για τις επιθέσεις της 11/9 και η διοικητική χρήση των στρατιωτικών επιτροπών σημαίνει πως η δικαιοσύνη ποτέ δεν θα αποδοθεί πραγματικά».

Η δίκη είναι κλειστή για το κοινό αλλά οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορούν να την παρακολουθήσουν με κλειστό κύκλωμα σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ. Υπάρχει ακόμη καθυστέρηση 40 δευτερολέπτων ώστε να μην διαρρεύσουν μυστικά (κυρίως του προγράμματος της CIA) κάτι που επίσης έχει καταγγελθεί από την ACLU.

Η προηγούμενη ακροαματική διαδικασία, τον Μάιο, είχε διακοπεί όταν οι κατηγορούμενοι είχαν αγνοήσει επιδεικτικά τον δικαστή, αρνούμενοι να φορέσουν ακουστικά για να παρακολουθούν τη διερμηνεία της διαδικασίας στα αραβικά.

Σε ένα σημείο, ένας από τους κατηγορούμενους, ο Ράμζι Μπιναλσίμπχ είχε διακόψει τη δίκη γονατίζοντας για να προσευχηθεί.

Τη Δευτέρα ο δικαστής διευκρίνισε πάντως εκ των προτέρων πως θα υπάρξει ένα διάλειμμα ώστε να μπορέσουν στη διάρκειά του να προσευχηθούν οι κατηγορούμενοι.

Πέρα από την παρελκυστική τακτική των κατηγορουμένων και των συνηγόρων σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει στη δίκη το ζήτημα των βασανιστηρίων και της παραβίασης των δικαιωμάτων τους.

Ο Μοχάμεντ είχε συλληφθεί το 2003 στο Πακιστάν και κρατήθηκε σε μυστική φυλακή της CIA, στην οποία—όπως εντέλει παραδέχθηκε και η ίδια η υπηρεσία—είχε υποβληθεί στον βασανισμό του εικονικού πνιγμού 183 φορές.

Υπενθυμίζεται πως βάσει της νομοθεσίας πειστήρια που αποσπώνται μέσω βασανιστηρίων δε γίνονται δεκτά στο δικαστήριο.

Οι στρατιωτικοί δικαστές έχουν ζητήσει την θανατική ποινή για τους πέντε κατηγορούμενους σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι για τον σχεδιασμό των αεροπειρατειών σε πολιτικά αεροσκάφη και της σκόπιμης συντριβής τους στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, με συνολικά περίπου 3.000 νεκρούς.

Ο Μοχάμαντ, παρόλο που στη δίκη του Μαΐου είχε παραμείνει σιωπηλός, σε παλαιότερη ακροαματική διαδικασία στο Γκουαντάναμο το 2008 είχε περιπαίξει το αμερικανικό δικαστικό σύστημα και είχε δηλώσει πως επιζητεί τη θανατική καταδίκη του «προκειμένου να γίνει μάρτυρας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk