Ο επιχειρηματίας που έγινε αντάρτης στη Συρία

Από επιχειρηματίας… αντάρτης. Ο δρ Αμπντούλ Ραούφ ανήκε στην επιτυχημένη επιχειρηματική ελίτ του Αλέπο στη Συρία. Όμως ο βασανισμός του από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Ασαντ τον μετέτρεψε σε έναν από τους πιο αποφασισμένους ηγέτες των ανταρτών

Από επιχειρηματίας… αντάρτης. Ο δρ Αμπντούλ Ραούφ ανήκε στην επιτυχημένη επιχειρηματική ελίτ του Αλέπο στη Συρία. Όμως ο βασανισμός του από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Ασαντ τον μετέτρεψε σε έναν από τους πιο αποφασισμένους ηγέτες των ανταρτών.
Όταν η επανάσταση άρχισε να εξαπλώνεται στη Συρία, ο Ραούφ έστρεψε την προσοχή του από τις επιχειρήσεις στην πολιτική. Συμμετείχε σε μυστικές συναντήσεις με άλλους εξεγερμένους, συζητώντας με ποιον τρόπο θα ερχόταν η αλλαγή στη χώρα. Κάποια στιγμή συνελήφθη.
Ο απεσταλμένος του BBC στη Συρία τον συνάντησε μαζί με τρία μέλη της μυστικής του ομάδας στα περίχωρα του Αλέπο. Η πόλη αυτή, η μεγαλύτερη στη χώρα, είχε αρχικά κρατηθεί εκτός της εξέγερσης όμως σήμερα αποτελεί το κυριότερο πεδίο μάχης του ωμού αυτού εμφυλίου πολέμου. «Το κίνητρο των ανταρτών αυτών είναι οι έξι μήνες που πέρασαν στα χέρια της φοβερής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αεροπορίας», διαπιστώνει ο απεσταλμένος του βρετανικού καναλιού.
«Ας αρχίσουμε με το Αλ Καζούκ», λέει ο Ραούφ και συνεχίζει περιγράφοντας το συγκεκριμένο βασανιστήριο το οποίο περιλαμβάνει ένα ραβδί που παραβιάζει το ανθρώπινο σώμα. «Κάθε Σύρος γνωρίζει τι είναι το Αλ Καζούκ», συμπληρώνουν οι σύντροφοί του.
Στη συνέχεια ο Ραούφ παρουσίασε άλλα βασανιστήρια στα οποία υποβάλει τους Σύρους το καθεστώς Ασαντ: ηλεκτρόδια συνδεδεμένα με το στήθος και τα γεννητικά όργανα, ξυλοδαρμοί _ στον ίδιο έσπασαν τα πλευρά από το ξύλο. Όλα αυτά τα περιέγραφε με τρόπο χαλαρό, ενώ οι άντρες του αστειεύονταν μεταξύ τους. Όμως κάποια στιγμή ο Ραούφ έχασε την ψυχραιμία του όταν διηγήθηκε ότι τον ανάγκασαν να παρακολουθήσει τον βιασμό μιας γυναίκας κρατούμενης από τους φύλακες. «Θα κάνουμε τα ίδια και στη γυναίκα σου αν δεν μας πεις όσα σε ρωτάμε», του είπαν.
Ο πρώην επιχειρηματίας λέει ότι, πριν τον βασανισμό τους, τα μέλη της ομάδα του συζητούσαν την ανατροπή του καθεστώτος με ειρηνικές μεθόδους. «Μόλις όμως απελευθερωθήκαμε, αποφασίσαμε να αγοράσουμε όποιο όπλο μπορούσε να αντέξει η τσέπη μας», λέει.
Ο απεσταλμένος του BBC λέει ότι στην βάση των ανταρτών όπου συνάντησε τον Ραούφ και τους άντρες του, είδε πολεμιστές που είχαν μακριές γενειάδες, κελεμπίες και έμοιαζαν ξένοι. Ανακάλυψε ότι ανήκουν στη Τζαμπάτ αλ-Νούσρα, μια ακραία οργάνωση ένοπλων τζιχαντιστών για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του BBC, «δεν υπάρχουν αξιόπιστοι υπολογισμοί για τον ακριβή αριθμό ξένων μαχητών στη Συρία. Ορισμένοι υπολογίζουν ότι οι ξένοι αποτελούν το 10% των ανταρτών στο Αλέπο. Στην πραγματικότητα, ίσως είναι λίγες εκατοντάδες αλλά αναλαμβάνουν τις πιο δύσκολες αποστολές. Ο αριθμός τους αυξάνεται».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk