Τον Νοέμβριο αναμένουν στις Βρυξέλλες το ισπανικό αίτημα για βοήθεια

«Ελπίζω πως τα προβλήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας θα λυθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί το Σάββατο από το Τόκιο, όπου βρίσκεται για την ετήσια γενική συνέλευση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ. Την ίδια ώρα κοιτοτικές πηγές εκτιμούσαν ότι η Ισπανία μπορεί να ζητήσει βοήθεια από την ευρωζώνη τον επόμενο μήνα και σε μια τέτοια περίπτωση, το αίτημά της ενδεχομένως να συζητηθεί στο πλαίσιο ενός «ευρύτερου πακέτου», μαζί με το αναθεωρημένο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα και το πακέτο διάσωσης της Κύπρου..

«Ελπίζω πως τα προβλήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας θα λυθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί το Σάββατο από το Τόκιο, όπου βρίσκεται για την ετήσια γενική συνέλευση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ. Την ίδια ώρα κοιτοτικές πηγές εκτιμούσαν ότι η Ισπανία μπορεί να ζητήσει βοήθεια από την ευρωζώνη τον επόμενο μήνα και σε μια τέτοια περίπτωση, το αίτημά της ενδεχομένως να συζητηθεί στο πλαίσιο ενός «ευρύτερου πακέτου», μαζί με το αναθεωρημένο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα και το πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, ο Μοσκοβισί είπε ακόμη ότι κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 13 Σεπτεμβρίου τόνισε στην ελληνική πολιτική ηγεσία πως ελπίζει η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη δεδομένων των επιπτώσεων μιας πιθανής εξόδου της από αυτήν.

Ο γάλλος υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στην περίπτωση της Ισπανίας αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα, η οποία επίσης αντιμετωπίζει κρίση χρέους, θα πρέπει να καταστήσει σαφές πότε και με ποιόν τρόπο επιθυμεί να της δοθεί βοήθεια από την ευρωζώνη.

Η Ισπανία

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης σύμφωνα με το Reuters εκτίμησαν ότι η Ισπανία μπορεί να ζητήσει βοήθεια από την ευρωζώνη τον Νοέμβριο και σε μια τέτοια περίπτωση, το αίτημά της ενδεχομένως να συζητηθεί στο πλαίσιο ενός «ευρύτερου πακέτου», μαζί με το αναθεωρημένο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα και το πακέτο διάσωσης της Κύπρου,

Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει τους όρους ενός τέτοιου πακέτου διάσωσης και έχει δηλώσει ότι θα λάβει απόφαση μόνο όταν θα αποσαφηνιστούν οι συνθήκες και ο στόχος αυτής της βοήθειας.

Η Ισπανία ήρθε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, αφήνοντας στην άκρη την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, στις αρχές του χρόνου, καθώς η κατάρρευση των τραπεζών της και η δεύτερη ύφεση μέσα σε τρία χρόνια, σε συνδυασμό με το συσσωρευμένο χρέος, προκάλεσαν πανικό στους επενδυτές.

Εκτοτε, τα κόστη δανεισμού της χώρας έχουν φθάσει σε επίπεδα που μακροπρόθεσμα δεν θεωρούνται βιώσιμα, ενισχύοντας την προοπτική ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας για τη Μαδρίτη μετά τη συμφωνία του Ιουνίου για δάνειο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών της.

«Κινούμαστε, κάνουμε βήματα, το προετοιμάζουμε, τα πράγματα θα κατασταλλάξουν τον Νοέμβριο», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος, ο οποίος μετέχει στις συνομιλίες για πιθανή βοήθεια προς την Ισπανία.

Κληθείς να αποσαφηνίσει αν αναμένεται ισπανικό αίτημα για βοήθεια τον Νοέμβριο, ο αξιωματούχος, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του λόγω της φύσης των συνομιλιών, απάντησε: «Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα γίνει τότε, τον Νοέμβριο».

Και δεύτερος ανώτατος αξιωματούχος υπαινίχθηκε το ίδιο: «Αν έβαζα στοίχημα, μάλλον θα έλεγα Νοέμβριο αντί για Οκτώβριο. Τότε θα μιλάγαμε για πακέτο- θα είχαμε την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία. Δεν νομίζω τη Σλοβενία», δήλωσε.

«Αυτό συμβαίνει επειδή οι Γερμανοί και άλλοι δεν θέλουν να πηγαίνουν στο εθνικό τους κοινοβούλιο συχνά και να έχουν εκεί επώδυνες συζητήσεις», είπε.

Η κοινή γνώμη στη Γερμανία, όπως και στη Φινλανδία και την Ολλανδία, είναι όλο και περισσότερο αντίθετη στα πακέτα διάσωσης προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Ένα πακέτο διάσωσης για την Ισπανία θα απαιτούσε έγκριση από τη βουλή της Γερμανίας και της Φινλανδίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk