Ο Μπρέχτ αναρωτιόταν κάποτε , «τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυση μιας άλλης»;
Όμως , όταν «κλείνει» ένα πανεπιστήμιο – και μάλιστα με απόφαση της Συγκλήτου του- τότε τέτοιες συμβολικές «μπρεχτικές» προσεγγίσεις είναι άχρηστες!
Γιατί; Γιατί όταν κλείνει ένα πνευματικό ίδρυμα , τότε σίγουρα και κατ’ αποτέλεσμα κατεδαφίζεται η γνωστική διαδικασία ( και οι γονείς εξακολουθούν να πληρώνουν ένα σκληρό τίμημα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ειδικά όταν τα παιδιά τους σπουδάζουν μακριά από τη πόλη τους).
Την αφορμή για αυτές τις σύντομες παρατηρήσεις την πήρα από την απόφαση της Συγκλήτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου να αναστείλει «συμβολικά» τη λειτουργία του ιδρύματος τις προηγούμενες δύο μέρες.
Ωστόσο , δεν θα ήθελα να επικεντρώσω την προσοχή μου μόνο στο νομικό μέρος αυτής της προβληματικής, το ότι δηλαδή ένα πανεπιστήμιο μπορεί να «αυτοκαταργείται» ( γιατί περί αυτού πρόκειται) ή να αναστέλλει τη λειτουργία του μόνο όταν συντρέχουν σοβαρότατοι κίνδυνοι που αφορούν λ.χ την υγεία ή τη ζωή των καθηγητών ή των φοιτητών ή των άλλων εργαζομένων σε αυτό.
Όμως παράλληλα υπάρχει και η ιδεολογική διάσταση σε αυτό το ζήτημα. Τι εννοώ; Με την παραπάνω ενέργεια συνεχίζεται μια «άσχημη» μεταπολιτευτική παράδοση, δηλαδή το να κλείνουν πολύ εύκολα τα πανεπιστήμια με αποφάσεις των οργάνων τους !
Όταν τα αντίστοιχα αμερικανικά είχαν κλείσει –και δικαιολογημένα- για λόγους διαμαρτυρίας μόνο κατά την περίοδο του φρικιαστικού πολέμου εναντίον του Βιετνάμ !
Ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο υφίστανται οι πανεπιστημιακές σχολές και «μια εσωτερική άλωση» (δηλαδή από τις ίδιες τις δυνάμεις των ιδρυμάτων, για να θυμηθούμε λίγο αυτά που έλεγε ο γάλλος φιλόσοφος Ντεριντά).
Γιατί το «απρουπόθετο» πανεπιστήμιο – όπως έλεγε και πάλι ο Ντεριντά- δεν απειλείται μόνο από τις «εξωτερικές» δυνάμεις της αγοράς, αλλά και από τις εσωτερικές του συνιστώσες ( καθηγητές, φοιτητές ) που μερικές φορές το «οικειοποιούνται» , το «λεηλατούν», το καταλαμβάνουν παράνομα κλπ.
Μήπως , επομένως, η κρίση πρέπει να μας κάνει να σκεφθούμε ξανά αυτά τα μεγέθη;
Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε το γοητευτικό ταξίδι της γνώσης!
Kalfelis@law.auth.gr