Μίλο Τζουκάνοβιτς: τα λαθραία τσιγάρα και το πάθος του για την εξουσία

«Είναι μια μεγάλη νίκη», δήλωσε ο Τζουκάνοβιτς του οποίου ο συνασπισμός έχει κερδίσει όλες τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο Μαυροβούνιο ύστερα από την ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2006. «Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Μαυροβουνίου είναι από τους ελάχιστους στην Ευρώπη που διατήρησαν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων σε τέτοιες δύσκολες εποχές κρίσης», πρόσθεσε.

Κέρδισε τις εκλογές ο κυβερνητικός συνασπισμός του Μαυροβουνίου, διατηρώντας στην εξουσία τον Μίλο Τζουκάνοβιτς. Σύμφωνα με ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, ο συνασπισμός του Τζουκάνοβιτς έλαβε το 46% των ψήφων, ενώ το αμέσως επόμενο κόμμα το 23%.

«Είναι μια μεγάλη νίκη»
, δήλωσε ο Τζουκάνοβιτς του οποίου ο συνασπισμός έχει κερδίσει όλες τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο Μαυροβούνιο ύστερα από την ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2006. «Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Μαυροβουνίου είναι από τους ελάχιστους στην Ευρώπη που διατήρησαν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων σε τέτοιες δύσκολες εποχές κρίσης», πρόσθεσε.
Παρά τις κατηγορίες για διαφθορά, η κυβέρνηση κέρδισε πολλούς πόντους στα μάτια των Μαυροβούνιων επειδή πρόσφατα ξεκίνησε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Ο συνασπισμός Ευρωπαϊκό Μαυροβούνιο του Τζουκάνοβιτς αναμένεται να λάβει περίπου τις 39 από τις 81 έδρες του κοινοβουλίου. Η αξιωματική αντιπολίτευση του Δημοκρατικού Μετώπου 20 έδρες και το φιλοσερβικό Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα εννέα έδρες.
Καθώς δεν αναμένεται ο κυβερνητικός συνασπισμός να λάβει απόλυτη πλειοψηφία, ο Τζουκάνοβιτς θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με μικρότερα κόμματα.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μίοντραγκ Λέκιτς δήλωσε ότι οι εκλογές της Κυριακής σηματοδοτούν «την αρχή του τέλους» για τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Οι επικριτές του Τζουκάνοβιτς τον κατηγορούν για ανάμειξη σε δίκτυο λαθρεμπορίου τσιγάρων και ότι έχει πάθος με την εξουσία. Κάποια στιγμή ο μαυροβούνιος πρωθυπουργός μπήκε στο στόχαστρο έρευνας ιταλών δικαστών οι οποίοι υποπτεύονταν την κυβέρνησή του για συμμετοχή σε διακίνηση λαθραίων τσιγάρων αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στη διάρκεια του διεθνούς εμπάργκο που είχε επιβληθεί στη Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του ’90. Τελικά οι ιταλοί δικαστές απέσυραν τις κατηγορίες εναντίον του μαυροβούνιου πρωθυπουργού, όμως όποτε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε αυτόν αναφέρουν και την υπόθεση των λαθραίων τσιγάρων τονίζοντας ότι η συμμετοχή υψηλά ιστάμενων στο δίκτυο λαθρεμπορίας αποτελεί κοινό τόπο στο Μαυροβούνιο.
Η αντιπολίτευση του Μαυροβουνίου έχει αποτύχει σε όλες τις προσπάθειές της να εκτοπίσει τον Τζουκάνοβιτς ο οποίος κυβερνά τη χώρα από το 1991, όταν ανέλαβε πρωθυπουργός σε ηλικία 29 ετών. Όταν πρωτοεμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή, ήταν στενός σύμμαχος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς όμως το 1996 στράφηκε εναντίον του ισχυρού άντρα του Βελιγραδίου και άρχισε να δηλώνει υπέρ της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου από τη Σερβία. Χειρίστηκε στην μετατροπή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας σε Ενωση Σερβίας και Μαυροβουνίου καθώς και την όλο και μεγαλύτερη απομάκρυνση της Ποντγκόριτσα από το Βελιγράδι η οποία κορυφώθηκε το 2006 με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που οδήγησε στον πλήρη διαχωρισμό των δύο χωρών.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk