Ένα νέο τεστ το οποίο θα δείχνει τα άτομα που κινδυνεύουν από εν δυνάμει θανατηφόρες αλλεργικές αντιδράσεις αναπτύχθηκε από βρετανούς ερευνητές.

Μέτρηση ενός ενζύμου – «κλειδιού»

Στο πλαίσιο της εξέτασης οι ειδικοί μετρούν τα επίπεδα ενός ενζύμου στο αίμα – το ένζυμο αυτό εμπλέκεται στις αλλεργικές αντιδράσεις οι οποίες είναι ικανές να «πυροδοτήσουν» πολύ σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλακτικό σοκ). Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον οι οποίοι ανέπτυξαν το τεστ σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Γενικό Νοσοκομείο του Σαουθάμπτον ελπίζουν ότι αυτό θα αποτελέσει μελλοντικά τον «χρυσό κανόνα» για τη διάγνωση των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα φάρμακα συνεχώς αυξάνονται ενώ ανησυχητικά είναι και τα ποσοστά των αντιδράσεων σε τροφές όπως τα φιστίκια και τα φρούτα, κυρίως σε ό,τι αφορά τα παιδιά και τους εφήβους» σημείωσε ο δρ Αντριου Γουόλς, ειδικός στην ανοσοφαρμακολογία που είναι ο «πατέρας» του τεστ και προσέθεσε: «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν διαθέσιμα αξιόπιστα τεστ που να αποτυπώνουν τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης με αποτέλεσμα πολλά άτομα να είναι ευάλωτα απέναντι στην πιθανότητα μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης».

Για την ανάπτυξη της εξέτασης οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο ένζυμο CPA3 τα επίπεδα του οποίου είναι πολύ υψηλότερα στα άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εν δυνάμει θανατηφόρων αλλεργικών αντιδράσεων.

«Εκτόξευση» των επιπέδων σε λίγα λεπτά

Τα επίπεδα του CPA3 μπορούν να «εκτοξευθούν» μέσα σε λίγα λεπτά από την εκδήλωση αναφυλακτικού σοκ ενώ παραμένουν υψηλά για περισσότερο από 24 ώρες μετά την εμφάνιση της σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.

Ο δρ Γουόλς κατάφερε μετά από πολυετή δουλειά να δημιουργήσει μια τεχνική μέτρησης των επιπέδων του ενζύμου σε άτομα με αλλεργίες, δείχνοντας έτσι ποια από αυτά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο αναφυλακτικού σοκ. Όπως εξήγησε «η ανάπτυξη του τεστ θα βοηθήσει να προσδιορίσουμε ποια από τα άτομα με μια συγκεκριμένη αλλεργία μπορεί να εμφανίσουν μια επικίνδυνη για τη ζωή τους αλλεργική αντίδραση. Εχοντας αυτή τη γνώση οι θεράποντες γιατροί θα μπορούν να προστατεύουν τους ασθενείς τους είτε εφιστώντας τους την προσοχή στο να αποφεύγουν τον παράγοντα που προκαλεί την αλλεργία είτε εφοδιάζοντάς τους με μια ενέσιμη συσκευή την οποία θα έχουν πάντα μαζί τους προκειμένου να κάνουν ‘αυτό-χορήγηση’ φαρμάκου με στόχο να αποτραπεί η εμφάνιση αναφυλακτικού σοκ και οι πιθανότητες επαναλαμβανόμενων αλλεργικών κρίσεων».

Αλλαγή του τρόπου διάγνωσης των αλλεργικών αντιδράσεων

Ο δρ Μιτς Λαζενές, ειδικός στην παιδιατρική ανοσολογία που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα, υπογράμμισε ότι το νέο τεστ θα αλλάξει δραστικά τον τρόπο διάγνωσης των αλλεργικών αντιδράσεων. «Οι γιατροί συχνά παραβλέπουν τις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στις οποίες δίνουν τον ‘τίτλο’ των κρίσεων άσθματος. Το καινούργιο τεστ θα βοηθήσει τους ειδικούς να αναγνωρίζουν τις αντιδράσεις αυτές και να παρέχουν στους ασθενείς καλύτερη φροντίδα αλλά και πρόληψη μελλοντικών αλλεργικών αντιδράσεων». Ο ερευνητής κατέληξε τονίζοντας ότι εάν το τεστ αποδειχθεί στο μέλλον όσο χρήσιμο φαίνεται από τις πρώιμες κλινικές δοκιμές, τότε αναμένεται να αποτελέσει τον χρυσό κανόνα διάγνωσης των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων στα χρόνια που έρχονται σε ολόκληρο τον κόσμο.