Αμερικανίδα δανειολήπτρια που έχασε το υποθηκευμένο σπίτι της στράφηκε δικαστικά, μαζί με άλλους τέσσερις δανειολήπτες, εναντίον δώδεκα τραπεζών – ορισμένες από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως – κατηγορώντας τις πως χειραγωγώντας το βρετανικό libor αύξησαν τα επιτόκια των δικών τους στεγαστικών δανείων.

Δεν πρόκειται μόνο για μία υπόθεση «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ»: Όσες αγωγές είχαν υποβληθεί έως τώρα για το ζήτημα του libor προέρχονται είτε από νομικά πρόσωπα είτε από επενδυτές, αλλά όχι από μεμονωμένους δανειολήπτες.

Ανάμεσα στις τράπεζες εναντίον των οποίων στρέφεται η αγωγή της συνταξιούχου και των άλλων τεσσάρων βρίσκονται ιδρύματα όπως η Bank of America, η Barclays και η UBS.

Το βρετανικό libor καθορίζεται από τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού – βάσει των στοιχείων που δίνουν οι τράπεζες – και χρησιμοποιείται παγκοσμίως ως ένα από τα επιτόκια αναφοράς για τη λιανική τραπεζική.

Στην αγωγή τους οι δανειολήπτες – τα δάνεια των οποίων είχαν ενταχθεί σε subprime και συνδέονταν με τις διακυμάνσεις του libor – υποστηρίζουν ότι τα ιδρύματα χειραγωγούσαν το επιτόκιο ιδιαίτερα σε ημερομηνίες πριν από τον επανακαθορισμό του επιτοκίου σε στεγαστικά δάνεια (κατά κανόνα στην αρχή του μήνα), με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να επιβαρυνθούν με σημαντική οικονομική ζημιά.

Οι αγωγές που σχετίζονται με την υπόθεση της χειραγώγησης του libor, όπως αναφέρουν οι «Financial Times», έχουν ομαδοποιηθεί ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη, το οποίο και πρόκειται να αποφανθεί, το νωρίτερο στο τέλος του χρόνου, επί αιτήματος των τραπεζών να απορριφθούν.