Η τακτική λήψη ασπιρίνης αλλά και, σε μικρότερο βαθμό, άλλων παυσίπονων φαρμάκων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρου καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με νέα μελέτη δανών ερευνητών.
Μείωση του κινδύνου κατά 40%
Όπως προέκυψε από τη μελέτη, οι γυναίκες που λάμβαναν τακτικά (η τακτική χρήση ορίστηκε ως δύο φορές την εβδομάδα επί τουλάχιστον έναν μήνα) ασπιρίνη αντιμετώπιζαν 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρής μορφής καρκίνο των ωοθηκών σε σύγκριση με εκείνες που δεν λάμβαναν ασπιρίνη.
Επιπροσθέτως παρατηρήθηκε μείωση του κίνδυνου – αν και μικρότερη και συγκεκριμένα της τάξεως του 28%– για καρκίνο των ωοθηκών όταν γινόταν τακτική λήψη άλλων παυσίπονων φαρμάκων συμπεριλαμβανομένων της παρακεταμόλης, της ιβουπροφένης και της ναπροξένης.
Φόβος για γαστρορραγίες
Πάντως οι ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο της Εταιρείας για τον Καρκίνο της Δανίας, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Skejby στο Ωρχους και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης σημειώνουν στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού «Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica» ότι τα ευρήματά τους μαρτυρούν σύνδεση και όχι αιτιώδη σχέση μεταξύ παυσίπονων φαρμάκων και πρόληψης του καρκίνου των ωοθηκών. Ζητούν λοιπόν περαιτέρω μελέτες σχετικά με το θέμα με δεδομένο μάλιστα ότι ειδικώς η ασπιρίνη, η οποία φάνηκε να προσφέρει και τη μεγαλύτερη προστασία ενάντια στη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, συνδέεται με αύξηση του κινδύνου ελκών και γαστρορραγίας.
Στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί παρακολούθησαν 750 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών καθώς και μια ομάδα ελέγχου χωρίς τη νόσο που περιελάμβανε 1.500 γυναίκες. Εκαναν συνεντεύξεις με τις συμμετέχουσες ρωτώντας τις μεταξύ άλλων τι φάρμακα λάμβαναν σε τακτική βάση. Ελαβαν υπόψη τους παράγοντες όπως η χρήση αντισυλληπτικών και η εγκυμοσύνη, οι οποίοι είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.
«Κλειδί» η αντιφλεγμονώδης δράση
Από την ανάλυση προέκυψε τελικώς ότι η λήψη κυρίως ασπιρίνης αλλά και άλλων Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (ΜΣΑΦ) σε τακτική βάση φαίνεται να αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα που προστατεύει από τον καρκίνο των ωοθηκών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η εμφάνιση του καρκίνου συνδέεται με τις χρόνιες φλεγμονές · έτσι τα ΜΣΑΦ που πολεμούν τις φλεγμονές δεν επιτρέπουν στον καρκίνο να αναπτυχθεί.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα μελέτες έχουν δείξει πως η ασπιρίνη δρα προληπτικά ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού αλλά και ενάντια σε άλλες μορφές της νόσου, όπως του μαστού και του προστάτη. Ωστόσο οι ειδικοί δεν συνιστούν την τακτική λήψη της ως προληπτική θεραπεία ενάντια στον καρκίνο εξαιτίας των προβλημάτων γαστρορραγιών τα οποία προκαλεί το φάρμακο.