Η Lenovo πρώτη σε πωλήσεις παγκοσμίως

Για πρώτη φορά στην τεχνολογική ιστορία μια κινέζικη εταιρεία κατακτά την κορυφή σε πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο, εκθρονίζοντας μια κατά παράδοση αμερικανική επιχείρηση από την κορυφή

Για πρώτη φορά στην τεχνολογική ιστορία μια κινέζικη εταιρεία κατακτά την κορυφή σε πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο, εκθρονίζοντας μια κατά παράδοση αμερικανική επιχείρηση από την κορυφή.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από τον αμερικανικό όμιλο ερευνών Gartner, η κινεζική επιχείρηση κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών Lenovo είχε 15,7% μερίδιο στις παγκόσμιες πωλήσεις για το τρίτο τέταρτο του έτους, αφήνοντας πίσω την αμερικανική Hewlett- Packard (HP) που κατέλαβε το 15,5% της πίτας.
Την τελευταία διετία η Lenovo μέσω διαφόρων ενεργειών για ενίσχυση των προμηθευτών της αλλά κυρίως με την υιοθέτηση μια ανταγωνιστικής τιμολογιακής πολιτικής, που απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε επαγγελματίες, έχει καταφέρει να αυξήσει σημαντικά το μερίδιο της στην παγκόσμια αγορά.
Η διευθύνoυσα σύμβουλος της HP Μέγκ Γουίτμαν έχει, μάλιστα, παραδεχθεί ότι η εταιρεία της δυσκολεύεται να συναγωνιστεί τους ασιάτες ανταγωνιστές της σε ό,τι αφορά τις τιμές. Η Γουίτμαν πρόσθεσε ότι μέρος ενός πενταετούς σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΗΡ είναι η μείωση του κόστους των προϊόντων της.
Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει μειωθεί αισθητά λόγω των οικονομικών συγκυριών, αλλά κυρίως λόγω της στροφής των καταναλωτών προς τα smartphones και τις φορητές ταμπλέτες (portable tablets). Σύμφωνα με τους αναλυτές της Gartner οι πωλήσεις εφέτος μειώθηκαν περισσότερο από 8% συγκριτικά με πέρυσι.
Στην τρίτη θέση της κατάταξης των κατασκευαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών βρίσκεται η αμερικανική DELL, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι ταϊβανέζικες Acer Group και Asus που κατέλαβαν την τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι η ανταγωνιστική της Gartner εταιρεία ερευνών IDC, σε δική της έρευνα, δίνει ακόμα το προβάδισμα στην HP σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, με μερίδιο 15,9% στην παγκόσμια πίτα έναντι μεριδίου 15,7% της Lenovo.
Το 2005 η Lenovo εξαγόρασε αντί 1,75 δισ. δολαρίων τον κλάδο κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών της ΙΒΜ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk