Η ατζέντα της Επιστήμης

Στο πλαίσιο του έργου «Η ελληνική σκέψη σε διάλογο: Προγράμματα βιωματικής μάθησης», σημαντικοί ξένοι και έλληνες αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι αναμετρούνται με τη νέα αστική πραγματικότητα της αναβίωσης των πόλεων-κρατών στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και μας παρουσιάζουν τις προκλήσεις που θέτει αυτή στην επιστήμη τους, αύριο και ώρα 19.00.

15 & 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
«Παγκόσμια πόλη» και «Ψηφιακά παιχνίδια»
ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ ΣΤΕΓΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ, ΛΕΩΦ. ΣΥΓΓΡΟΥ 107, ΑΘΗΝΑ
Στο πλαίσιο του έργου «Η ελληνική σκέψη σε διάλογο: Προγράμματα βιωματικής μάθησης», σημαντικοί ξένοι και έλληνες αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι αναμετρούνται με τη νέα αστική πραγματικότητα της αναβίωσης των πόλεων-κρατών στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και μας παρουσιάζουν τις προκλήσεις που θέτει αυτή στην επιστήμη τους, αύριο και ώρα 19.00. Επίσης την Τετάρτη – ίδια ώρα – τέσσερις διακεκριμένοι ερευνητές θα συζητήσουν για τα λεγόμενα «σοβαρά» παιχνίδια και τα οφέλη τους και θα απαντήσουν σε ερωτήματα όπως «Μπορούμε να εντάξουμε κάποια ψηφιακά παιχνίδια στην εκπαιδευτική δραστηριότητα;», ή «Ποιες είναι οι δεξιότητες που μπορούμε να αναπτύξουμε μέσα από την ενασχόλησή μας με τα σοβαρά ψηφιακά παιχνίδια;». Η είσοδος είναι ελεύθερη, με διανομή δελτίων εισόδου μία ώρα πριν από την εκδήλωση.
16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Περί φαρμάκων, στο ΕΙΕ
Το Εθνικό Ιδρυµα Ερευνών συνεχίζει για δωδέκατη χρονιά τον κύκλο οµιλιών του «Κοινωνία και Υγεία», με βασικό στόχο την ενηµέρωση του κοινού για τα σύγχρονα επιτεύγµατα και τις εξελίξεις της έρευνας σε τοµείς που αφορούν τα φάρµακα, τα βλαστοκύτταρα, τα λειτουργικά τρόφιµα και τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Στην πρώτη εκδήλωση του κύκλου, την Τρίτη και ώρα 19.30, η θεματική θα είναι «Το φάρμακο στη ζωή μας». Την πρώτη ομιλία θα κάνει ο ερευνητής του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρµακευτικής Χηµείας και Βιοτεχνολογίας (ΙΒΦΧΒ) Παναγιώτης Ζουµπουλάκης, με τίτλο «Το ταξίδι προς ένα νέο φάρµακο». Θα ακολουθήσει η καθηγήτρια Φαρµακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών Ζωή Νταϊφώτη-Παπαδοπούλου, με την ομιλία «Γενόσηµα και η φαρµακευτική πολιτική στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Είσοδος ελεύθερη.

16 & 20-21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Συνέδρια ΤΠΕ και Εκπαίδευσης μέσω ΤΠΕ
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138, ΑΘΗΝΑ
CAID, ΠΟΛΥΚΡΑΤΟΥΣ 6 – ΠΑΡΟΔΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260, ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΝΤΗΣ
Το Greek ICT Forum διοργανώνει την Τρίτη το 14ο ετήσιο συνέδριό του για τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας, με βασικό θεματικό άξονα «Επιχειρήσεις και κράτος μπροστά στις τεχνολογικές προκλήσεις». Μεταξύ των ωρών 9.00 – 17.00 θα αναπτυχθούν οι ενότητες «Υποδομές – ψηφιακές υπηρεσίες – έργα και ευρυζωνικότητα», «Ψηφιακή στρατηγική, επιχειρηματικότητα και ηλεκτρονική διακυβέρνηση» και «Στρατηγική εξόδου των ΤΠΕ από την ύφεση – άξονες του νέου ΕΣΠΑ». Περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στον ιστότοπο www.ictplus.gr.
Επίσης, το Σάββατο ξεκινά στο CAID το συνέδριο «Η εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ», με την αντίστοιχη διερεύνηση των εξελίξεων στην αξιοποίηση της Πληροφορικής και των Τεχνολογιών Επικοινωνίας στην εκπαίδευση. Για τις λεπτομέρειες, δείτε την ιστοσελίδα http://synedrio9.com.
19-21 & 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Η σχέση ανθρώπου – μηχανής, στην επέτειο του Turing
ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ ΣΤΕΓΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ, ΛΕΩΦ. ΣΥΓΓΡΟΥ 107, ΑΘΗΝΑ
Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση του επιστήμονα που έμεινε στην Ιστορία ως ο πατέρας της τεχνητής νοημοσύνης, του Αλαν Τιούρινγκ, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών διοργανώνει το τριήμερο «Πέρα από το Μέγα Χάσμα», όπου μουσικοί και θεωρητικοί συναντώνται διερευνώντας τη σχέση ανθρώπου και μηχανής στο πεδίο του αυτοσχεδιασμού. Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται παραστάσεις από τέσσερα συγκροτήματα, δεκαπέντε διαλέξεις και μουσικά αναλόγια, καθώς και workshops το Σάββατο, σεμινάριο για εκπαιδευτικούς την Κυριακή και σεμινάριο για παιδιά με κινητικές δυσκολίες την Τρίτη, 23 Οκτωβρίου. Η έναρξη είναι στις 21.00 και το εισιτήριο κοστίζει 18 ευρώ, ή 10 ευρώ για φοιτητές. Για περισσότερες πληροφορίες: www.sgt.gr.
20-21 Οκτωβρίου
Εκπαιδευτικά προγράμματα και «Παγωμένη Ανταρκτική»
«ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», ΠΕΙΡΑΙΩΣ 254, ΤΑΥΡΟΣ
Ο «Ελληνικός Κόσμος» – το Κέντρο Πολιτισμού του Ινστιτούτου Μείζονος Ελληνισμού – υποδέχθηκε τη νέα σχολική χρονιά με περισσότερα από 30 νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, από τον Οκτώβριο ως τον Μάιο. Ενδεικτικά, το επόμενο Σάββατο τα παιδιά 3-5 ετών θα έχουν την ευκαιρία ν’ ανακαλύψουν τα συστατικά και τα μυστικά του ψωμιού, στο πρόγραμμα «Αλεύρι, ζυμάρι, ψωμί… την ιστορία τους ας γνωρίσουμε μαζί». Αντιστοίχως, την Κυριακή τα παιδιά από 5 ως 12 ετών θα μαγειρέψουν με συνταγές των αρχαίων Ελλήνων και θα μάθουν ποιες ήταν οι διατροφικές συνήθειες των προγόνων μας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://sundays.hellenic-cosmos.gr και στο τηλέφωνο 212 2540.600. Παράλληλα όμως σημειώστε ότι ο «Ελληνικός Κόσμος» φιλοξενεί από τις 20 Οκτωβρίου ως τον Φεβρουάριο την έκθεση «Αποστολή: Παγωμένη Ανταρκτική» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, με προβολή στη Θόλο της νέας ταινίας «Παγωμένοι κόσμοι».
Οκτώβριος – Ιανουάριος
Σεμινάρια στο Μεταίχμιο
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 118, ΑΘΗΝΑ
Για έκτη συνεχή χρονιά ο Πολυχώρος Μεταίχμιο διοργανώνει σεμινάρια ενηλίκων. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2012 έχουν προγραμματιστεί σεμινάρια: Κατάρτισης επιμελητών – διορθωτών κειμένων, Δημιουργικής γραφής, Δημοσιογραφίας για θέματα Πολιτισμού, Εισαγωγής των παιδιών στην τέχνη, Μετάφρασης παιδικού βιβλίου. Το πλήρες πρόγραμμα θα το βρείτε στο www.metaixmio.gr/images/pdf/seminars_2012.pdf. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, τηλεφωνείτε στα 211 3003.500 (εσωτ. 524) και 211 3003.580.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk