Εξετάστηκαν νέες αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία

Οι διαδικασίες για την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, οι διατάξεις του οποίου προβλέπεται να ισχύσουν από τα εισοδήματα του 2013, επισπεύδονται, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος νόμος να ψηφισθεί τον Δεκέμβριο στη Βουλή.

Τις αλλαγές στο φορολογικό εξέτασε το πρωί της Παρασκευής η τρικομματική επιτροπή (ΝΔ, ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ), σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γ. Μαυραγάνη.

Οι διαδικασίες για την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, οι διατάξεις του οποίου προβλέπεται να ισχύσουν από τα εισοδήματα του 2013, επισπεύδονται, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος νόμος να ψηφισθεί τον Δεκέμβριο στη Βουλή.

Το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα αντικαταστήσει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων και τους υπόλοιπους φόρους που επιβαρύνουν σήμερα την ακίνητη περιουσία.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί προτάσεις για εφαρμογή κλίμακας με δύο ή τρεις διαφορετικούς συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αντί για ενιαίο συντελεστή 35%, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να αφαιρούνται από τα κέρδη οι δαπάνες και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Η κλίμακα μπορεί να έχει δύο (20% και 35%) ή τρεις συντελεστές (20%, 25% και 35%), ανάλογα βεβαίως με το ύψος των εισοδημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει».

Eάν καταργηθεί το αφορολόγητο όριο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο (για εισόδημα 5.000 ευρώ), έως 1.000 ευρώ αν εφαρμοστεί ο συντελεστής 20%, ή έως 1.500 ευρώ αν εφαρμοστεί συντελεστής 30%.

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, πληρώνει σήμερα φόρο 2.020 ευρώ.

Με συντελεστή 20% θα πληρώσει φόρο 4.000 ευρώ και με 30% 6.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα «μπλοκάκια», θα συνεχίσουν να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, εφόσον βεβαίως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία.

Για τις επιχειρήσεις (Ανώνυμες Εταιρείες και Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης), προτείνεται η εφαρμογή συντελεστή 19% για τα κέρδη και 19% επίσης για τα μερίσματα (η συνολική επιβάρυνση θα είναι 35%).

Μισθωτοί-συνταξιούχοι

Σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, φαίνεται ότι εγκαταλείπεται η ιδέα για μείωση του ανώτατου συντελεστή 45%.

Παράλληλα, δείχνει να έχει «κλειδώσει» η κατάργηση του επιπλέον αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά, καθώς και της συντριπτικής πλειονότητας των φοροαπαλλαγών.

Επίσης, θα θεσπισθεί νέα φορολογική κλίμακα από το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και θα εφαρμόζεται για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και ενοίκια ακινήτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk