Η ΔΗΜΑΡ συγκυβερνά με… μαστίγιο και καρότο

Δεν προλαβαίνει να σβήνει τις φωτιές που ανάβουν κάθε τόσο στον κυβερνητικό βίο της αλλά και στην εσωκομματική της πορεία η ΔΗΜΑΡ που λειτουργεί αναγκαστικά με… αστερίσκους. Το στοίχημα του κ. Φ. Κουβέλη είναι ότι έχει αποφασίσει να κινηθεί στη γραμμή του «πολιτικού ρεαλισμού» ελπίζοντας ότι δεν θα… χάσει την «ανανεωτική αριστερή ψυχή» του.

Δεν προλαβαίνει να σβήνει τις φωτιές που ανάβουν κάθε τόσο στον κυβερνητικό βίο της αλλά και στην εσωκομματική της πορεία η ΔΗΜΑΡ που λειτουργεί αναγκαστικά με… αστερίσκους. Το στοίχημα του κ. Φ. Κουβέλη είναι ότι έχει αποφασίσει να κινηθεί στη γραμμή του «πολιτικού ρεαλισμού» ελπίζοντας ότι δεν θα… χάσει την «ανανεωτική αριστερή ψυχή» του.
Στη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο κ. Κουβέλης θα προσπαθήσει στο όνομα της κυβερνητικής συνοχής να λειάνει τις ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις, παρά το γεγονός ότι και η ΔΗΜΑΡ εμπλέκεται σε αυτές. Αναμένεται θα δοθεί έμφαση στο ξεκαθάρισμα των «παρεξηγήσεων» με το ΠαΣοΚ, το οποίο, σύμφωνα με στελέχη της, «αποτελεί αδύναμο κρίκο» στην κυβέρνηση και λόγω των εσωκομματικών του τριβών και ζητημάτων που έρχονται από την προηγούμενη κυβερνητική του θητεία (χειρισμοί για λίστα Λαγκάρντ κ.ά.). Νωπή είναι άλλωστε η επίθεση του ΠαΣοΚ στη ΔΗΜΑΡ, την οποία κατηγόρησε για την αρνητική της στάση στη συμμετοχή των τριών αρχηγών στη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο.
Από την άλλη μεριά, θα συνεχίσει να παρεμβαίνει φρενάροντας υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες διαφωνεί. Οπως έγινε με τον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση τόσο όταν εκείνος δημοσιοποίησε χρονοδιάγραμμα αλλαγών σχετικά με τον κατώτατο μισθό όσο και στη Βουλή με το θέμα της κατάργησης της εργοδοτικής εισφοράς υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ).
Παράλληλα, οι αντιρρήσεις επεκτείνονται πέρα από το πακέτο των μέτρων και σε σημεία των 89 διαρθρωτικών αλλαγών. Πολιτική διαφωνία έχει προκύψει σε ζητήματα όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόροι), η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα και το ενδεχόμενο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με 35% από το πρώτο ευρώ.
Στο εσωκομματικό πεδίο ο κ. Κουβέλης έχει πλέον απέναντί του ένα στελεχιακό δυναμικό που αντιπολιτεύεται στην επίσημη γραμμή και έκανε αισθητή την παρουσία του στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Η εισήγηση Κουβέλη και το σχέδιο πολιτικής απόφασης επικράτησε με ευρεία πλειοψηφία (80 ψήφοι επί συνόλου 104 ψηφισάντων) αλλά καταγράφοντας αξιοσημείωτες απώλειες. Περίπου το 20% των μελών της ΚΕ που παρέστησαν κατά τις ψηφοφορίες εξέφρασε την αντίθεσή του στην πολιτική που ακολουθεί η ΔΗΜΑΡ και με κείμενό του που τέθηκε σε ψηφοφορία ζήτησε η ΔΗΜΑΡ «τιμώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών και τον προγραμματικό της λόγο καθώς και τις πολιτικές της συμφωνίες» να μη δώσει θετική ψήφο στο πακέτο μέτρων που επί της ουσίας πρότεινε προς τους βουλευτές ψήφο κατά συνείδηση.
Οι διαφωνούντες βρίσκονται εν αναμονή της τελικής διαμόρφωσης του πακέτου των μέτρων για να προχωρήσουν σε νέα δημόσια παρέμβαση αντιπαράθεσης, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται για «λάθος συνταγή» όπως πολύ συχνά λέγεται, αλλά για πολιτική επιλογή με την οποία καμία δύναμη της Αριστεράς δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει σχέση».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk