Καθηλωμένο μερικές ώρες κράτησαν οι τουρκικές αρχές στην Άγκυρα το συριακό αεροσκάφος που είχε ξεκινήσει από τη Μόσχα με προορισμό τη Δαμασκό, καθώς είχαν την υποψία ότι μετέφερε ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό προς στήριξη του καθεστώτος Άσαντ.

Το αεροπλάνο αναχώρησε τελικά τα ξημερώματα της Πέμπτης με όλους τους επιβάτες, αλλά μόνο αφού οι τουρκικές αρχές κατέσχεσαν μέρος του φορτίου του.

Οι τόνοι μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας έχουν ανέβει την τελευταία εβδομάδα μετά την ένταση στη μεθόριο των δύο χωρών: Λίγες ώρες προτού καθηλωθεί το αεροσκάφος, ο τούρκος επιτελάρχης είχε προειδοποιήσει τη Συρία ότι εάν οι συριακοί όλμοι συνεχίζονταν, η τουρκική απάντηση θα ήταν σφοδρή.

Το βράδυ της Τετάρτης, πολεμικά της τουρκικής αεροπορίας συνόδευσαν το αεροσκάφος Airbus A320 από τη Μόσχα με προορισμό τη Δαμασκό στο αεροδρόμιο της Άγκυρας.

Όπως ανέφερε – σύμφωνα με το Reuters – ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, μέρος του φορτίου του αεροσκάφους κατασχέθηκε από τις τουρκικές Αρχές.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ερευνά αεροσκάφη που θεωρούνται ύποπτα για μεταφορά στρατιωτικού υλικού.

Ο Νταβούτογλου δεν ανακοίνωσε τι είδους φορτίο εντοπίστηκε στο αεροσκάφος. Νωρίτερα, τουρκικά ΜΜΕ είχαν κάνει λόγο για αριθμό κιβωτίων με επικοινωνιακό εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ είχε αναφέρει νωρίτερα από την Αθήνα ότι η Άγκυρα είχε λάβει πληροφορίες ότι το αεροσκάφος μετέφερε «φορτίο που ίσως παραβιάζει τους κανονισμούς της πολιτικής αεροπορίας».

Πηγή στη ρωσική υπηρεσία εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού αρνήθηκε την Πέμπτη ότι το αεροπλάνο μετέφερε εξοπλισμό. «Ούτε όπλα ούτε κανενός είδους σύστημα ή εξαρτήματα στρατιωτικού εξοπλισμού μπορεί να βρίσκονταν στο αεροπλάνο» υποστήριξε η πηγή, όπως μεταδίδει το ρωσικό Interfax.