Δεν πληρώνει φόρους η Σίλικον Βάλεϊ

Από «παραθυράκια» του αµερικανικού φορολογικού συστήµατος, ανάλογα µε αυτά που εκµεταλλεύονται οι (αφορολόγητοι) σταρ της πίστας στην Ελλάδα, κάνουν φτερά από τις ΗΠΑ εκατοµµύρια δολάρια σε φόρους που θα έπρεπε να αποδώσουν µεγάλες αµερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως η Microsoft, η Google, η Facebook, η Apple ή η Hewlett – Packard. Η Microsoft, για παράδειγµα, θα έπρεπε να είχε αποδώσει πέρυσι στο αµερικανικό κράτος 6,5 δισ. δολάρια.

Από «παραθυράκια» του αµερικανικού φορολογικού συστήµατος, ανάλογα µε αυτά που εκµεταλλεύονται οι (αφορολόγητοι) σταρ της πίστας στην Ελλάδα, κάνουν φτερά από τις ΗΠΑ εκατοµµύρια δολάρια σε φόρους που θα έπρεπε να αποδώσουν µεγάλες αµερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως η Microsoft, η Google, η Facebook, η Apple ή η Hewlett – Packard. Η Microsoft, για παράδειγµα, θα έπρεπε να είχε αποδώσει πέρυσι στο αµερικανικό κράτος 6,5 δισ. δολάρια. Αλλά, σύµφωνα µε έκθεση της υποεπιτροπής ερευνών της αµερικανικής Γερουσίας, η εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς χρησιµοποιούσε συναλλαγές µε θυγατρικές της εταιρείες στο Πόρτο Ρίκο, την Ιρλανδία, τη Σιγκαπούρη και τις Βερµούδες για να αποφύγει τη φορολόγηση µεγάλου µέρους των εσόδων της.
Οι εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να αποδίδουν φόρους για τα κέρδη τους, ακόμη και αν αυτά προέρχονται από δραστηριότητές τους σε χώρες τους εξωτερικού. Επιπλέον λαμβάνουν πιστώσεις για τους φόρους που καταβάλλουν σε άλλες χώρες και δεν χρειάζεται να πληρώσουν φόρους στο αμερικανικό κράτος μέχρι να φέρουν τα χρήματα εντός αμερικανικής επικρατείας. Βεβαίως, το φορολογικό χάσμα μεταξύ του 35% του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και των κατά πολύ χαμηλότερων συντελεστών σε άλλες χώρες δίνει κίνητρο στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν τα κέρδη τους οπουδήποτε αλλού.
Η έκθεση της Γερουσίας περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες μπορούν να μεταφέρουν τα κέρδη τους έξω από τα σύνορα της χώρας και να τα διατηρήσουν εκεί για την αποφυγή φορολόγησης στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα για τη Microsoft η έρευνα αναφέρει πώς χρησιμοποιεί εσωτερικές συναλλαγές για να εκχωρήσει περίπου το 47% των εσόδων της από τις πωλήσεις στις ΗΠΑ σε θυγατρική εταιρεία που εδρεύει στο Πόρτο Ρίκο. Επίσης μεταφέρει μέρος από τα κέρδη της από τις παγκόσμιες δραστηριότητές της στις Βερμούδες, σε θυγατρική της εταιρεία που… δεν έχει εργαζομένους.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τακτική της Hewlett- Packard, που επιστράτευσε τη μέθοδο της βραχυπρόθεσμης δανειοδότησης από τις θυγατρικές της εταιρείες στο εξωτερικό για να αξιοποιήσει τα υπεράκτια κέρδη της. Τα δάνεια, αναφέρει η έκθεση, είναι δομημένα έτσι ώστε να συμμορφώνονται με τους φορολογικούς κανόνες που επιτρέπουν τη χρηματοδότηση αυτής της μορφής προς τη μητρική εταιρεία από θυγατρικές στο Βέλγιο και στα νησιά Κέιμαν. Αντίθετα με ένα μακροπρόθεσμο δάνειο που θα προκαλούσε φορολογικές συνέπειες, το είδος αυτής της δανειοδότησης προσέφερε μια συνεχή ροή χρημάτων για την HP.
Ο γερουσιαστής Καρλ Λεβίν, πρόεδρος της επιτροπής της Γερουσίας που εξέδωσε το πόρισμα της έρευνας, δεν κατηγόρησε τις εταιρείες πως ενεργούν παράνομα, αν και είπε ότι ήταν «εξαιρετικά αμφίβολο» ότι η HP δεν παραβίασε τη φορολογική νομοθεσία. Αντίθετα απέδωσε την ευθύνη της φοροδιαφυγής σε νομοθετικά κενά, στην αδυναμία αυστηρών ελέγχων από τη φορολογική αρχή (IRS) και σε «παραθυράκια» που δημιουργήθηκαν από το Κογκρέσο. Αμφότεροι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί πάντως κρίνουν επιτακτική την ανάγκη να κλείσουν αυτές οι τρύπες, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου γίνονται περικοπές σε όλους τους κοινωνικούς τομείς για να καλυφθεί ο ελλειμματικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk