Προδικαστικές ακροάσεις τη Δευτέρα στις υποθέσεις Κάρατζιτς – Χάτζιτς

Η προδικαστική ακρόαση στην υπόθεση του Γκόραν Χάτζιτς και η διάσκεψη πριν από την έναρξη της παρουσίασης των επιχειρημάτων από τους συνηγόρους υπεράσπισης στην υπόθεση του Ράντοβαν Κάρατζιτς έχουν προγραμματιστεί για σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Η προδικαστική ακρόαση στην υπόθεση του Γκόραν Χάτζιτς και η διάσκεψη πριν από την έναρξη της παρουσίασης των επιχειρημάτων από τους συνηγόρους υπεράσπισης στην υπόθεση του Ράντοβαν Κάρατζιτς έχουν προγραμματιστεί για σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).
Η δίκη του Γκόραν Χάτζιτς, πρώην προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα θα αρχίσει στις 16 Οκτωβρίου και την ίδια μέρα θα αρχίσει η παράθεση αποδεικτικών στοιχείων των συνηγόρων υπεράσπισης του Ράντοβαν Κάρατζιτς, πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας.
Ο Γκόραν Χάτζιτς κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση της νομοθεσίας και των εθίμων πολέμου στην Κροατία την περίοδο Ιούνιος 1991 – Δεκέμβριος 1993 συμπεριλαμβανομένων διώξεων, δολοφονιών, εγκλεισμών, βασανισμών, απελάσεων και λεηλασίας δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.
Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας συνελήφθη στις 20 Ιουλίου του 2011 και κατά την πρώτη του εμφάνιση ενώπιον των δικαστών του ICTY στις 24 Αυγούστου του ίδιου έτους δήλωσε ότι δεν είναι ένοχος.
Η παρουσίαση των αποδεικτικών στοιχείων στη δίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς θα αρχίσει με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα, του πρώην επικεφαλής του επιτελείου της Δύναμης Προστασίας του ΟΗΕ (UNPROFOR) στο Σαράγεβο, Ρώσου συνταγματάρχη, Αντρέι Ντεμουρένκο.
Ο Αντρέι Ντεμουρένκο, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες μετά τη σφαγή στην υπαίθρια αγορά Μαρκάλε του Σαράγεβο, το 1995, υποστήριξε ότι η οβίδα που σκότωσε 43 ανθρώπους και τραυμάτισε 75 ανθρώπους δεν μπορούσε να είχε εκτοξευθεί από τις σερβικές θέσεις, αλλά δεν του επιτράπηκε να αποκαλύψει την έκθεσή του, ούτε του επιτράπηκε να την υποβάλει στη διοίκηση.
Ο απόστρατος Ρώσος συνταγματάρχης στη δίκη του πρώην διοικητή του σώματος στρατού των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας στο Σαράγεβο, Ντράγκομιρ Μιλόσεβιτς, δήλωσε ότι «το πιθανότερο είναι να επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια» δυνάμεων από περιοχή υπό τον έλεγχο του στρατού των Μουσουλμάνων της Βοσνίας, ώστε να ωθηθεί το ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει σερβικές θέσεις.
Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς παρέδωσε στο ICTY κατάλογο με τους πρώτους έξι μάρτυρες υπεράσπισης, μεταξύ των οποίων είναι ο στρατιωτικός παρατηρητής του ΟΗΕ Πολ Κονβέι, ο Μπλάγκογιε Κοβάτσεβιτς, ο Σλάβκο Γκένκο, ο Ντούσαν Σκρμπα και ένας προστατευόμενος μάρτυρας.
Στη λίστα μαρτύρων υπεράσπισης περιλαμβάνονται 600 ονόματα και για την παράθεση των αποδεικτικών στοιχείων έχουν εγκριθεί 300 ώρες, όσο χρόνο είχε δηλαδή στη διάθεσή της και η εισαγγελία.
Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς κατέθεσε ένσταση κατά της απόφασης υποστηρίζοντας ότι δεν επαρκεί ο χρόνος που έχει εγκριθεί.
Ο πρώην πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση των νόμων και των εθίμων πολέμου στη Βοσνία από το 1992 έως το 1995.
Συνελήφθη στις 21 Ιουλίου του 2008 και η δίκη του άρχισε στις 26 Οκτωβρίου του 2009.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk