ΒΗΜΑτοδότης

Προβληματισμός κατατρύχει τον κ. Αντ. Σαμαρά. Ο Πρωθυπουργός επιθυμούσε να έχουν ψηφιστεί όλα τα μέτρα

ΒΗΜΑτοδότης | tovima.gr
Προβληματισμός κατατρύχει τον κ. Αντ. Σαμαρά. Ο Πρωθυπουργός επιθυμούσε να έχουν ψηφιστεί όλα τα μέτρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, αυτά που ζητεί η τρόικα είναι αδύνατον να ψηφιστούν, αφενός γιατί πρόκειται για σκληρότατες περικοπές και αφετέρου γιατί κάθε μέρα αλλάζουν και γίνονται σκληρότερες. Αυτό είναι το πραγματικό θέμα της αυριανής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών: Δεν υπάρχει τίποτα για να ψηφιστεί γιατί η τρόικα αυξάνει διαρκώς την ένταση της σκληρότητας των μέτρων αφήνοντας άφωνους όσους υπουργούς συζητούν με τους εκπροσώπους της.
Η συμπεριφορά αυτή οφείλεται στη διένεξη Βερολίνου – Ουάσιγκτον για τον τελικό χειρισμό του δημοσίου χρέους. Η τρόικα έχει πάρει την εντολή να κερδίζει χρόνο στην Αθήνα μέχρι να συνεννοηθεί το Ταμείο με τους Γερμανούς για τα περαιτέρω. Δικαιώνεται λοιπόν το «Spiegel» που έγραψε πρόσφατα ότι ο κ. Π. Τόμσεν και η παρέα του είναι «πιόνια πολιτικών συμφερόντων».
***
Απολύσεις στο Δημόσιο θα γίνουν με κατάργηση οργανισμών. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Αντ. Μανιτάκης προσπαθεί να το αποφύγει, αλλά η τρόικα θα το απαιτήσει μέχρι τέλους και μάλλον θα το πετύχει. Αυτό τουλάχιστον διεμήνυσε σε συνεργάτη μου στέλεχός της που διαμένει στο «Hilton». Κατόπιν τούτων προβλέπω ότι η ΔΗΜΑΡ θα «σκίσει» στις επόμενες εκλογές…
***
Τουλάχιστον η Ελλάδα δεν απειλείται (ακόμα…) με έξωση από το ΝΑΤΟ. Ομως στη σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την περασμένη Τρίτη η κουβέντα επικεντρώθηκε στο οικονομικό πρόβλημα πολλών χωρών. «Αν μιλάμε μόνο για οικονομικά και όχι για θέματα ασφάλειας στο τέλος θα γίνουμε υφυπουργοί Οικονομικών αρμόδιοι για θέματα Αμυνας» είπε ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος στον κ. Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος δεν διαφώνησε. Κάτι ξέρει προφανώς ο υπουργός Αμυνας, αφού η τρόικα αντιμετωπίζει το υπουργείο του περίπου ως οργανισμό υπό κατάργηση…
***
Ο λόγος που δεν αντικαθιστούν τον κ. Γ. Λούκο από τη θέση του επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών είναι γιατί περιμένουν να δηλώσει μόνος του ότι δεν επιθυμεί ανανέωση της θητείας του. Δεν νομίζω πάντως να τους κάνει τη χάρη γιατί μάλλον έχει γράψει ορισμένα ονόματα της σημερινής Νέας Δημοκρατίας σε κάποια παλαιά γαλλικά υποδήματα που διατηρεί στην ντουλάπα του σπιτιού του στη Λυών.
Εν τω μεταξύ ο χρόνος περνάει χωρίς να συνάπτονται οι απαραίτητες συμφωνίες για την εμφάνιση ξένων καλλιτεχνικών σχημάτων το επόμενο καλοκαίρι. Βεβαίως, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Κ. Τζαβάρας ουδόλως ενοχλείται από τις καθυστερήσεις. Ολοι γνωρίζουν ότι το όραμα του γνωστού πολιτικού ογκόλιθου για το Φεστιβάλ Αθηνών είναι να το μετατρέψει σε Φεστιβάλ Φουστανέλας για να εμφανίζονται στο Ηρώδειο σύλλογοι παραδοσιακών χορών της Πελοποννήσου.
***
Εξηγήσεις από τον κ. Ευ. Βενιζέλο ζήτησε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Μ. Σαλτιέλ για την αναφορά του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για ονόματα ελλήνων εβραίων που βρίσκονταν στις εκτυπωμένες σελίδες από τη λίστα Λαγκάρντ που του είχε δείξει ο κ. Ι. Διώτης. Ο κ. Βενιζέλος επέλεξε να του απαντήσει μέσω επιστολής, στην οποία εξηγεί ότι κατά παράδοξο τρόπο επιχειρείται να αντιστραφεί το νόημα της παρατήρησής του. «Αναφερόμενος σε μερικά από τα ονόματα ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα που τέθηκαν υπόψη μου ενδεικτικά τον Αύγουστο του 2011, είπα ότι δεν μου άρεσε το ότι αυτά φαινόταν να ανήκαν σε έλληνες εβραίους, γιατί προφανώς τα ονόματα φυσικών προσώπων που περιλαμβάνονται στο υλικό αυτό πρέπει να αντιστοιχούν στα γενικά δημογραφικά χαρακτηριστικά του ελληνικού πληθυσμού».
Ο κ. Βενιζέλος επικαλείται τη σχέση του με την εβραϊκή κοινότητα και την εμμονή του στη θρησκευτική ελευθερία. «Είμαι βέβαιος πως συμφωνείτε ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουμε στη νευρικότητα, τη δημαγωγία, τη συνωμοσιολογία και την τάση ισοπέδωσης που δυστυχώς επικρατούν την περίοδο αυτή στη χώρα μας» επισημαίνει. Σημειώνεται ότι έλληνες εβραίοι διατηρούν νόμιμους λογαριασμούς στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια.
***
Μεταξύ των επιχειρηματιών που παρευρίσκονταν στη συνάντηση με την κυρία Ανγκελα Μέρκελ ήταν και ο επικεφαλής της Zeus Capital κ. Στ. Ζαββός. Και ήταν ίσως ο μόνος που «έβγαλε είδηση». Τονίζοντας στην τοποθέτησή του ότι η ανάγκη της ελληνικής οικονομίας είναι να εισρεύσουν ιδιωτικά κεφάλαια και να εξαλειφθεί το drachma risk, άκουσε τη γερμανίδα καγκελάριο να του απαντά λέγοντας ότι υπάρχουν στα σκαριά γερμανικά προγράμματα για επενδύσεις στην Ελλάδα. Δεν ξέρουμε αν η κυρία Μέρκελ έλεγε την απόλυτη αλήθεια. Οι παρευρισκόμενοι πάντως βεβαιώνουν ότι έμοιαζε ειλικρινής.
***
Επιβεβαιώθηκε κατ’ ουσίαν αυτό που έγραφα την περασμένη εβδομάδα ότι τρεις έλληνες υπάλληλοι της Κομισιόν ελέγχονται από τη βελγική αστυνομία σχετικά με υπόθεση κατάχρησης κονδυλίων του Προγράμματος «Κοινωνίας της Πληροφορίας». Ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Robert Madelin απέστειλε επιστολή στην οποία διευκρινίζει ότι «τα γεγονότα που αναφέρετε αποτελούν τμήμα ευρύτερης έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη σε κράτη-μέλη και επιχειρήσεις».
Προσθέτει επίσης το εξής: «Ο εμπιστευτικός χαρακτήρας των ερευνών, καθώς και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών που είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου, δεν επιτρέπουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή σε άλλους να αναφέρονται σε λεπτομέρειες επί της υπόθεσης. Θα ήταν λάθος και παντελώς άδικο να υπονοεί κανείς ότι αυτή η έρευνα εστιάζει μόνο σε έλληνες πολίτες ή στο ελληνικό κράτος». Χαίρομαι για τη διευκρίνιση αυτή. Αλλωστε μόνο οι ηλίθιοι δεν γνωρίζουν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στις Βρυξέλλες, απόδειξη η Επιτροπή Σαντέρ η οποία κατέρρευσε θεαματικά το 1999.
***
Γκάφα ολκής από τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε περίπου ότι στο Αιγαίο πρέπει να πλέουν ελεύθερα τα πλοία σε μια προσπάθεια να «πικάρει» τον κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Τούρκος δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό και αμέσως υπερθεμάτισε αφού ακόμα και τα ψάρια του Αιγαίου γνωρίζουν ότι η Τουρκία και όχι η Ελλάδα είναι εκείνη που αξιώνει τις ελεύθερες διελεύσεις χωρίς χωρικά ύδατα και άλλα ενοχλητικά. Υπενθυμίσω ότι ο κατά τα άλλα συμπαθής Βαγγέλης ήταν υπουργός Αμυνας στην ούτως ή άλλως ανεκδιήγητη κυβέρνηση Καραμανλή.
***
Αναστάτωση επικρατούσε στο ΠαΣοΚ την περασμένη Τρίτη. Ο λόγος για την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ήταν ο θυμός του κ. Ευ. Βενιζέλου κατά του κ. Αντ. Σαμαρά επειδή ο Πρωθυπουργός δεν κάλεσε τον αρχηγό του ΠαΣοΚ στη συνάντηση με την κυρία Ανγκελα Μέρκελ. «Νομίζει ότι είμαστε κομπάρσοι;» ακούστηκε να φωνάζει στις σκάλες συνεργάτης του προέδρου αναφερόμενος στον κ. Σαμαρά και απηχώντας προφανώς τις σκέψεις του κ. Βενιζέλου. Πώς όμως κατάφερε ο Πρωθυπουργός να… μην καλέσει τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ;
Μου λένε ότι το κόλπο του κ. Σαμαρά ήταν εξαιρετικά απλό. Προτού τηλεφωνήσει στον κ. Βενιζέλο, τηλεφώνησε στον κ. Φ. Κουβέλη για να τον προσκαλέσει, ξέροντας εκ των προτέρων ότι ο τελευταίος θα αρνούνταν. Στη συνέχεια αξιοποίησε την άρνηση του κ. Κουβέλη για να ισχυριστεί ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί μπροστά στη γερμανίδα καγκελάριο ο ένας κυβερνητικός εταίρος και να απέχει ο άλλος. Με αυτό τον τρόπο ο Πρωθυπουργός έμεινε μόνος του με τη Γερμανίδα.
***
Για «δικανικό στυλ» κατηγορείται η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία λέγεται ότι έθεσε ερωτήσεις με τρόπο ανάρμοστο στον κ. Ευ. Βενιζέλο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». «Δεν μπορώ να σας περιορίσω γιατί είστε απεριόριστη» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αν. Νεράντζης στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που «πυροβολούσε» τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και όσοι διαβάσουν τα πρακτικά της 11ης Οκτωβρίου (διαθέσιμα από την ιστοσελίδα της Βουλής) εύκολα θα διαπιστώσουν ότι ο κ. Νεράντζης δεν έχει πολύ άδικο. Ενδεχομένως θα διαπιστώσουν επίσης ότι, σύμφωνα με την κυρία Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν απέφυγε τις αντιφάσεις. Αρχικά υποστήριξε στην τοποθέτησή του ότι ενημερώθηκε από τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Κ. Μπίκα πως η λίστα έφτασε στην Ελλάδα «άνοιξη του 2010», αλλά αργότερα διευκρίνισε ότι την άνοιξη του 2010 έγιναν οι συνεννοήσεις της ΕΥΠ με τους Γάλλους και είναι άγνωστο πότε έφθασε το υλικό στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (ο οποίος, όμως, όπως θυμόμαστε να λέγεται κατά κόρον χωρίς να έχει διαψευστεί, έλαβε τη λίστα «χέρι με χέρι» από την «καλή του φίλη» κυρία Κριστίν Λαγκάρντ…). Η κυρία Κωνσταντοπούλου ρώτησε αν αυτή η διόρθωση οφειλόταν σε «σημειωματάκι» που μόλις είχε λάβει ο κ. Βενιζέλος. «Εχετε μαντικές ικανότητες;» αντέδρασε ενοχλημένος ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ο οποίος διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι το «σημειωματάκι» περιείχε απλώς την υπενθύμιση να πάρει κάποιο φάρμακο. «Φάρμακο δεν πήρε ο Βενιζέλος για τις επόμενες πέντε ώρες» έλεγε μετά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθετε: «Ο Βενιζέλος είπε στην Επιτροπή ότι δεν άνοιξε τη λίστα και ταυτόχρονα ότι είδε τρία ονόματα καταθετών εβραϊκής καταγωγής. Πώς τα είδε αφού δεν την άνοιξε; Προφανώς έχει μαντικές ικανότητες». Βεβαίως ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει ότι τα ονόματα του τα έδειξε ο κ. Διώτης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κκ. Βενιζέλος και Νεράντζης κέρδισαν τις εντυπώσεις με το φινάλε της συνεδρίασης: «Δεν σας χρειαζόμαστε άλλο» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. «Μπορώ να πω το ίδιο και για σας» απάντησε ο κ. Βενιζέλος και αποχώρησε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk