Η συνταγή της επιρροής

Η επίσκεψη της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα είχε

Η συνταγή της επιρροής | tovima.gr
Η επίσκεψη της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα είχε – τηρουμένων των αναλογιών – χαρακτήρα παρόμοιο με εκείνον της επίσκεψης του Γουίνστον Τσόρτσιλ τον Δεκέμβριο του 1944. Η επικεφαλής της ηγέτιδας δύναμης της σημερινής Ευρώπης ήλθε για να ρυθμίσει ζητήματα ισχύος, ακριβώς όπως ο βρετανός πρωθυπουργός ήλθε τότε για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα ανήκε στη Δύση. Η ενίσχυση της γερμανικής επιρροής δεν πρέπει να ξενίζει. Μια χώρα με νόμισμα και χρέος που ελέγχεται από τη Φραγκφούρτη και το Βερολίνο ήταν βέβαιον ότι θα διολισθήσει πέρα από την επιρροή της Ουάσιγκτον. Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και οι έλληνες φίλοι της αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι έπειτα από δύο χρόνια εξαντλητικού μνημονίου το κέντρο της ξένης ισχύος δεν βρίσκεται πλέον στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας, την ίδια ώρα που το κατά πολλούς «ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ» Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγκάζεται να ασκεί στην Ευρώπη μια οικονομική πολιτική γερμανικής κοπής που οι επιστημονικές υπηρεσίες του απορρίπτουν ως αποτυχημένη και αναποτελεσματική οπουδήποτε και αν εφαρμόστηκε τον 20ό αιώνα.
Πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ αλλά και ειδικές αναφορές στην τελευταία Διεθνή Οικονομική Επισκόπηση (World Economic Outlook) του Ταμείου καταδεικνύουν ότι οι απόπειρες «εσωτερικής υποτίμησης» (υποκατάστασης, δηλαδή, της νομισματικής υποτίμησης από τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων) σε συνθήκες υψηλού δημοσίου χρέους καταλήγουν σε κοινωνική και οικονομική καταστροφή. Κλασικό παράδειγμα είναι η ίδια η Μεγάλη Βρετανία, η οποία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εγκλωβισμένη οικειοθελώς σε μια σταθερή νομισματική ισοτιμία που επέβαλλε ο κανόνας του χρυσού, δεν κατόρθωσε να μειώσει το δημόσιο χρέος της σε προ του 1914 επίπεδα παρά μόνο στις αρχές της δεκαετίας του ’90! Η αδυναμία νομισματικής υποτίμησης κατέστησε αναπόφευκτη τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας ως τον απαραίτητο μηχανισμό για την επίτευξη εσωτερικής υποτίμησης. Σας θυμίζει κάτι;
Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγε κανείς ότι η Αγγλία έχασε την Αυτοκρατορία και μετατράπηκε σχεδόν σε «51η Πολιτεία των ΗΠΑ» γιατί ακολούθησε πολιτικές ανάλογες με εκείνες που επιβάλλονται σήμερα από τη Γερμανία σε ολόκληρη την Ευρώπη, αν σκεφθεί κανείς τη γερμανική εμμονή για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Κατά συνέπεια, η άρνηση της Γερμανίας να μοιραστεί τα οφέλη του κοινού νομίσματος επιτρέποντας στην ΕΚΤ να ασκήσει μια γενναία επεκτατική νομισματική πολιτική μπορεί να δικαιολογείται στη διεθνή κοινή γνώμη λόγω του γερμανικού φόβου για τον πληθωρισμό, αλλά είναι σαφές ότι ευνοεί πλήρως τα σχέδια όσων εργάζονται στο Βερολίνο για την επέκταση της γερμανικής επιρροής σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, για όσο καιρό αυτή η πολιτική θα συνεχίζεται χωρίς αντίσταση και για όσο καιρό οι ευκολόπιστοι θα καταπίνουν τα «ηθικά επιχειρήματα» για την τιμωρία όσων δανείστηκαν υπερβολικά, η κυρία Μέρκελ θα συνεχίζει τις βαθιά συμβολικές – και πολύ ουσιαστικές – επισκέψεις της σε ολόκληρη την Ευρώπη.
papadopoulos@dolnet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk