Δυο-τρια καλά αποστάγματα και η δεξιοτεχνία ενός καταρτισμένου μπάρμαν αποτελούν συνήθως τη συνταγή για ένα σωστό κοκτέιλ. Τι γίνεται όμως όταν τα υλικά χρονολογούνται από την εποχή της γαλλικής επανάστασης και ο mixologist είναι ένας από τους καλύτερους του κόσμου; Ένα πανάκριβο κοκτέιλ σπάνιας γεύσης που η τσέπη εύχεται να μην βρεθεί μπροστά σου όταν θα θες να πνίξεις τον καημό στο αλκοόλ.
Κάτι τέτοιο δημιούργησε πριν λίγες μέρες ο πολυβραβευμένος mixologist και ειδικός στα vintage αποστάγματα Salvatore Calabrese. Ο «Maestro» όπως τον αποκαλούν καθώς έχει θητεύσει σε μερικές από τις πιο αξιόλογες μπάρες της αγγλικής πρωτεύουσας όπως αυτή του Dukes Boutique Hotel στο Σεντ Τζέιμς και του The Lanesborough στο Νάιτσμπριτζ έστησε μια ζωντανή επίδειξη στο Playboy Club του Μέιφερ. Εκεί ενώπιον φωτογράφων, συναδέλφων του αλλά και θαμώνων συγκέντρωσε, όπως ο ίδιος δήλωσε, την ιστορία των ποτών σε ένα ποτήρι.
Φτιαγμένο από 40ml κονιάκ Clos de Griffier Vieux του 1788, 20ml λικέρ Kummel του 1770, 20ml Dubb Orange Curacao του 1860 και δυο σταγόνες Angostura Bitters το δημιούργημα του θεωρείται το ακριβότερο αλλά και το παλαιότερο που έχει φτιαχτεί ποτέ. Ωστόσο, η επίσημη καταγραφή του στα Γκίνες δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα καθώς η επιτροπή ερευνά αν όντως ξεπερνά σε κόστος ένα ανάλογο ποτό που σερβίρεται στο Ντουμπάι και κατείχε ως τώρα τη θέση.
Το πρώτο ποτήρι απόλαυσε μια τακτική πελάτισσα του μπαρ που προφανώς «τον είχε τον τρόπο της». Όσο για το δεύτερο ίσως να μην έχει καν παραγγελθεί.