Θάνατος από ιδεολογία

Ο Μιτ Ρόμνεϊ δεν βλέπει νεκρούς ανθρώπους. Αλλά αυτό συμβαίνει μόνο επειδή δεν θέλει να τους βλέπει. Αν ήθελε, θα έπρεπε να παραδεχθεί

Θάνατος από ιδεολογία | tovima.gr
ΤΟ ΒΗΜΑ – The New York Times
Ο Μιτ Ρόμνεϊ δεν βλέπει νεκρούς ανθρώπους. Αλλά αυτό συμβαίνει μόνο επειδή δεν θέλει να τους βλέπει. Αν ήθελε, θα έπρεπε να παραδεχθεί την άσχημη αλήθεια για το τί θα συμβεί αν ο ίδιος και ο Πολ Ράϊαν εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους για την κοινωνική ασφάλιση.
Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Ρόμνεϊ διακήρυξε ότι κανένας δεν πεθαίνει στην Αμερική επειδή είναι ανασφάλιστος. «Δεν έχουμε ανθρώπους που αρρωσταίνουν, που πεθαίνουν στο σπίτι τους επειδή δεν είναι ασφαλισμένοι», είπε. Είναι μια αξιοσημείωτη δήλωση. Δείχνει σαφώς ότι ο κ. Ρόμνεϊ δεν έχει ιδέα πώς είναι η ζωή (και ο θάνατος) για όσους είναι λιγότερο τυχεροί από τον ίδιο.
Ακόμη και η ιδέα ότι όλοι μπορούν να πηγαίνουν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων είναι ψεύτικη. Ναι, ο νόμος απαιτεί να δέχονται τα νοσοκομεία όσους χρήζουν επείγουσας βοήθειας, είτε μπορούν, είτε δεν μπορούν να πληρώσουν. Αλλά αυτή η περίθαλψη δεν είναι δωρεάν – αντιθέτως, αν μπεις στα επείγοντα θα σε χρεώσουν, και αυτός ο λογαριασμός μπορεί να είναι σοκαριστικά υψηλός.
Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να τον πληρώσουν, αλλά ο φόβος των τεράστιων λογαριασμών μπορεί να αποτρέψει τους ανασφάλιστους να πάνε στα επείγοντα περιστατικά, ακόμη και όταν θα έπρεπε. Και μερικές φορές το αποτέλεσμα είναι ότι πεθαίνουν.
Πιο σημαντικό, η εισαγωγή στα επείγοντα περιστατικά όταν είσαι πολύ άρρωστος δεν υποκαθιστά την τακτική θεραπεία, ιδίως αν πάσχεις από χρόνια προβλήματα υγείας. Και την τακτική θεραπεία την έχεις, όταν δεν έχεις πολλά λεφτά, όταν είσαι ασφαλισμένος.
Επομένως, η πραγματικότητα την οποία δεν βλέπει ο κ. Ρόμνεϊ είναι ότι πολλοί άνθρωποι στην Αμερική όντως πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή δεν έχουν κοινωνική αφάλιση.
Για πόσους θανάτους μιλάμε; Η απάντηση δεν είναι εύκολη, και στους συντηρητικούς αρέσει να επικαλούνται τις λίγες έρευνες που δεν βρίσκουν σαφείς αποδείξεις ότι η ασφάλιση σώζει ζωές. Ο συντριπτικός όγκος των στοιχείων, όμως, δείχνει ότι η αφάλιση όντως σώζει ζωές, και ότι η έλλειψή της σκοτώνει.
Για παράδειγμα, οι Πολιτείες που επεκτείνουν την κάλυψη του Medicaid, και επομένως παρέχουν κοινωνική ασφάλιση σε περισσότερους ανθρώπους, έχουν σημαντική μείωση στα ποσοστά της θνησιμότητας σε σύγκριση με γειτονικές Πολιτείες, που δεν επεκτείνουν την κάλυψη.
Ετσι, δεν υπάρχει πραγματικό ερώτημα για το αν η έλλειψη ασφάλισης είναι υπεύθυνη για χιλιάδες, και ίσως δεκάδες χιλιάδες θανάτων Αμερικανών κάθε χρόνο. Αλλά αυτό δεν είναι ένα γεγονός που θέλει να το παραδεχθεί ο κ. Ρόμνεϊ, επειδή θέλει να καταργήσει το Obamacare και να μειώσει την χρηματοδότηση για το Medicaid – πράξεις που θα στερήσουν την ασφάλιση από 45 εκατ. μη ηλικιωμένους Αμερικανούς, προκαλώντας χιλιάδες πρόωρους θανάτους.
Ας είμαστε λοιπόν κτηνωδώς ειλικρινείς εδώ. Η θέση των Ρόμνεϊ – Ράϊαν για την κοινωνική ασφάλιση είναι ότι πολλά εκατομμύρια Αμερικανών πρέπει να την στερούνται, και άλλα πολλά εκατομμύρια να στερηθούν την κάλυψη που τους δίνει τώρα το Medicare, για να εξοικονομηθούν χρήματα.
Την ίδια στιγμή, φυσικά, ο κ. Ρόμνεϊ και ο κ. Ράϊαν προτείνουν τρισεκατομμύρια δολάρια σε μειώσεις φόρων για τους πλουσίους. Ετσι μια κυριολεκτική περιγραφή του σχεδίου τους είναι ότι θέλουν να εκθέσουν πολλούς Αμερικανούς στην έλλειψη ασφάλισης, και να αφήσουν μερικούς από αυτούς να πεθάνουν, ώστε λίγοι, ήδη πλούσιοι άνθρωποι, να μπορούν να έχουν υψηλότερο εισόδημα.
Δεν είναι μια ωραία εικόνα – και μπορείς να καταλάβεις γιατί ο Μιτ Ρόμνεϊ επιλέγει να μην την βλέπει.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk