«Μπόνους» €10 δισ. ζητούν οι τράπεζες

Ενα «μπόνους» που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες κρύβεται πίσω από τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, οι οποίοι αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί ως και τα μέσα Νοεμβρίου, έπειτα από καθυστέρηση αρκετών μηνών.

Ενα «μπόνους» που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες κρύβεται πίσω από τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, οι οποίοι αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί ως και τα μέσα Νοεμβρίου, έπειτα από καθυστέρηση αρκετών μηνών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, τα απαραίτητα «φρέσκα» κεφάλαια είναι δυνατόν να υποχωρήσουν σημαντικά μέσω της κατάλληλης λογιστικής και φορολογικής αντιμετώπισης των ζημιών από το PSI και της στοχευμένης αλλαγής του τρόπου παρέμβασης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην αγορά, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι τελικές εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τις επισφάλειες τα επόμενα έτη βάσει της διαγνωστικής άσκησης της BlackRock.
Στο καλύτερο δυνατό σενάριο, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τριών υπό διαμόρφωση συστημικών ομίλων μετά τα deals Εθνικής – Eurobank, Alpha – Εμπορικής και Πειραιώς – ΑΤΕ από τα 30 δισ. ευρώ που εκτιμώνται σήμερα μπορεί να πέσουν ακόμη και κάτω από τα 20 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον παραμείνει στο 10% ο πήχης συμμετοχής στις επικείμενες αυξήσεις για τη διατήρηση του ελέγχου του μάνατζμεντ των ενισχυόμενων τραπεζών, τα κεφάλαια που θα χρειαστεί να εισφέρουν τραπεζίτες και επενδυτές είναι πιθανόν να υποχωρήσουν χαμηλότερα των 2 δισ. ευρώ. «Σε μια τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για έναν στόχο ο οποίος, παρά το δυσμενές επενδυτικό περιβάλλον για την Ελλάδα, δεν θα θεωρείται άπιαστος» υπογραμμίζουν αναλυτές, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το κλίμα που θα επικρατεί τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς.
Με δεδομένο ότι η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ δεν θα εκταμιευθεί πριν από το τέλος Νοεμβρίου, οι νέες εκδόσεις μετοχών αναμένονται το νωρίτερο μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2013. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη αναστείλει την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να διατηρούν στο 9% τον δείκτη Core Tier 1, ο οποίος με βάση τον αρχικό προγραμματισμό έπρεπε να βρισκόταν σε αυτά τα επίπεδα στο τέλος Σεπτεμβρίου. Μόλις εκταμιευθούν τα χρήματα από την τρόικα, οι τράπεζες θα ενισχυθούν προσωρινά ως και την υλοποίηση των νέων εκδόσεων μετοχών, στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες μέτοχοι.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι η τρόικα θέλει να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης ώστε να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες αμέσως μετά την αποδέσμευση του επόμενου μεγάλου μέρους του ελληνικού δανείου. Στο πλαίσιο αυτό έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων διάφορες προτάσεις για τον περιορισμό τόσο των κεφαλαιακών αναγκών όσο και των χρημάτων που θα κληθεί να καταβάλει το 2013 ο ιδιωτικός τομέας για τη διατήρηση του ελέγχου των τραπεζών το διάστημα κατά το οποίο το ΤΧΣ θα είναι πλειοψηφών μέτοχος. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τα εξής:
1) Ελάχιστος Core Tier. Οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν από τον ερχόμενο Ιούλιο να διατηρούν δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων 10% έναντι 9% που ισχύει για τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό κλάδο. Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι τελικώς θα εφαρμοστεί το χαμηλότερο όριο και για το εγχώριο σύστημα μειώνοντας τις συνολικές ανάγκες σε κεφάλαια κατά 2-3 δισ. ευρώ.
2) Χρήση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos). Στον ισχύοντα νόμο προβλέπεται η χρήση των συγκεκριμένων τίτλων που στόχο έχει να περιορίσει το ύψος των αυξήσεων κεφαλαίων που θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση νέων μετοχών. Από τραπεζικούς κύκλους έχει ακουστεί ως πιθανή η αναλογία 60% κοινές μετοχές – 40% CoCos, ωστόσο πιο ρεαλιστικό σενάριο θεωρείται από την αγορά η διαμόρφωσή της στο 80% – 20% ή στο 75% – 25%. Σε μια τέτοια περίπτωση οι αυξήσεις κεφαλαίου μέσω κοινών μετοχών θα πέσουν περιορίζοντας σημαντικά τη συμμετοχή των ιδιωτών.
3) Αναγνώριση αναβαλλόμενου φόρου. Αναζητείται φόρμουλα από την ΤτΕ προκειμένου να ξεπεραστούν τεχνικά εμπόδια που δεν επιτρέπουν να προσμετρηθεί στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών το όφελος από τον συμψηφισμό των ζημιών από το PSI με μελλοντικούς φόρους. Το μέτρο σχετίζεται με το μέρος της απώλειας που προήλθε από το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των τίτλων που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες πριν από την αναδιάρθρωση του χρέους.
4) Εγγύηση νέων ομολόγων. Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για την πιο σημαντική παράμετρο για τον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαιακών αναγκών. Η πρόταση που βρίσκεται υπό επεξεργασία προβλέπει την εγγύηση από το ΤΧΣ των νέων ομολόγων που έχουν οι τράπεζες στην κατοχή τους μετά το PSI, τα οποία διαπραγματεύονται σε πολύ χαμηλές τιμές. Με τον τρόπο αυτόν το ύψος των κεφαλαίων για την επίτευξη του ελάχιστου δείκτη Core Tier 1 μπορεί να περιοριστεί κατά 5-6 δισ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα του deal ΕΤΕ – Eurobank
Ανεξάρτητα από τους τελικούς όρους της ανακεφαλαιοποίησης, τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν ότι τα μισά χρήματα που θα πρέπει να εισφερθούν από την αγορά και το ΤΧΣ θα κατευθυνθούν στον νέο όμιλο Εθνικής – Eurobank. Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά, οι κεφαλαιακές ανάγκες του νέου σχήματος μπορεί να μειωθούν ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης, υπό το πρίσμα της δημιουργίας συνεργειών προς αναπλήρωση των ζημιών από επισφάλειες. Προβλέπεται ότι η νομική συγχώνευση των δύο τραπεζών θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως και το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Ιανουαρίου, με δεδομένο ότι θα χρειαστούν κατά πάσα πιθανότητα δύο επαναληπτικές γενικές συνελεύσεις για την έγκριση της δημόσιας πρότασης εξαγοράς της Eurobank από τους μετόχους της Εθνικής. Κύκλοι από την Εθνική τονίζουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός της νέας οργανωτικής δομής του νέου ομίλου προκειμένου να ακολουθήσει η στελέχωσή του βάσει αξιοκρατικών κριτηρίων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk