Μπάσκετ: Παρέμβαση της ΕΟΚ για τα διπλώματα των προπονητών

Με έγγραφο, που απέστειλε σήμερα (15/10) το απόγευμα προς την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και κοινοποίησε στη διοργανώτρια αρχή της Α1 μπάσκετ (ΕΣΑΚΕ), η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ξεκαθάρισε ότι πρώην διεθνείς αθλητές, που δεν έχουν στην κατοχή τους διπλώματα προπονητών χωρίς δική τους υπαιτιότητα (δεν έχουν λειτουργήσει σχολές από το 2008 με ευθύνη της ΓΓΑ) δεν θα χρειάζεται να καθοδηγούν τις ομάδες τους από… την εξέδρα, αλλά θα έχουν το δικαίωμα, κατ’ εξαίρεση, να κάθονται κανονικά στους πάγκους

Με έγγραφο, που απέστειλε σήμερα (15/10) το απόγευμα προς την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και κοινοποίησε στη διοργανώτρια αρχή της Α1 μπάσκετ (ΕΣΑΚΕ), η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ξεκαθάρισε ότι πρώην διεθνείς αθλητές, που δεν έχουν στην κατοχή τους διπλώματα προπονητών χωρίς δική τους υπαιτιότητα (δεν έχουν λειτουργήσει σχολές από το 2008 με ευθύνη της ΓΓΑ) δεν θα χρειάζεται να καθοδηγούν τις ομάδες τους από… την εξέδρα, αλλά θα έχουν το δικαίωμα, κατ’ εξαίρεση, να κάθονται κανονικά στους πάγκους.

Η εν λόγω απόφαση αφορά κυρίως τους προπονητές του Ηλυσιακού και του Απόλλωνα Πάτρας κκ. Δημήτρη Παπανικολάου και Νίκο Βετούλα αντιστοίχως και ως αφορμή στάθηκε ο «πόλεμος», που έχει ξεσπάσει και μαίνεται από το Σάββατο (13/10) μεταξύ του κ. Δ. Παπανικολάου και του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης (ΣΕΠΚ), με αποτέλεσμα να πάρει… η μπάλα τόσο τον πρόεδρο του ΣΕΠΚ -τεχνικό της γαλλικής Λιμόζ – κ. Παναγιώτη Γιαννάκη, όσο και τον κόουτς της Καβάλας κ. Κρις Χουγκάζ.

Τι ακριβώς συνέβη στο ντέρμπι της Καλαμτίτσας, όπου ο φιλοξενούμενος Ηλυσιακός υπέταξε (68-66) την οικοδέσποινα Καβάλα; Μη έχοντας το σχετικό δίπλωμα και υπό τον φόβο τυχόν ένστασης εκ μέρους των γηπεδούχων, ο παλαίμαχος άσος και νυν προπονητής κ. Δ. Παπανικολάου δεν κάθισε στον πάγκο του, αλλά κοουτσάρισε εκ του μακρόθεν. Εκ των υστέρων, μάλιστα, ο νεόκοπος προπονητής «στόλισε» τον συνάδελφό του κ. Χουγκάζ κατηγορώντας τον για «υποκριτική και μικροπρεπή συμπεριφορά» εκτιμώντας ότι ενώπιον του διαιτητή κ. Χρήστου Χριστοδούλου όφειλε να τον υπερασπιστεί με μεγαλύτερο ζήλο αντί να εκφραστεί θετικά παραπέμποντας, όμως, το ζήτημα στη διακριτική ευχέρεια του διαιτητή.

«Δεν είναι δυνατόν επί πέντε χρόνια να μην γίνεται ένα σεμινάριο για να πάρουμε τα διπλώματά μας ως προπονητές όπως εγώ και ταυτόχρονα δεν μας αφήνουνε να κάτσουμε στον πάγκο. Είναι σαν να μην σε αφήνουνε να πάρεις δίπλωμα αυτοκινήτου. Έχουμε φθάσει σε σημείο να παρακαλάμε την ΓΓΑ, ενώ ο ΕΣΑΚΕ μάς καλεί στη συνέντευξη Τύπου για να μιλήσουμε ως προπονητές», δήλωσε ο κόουτς «Παπ» μετά το ματς. Την Κυριακή (14/10) ο 35χρονος κόουτς προέβη σε νέες δηλώσεις για να ακολουθήσει σήμερα (15/10) το πρωί διευκρινιστική ανακοίνωση του ΣΕΠΚ.

«Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης παίρνει θέση στη διένεξη που προέκυψε μεταξύ του Κρις Χουγκάζ και του Δημήτρη Παπανικολάου κατά τη διάρκεια του αγώνα της πρώτης αγωνιστικής, καλώντας τον δεύτερο να ενημερωθεί για τη νομοθεσία και να ζητήσει συγγνώμη για από τον προπονητή της Καβάλας.

Σύμφωνα με το Ν.2725/99 (άρθρο 31) και την Υ.Α.11671/2005 (Κανονισμός Προπονητών Καλαθοσφαίρισης), το επάγγελμα του προπονητή καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα (σε Εθνικές κατηγορίες και Α´ τοπική κατηγορία) μπορούν να ασκήσουν όσοι κατέχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή καλαθοσφαίρισης και όσοι είναι κάτοχοι του σχετικού δελτίου ταυτότητας προπονητή (το οποίο εκδίδεται από τον ΣΕΠΚ και την ΕΟΚ).

Στους επίσημους αγώνες καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα, όπως προβλέπεται απ’ την Υ.Α. 11671/2005 και τις αντίστοιχες για κάθε πρωτάθλημα προκηρύξεις πρωταθλημάτων, οι διαιτητές του αγώνα και οι κομισάριοι ελέγχουν αν τα πρόσωπα που καθοδηγούν τεχνικά τους αθλητές/τριες των ομάδων κατά του διάρκεια επίσημου αγώνα, είναι κάτοχοι του δελτίου ταυτότητας προπονητή, το οποίο τους νομιμοποιεί στην άσκηση των καθηκόντων τους ως προπονητών (άρθρο 4 παρ.5 Υ.Α. 11671/2005), η έλλειψη του οποίου δίνει το δικαίωμα ένστασης στην αντίπαλη ομάδα.

Να επισημάνουμε ότι η εφαρμογή του Νόμου (έλεγχος δελτίου ταυτότητας προπονητή) δεν ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των ελεγκτικών οργάνων (διαιτητών-κομισαρίων), αλλά αποτελεί υποχρέωση τους, όπως προκύπτει από τον κανονισμό πρωταθλήματος του ΕΣΑΚΕ», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΕΠΚ προκαλώντας την αντίδραση του προπονητή του Ηλυσιακού, ο οποίος με νέα δήλωση έβαλε ανοικτά κατά του προέδρου του ΣΕΠΚ και πρώην προπονητή του στην Εθνική κ. Π. Γιαννάκη «φωτογραφίζοντας» μεταξύ άλλων το περυσινό επεισόδιο με πρωταγωνιστές τον πρώην ασίσταντ κόουτς του Ολυμπιακού κ. Βαγγέλη Αγγέλου και τον ομόλογό του στον Ηλυσιακό κ. Μιχάλη Καλαβρό:

«Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του οργάνου των προπονητών, το οποίο με καλεί να ζητήσω συγγνώμη στο συνάδελφο, κ. Χουγκάζ, για δηλώσεις μου στον Τύπο. Θα ήθελα, αρχικά, να θυμίσω στον ΣΕΠΚ, το πρόσφατο περιστατικό με τον πρώην συνεργάτη του προέδρου του Συνδέσμου, ο οποίος καθύβρισε χυδαιότατα τον συνεργάτη του κ. Φλεβαράκη, κ. Καλαβρό, παρουσία πολλών μαρτύρων, χωρίς ο ΣΕΠΚ να πάρει κάποια θέση, παρά την επίσημη ανακοίνωση της ΚΑΕ Ηλυσιακός.

Τότε μάλιστα οι ιθύνοντες του ΣΕΠΚ είχαν επικαλεστεί τη δικαιολογία ότι δεν έχουν στα χέρια τους επίσημη, έγγραφη καταγγελία για το συμβάν. Αντίθετα στην περίπτωση τη δική μου, τους αρκούσαν οι δηλώσεις μου στον Τύπο. Επίσης είμαι σε θέση να γνωρίζω και για αρκετές άλλες περιπτώσεις όπου έγιναν έγγραφες καταγγελίες (πχ. του κ. Σορώτου για προπονητή σε ομάδα της περιφέρειας, ο οποίος είχε ανάρμοστη συμπεριφορά και όχι μόνο) οι οποίες έμειναν στο… συρτάρι.

Θέλω επίσης να επισημάνω στον ΣΕΠΚ πως στην Ελλάδα του σήμερα τα προβλήματα δεν λύνονται με υπομνήματα και επιστολές αλλά με προσωπικές ενέργειες. Και ο πρόεδρος του ΣΕΠΚ με το βαρύ όνομα που διαθέτει θα έπρεπε να είχε χτυπήσει τις κατάλληλες πόρτες ώστε οι σχολές προπονητών να μην έχουν να λειτουργήσουν εδώ και 4 χρόνια.

Πλέον δεν μου προκαλούν καμία έκπληξη, οι φήμες που κυκλοφορούν πως ο ΣΕΠΚ είναι ένα κλειστό… κλαμπ στόχος του οποίου είναι η »ανακύκλωση» των ίδιων και των ίδιων προσώπων. Θα ήθελα όμως να ρωτήσω επίσης προσωπικά τον πρόεδρο του ΣΕΠΚ, πόσες σχολές προπονητικής είχε παρακολουθήσει ο ίδιος, όταν ανέλαβε την Εθνική μας ομάδα, μόλις ολοκλήρωσε την καριέρα του ως αθλητής;

Επειδή έγινε δε και κουβέντα για τον κ. Χουγκάζ, θα ήθελα να επισημάνω ότι στην κουβέντα μας με τον κ. Χριστοδούλου, ο προπονητής της Καβάλας, παραδέχτηκε πως ο συνεργάτης του, δεν διαθέτει δίπλωμα, παρά ταύτα κάθισε μαζί του στον πάγκο. Περιμένω από τον ΣΕΠΚ και προσωπικά από τον πρόεδρο του, δίχως την υπογραφή του οποίου δεν φεύγει καμία ανακοίνωση, να ζητήσουν συγγνώμη όχι σε μένα προσωπικά ή στο Νίκο Βετούλα αλλά σε εκατοντάδες άλλα παιδιά για την ηθελημένη ανυπαρξία του.

Δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα να αντιμετωπίσω τον πόλεμο του οποιουδήποτε δεν με θέλει στο χώρο, όμως όταν αυτό αντανακλά στην ομάδα και στου παίκτες μου, θα με βρίσκουν μπροστά τους. Δεν θα ασχοληθώ άλλο με το ζήτημα, καθώς προέχει η προετοιμασία της ομάδας μου για το δύσκολο αγώνα με τον Κολοσσό».

Τον επίλογο στην ενδιαφέρουσα διένεξη, που προέκυψε από το… πουθενά, λες και το ελληνικό μπάσκετ έχει λύσει όλα τα προβλήματά του ή ο ΣΕΠΚ πρέπει να ακολουθεί τους τύπους αντί να υπερηφανεύεται για το ότι και οι 14 ΚΑΕ έχουν έλληνες προπονητές, άρα και (τουλάχιστον) ισάριθμους βοηθούς, με την ανεργία της χώρας στα ύψη, έγραψε _ ποιος άλλος; _ ο πρόεδρος της ΕΟΚ κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος με ένα απλό έγγραφο επέβαλε την τάξη… «αδειάζοντας» ουσιαστικά τον ΣΕΠΚ. Στον οποίο, για να μην ξεχνιόμαστε, προεδρεύει ο κόουτς «Δράκος», υποψήφιος για τη θέση του πρώτου προπονητή στην Εθνική…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk