Λίγες ημέρες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές οι δύο υποψήφιοι αντιπρόεδροι για τον Λευκό Οίκο, ο δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν και ο ρεπουμπλικανός Πολ Ράιαν, αναμετρώνται την Πέμπτη το βράδυ στο Κεντάκι.

Η μικρή πόλη Ντάνβιλ είναι έτοιμη να υποδεχτεί στις 21:00 τοπική ώρα (Παρασκευή 04:00 ώρα Ελλάδας) τους δύο υποψηφίους στο Centre College για το παραδοσιακό ντιμπέιτ που πραγματοποιείται από το 1976.

Η τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο αντιπροέδρους έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι συνήθως εξαιτίας της «ήττας» του Μπαράκ Ομπάμα στο πρώτο ντιμπέιτ και των δημοσκοπήσεων από τον ιστότοπο RealClearPolitics που δίνουν προβάδισμα στον Μιτ Ρόμνεϊ, με ποσοστό 48% έναντι 47,3% του απερχόμενου προέδρου.

Το ντιμπέιτ, διάρκειας 90 λεπτών, το οποίο θα συντονίζει η δημοσιογράφος Μάρθα Ράντατζ του ABC News θα το παρακολουθήσουν ο Ομπάμα από τη Φλόριντα και ο Ρόμνεϊ από τη Βόρεια Καρολίνα.

Οι οδηγίες που έχει λάβει ο δημοκρατικός Μπάιντεν από τους επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας είναι να αντεπιτεθεί για να κερδίσει και πάλι τη διαφορά που είχε ο Ομπάμα απέναντι στον Ρόμνεϊ.

Ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να περιγράψει τον αντίπαλό του ως έναν υπερσυντηρητικό που υποστηρίζει μόνο τους πλούσιους και δεν ασχολείται με τη μεσαία και κατώτερη τάξη.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν ανησυχεί για τον Μπάιντεν. «Ο Τζο πρέπει απλώς να είναι ο εαυτός του. Ο Ράιαν είναι ένας έξυπνος και εμπνευσμένος ομιλητής. Αλλά οι ιδέες του είναι λανθασμένες και ο Τζο το ξέρει αυτό», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο 42χρονος Ράιαν – κατά 27 χρόνια νεότερος του Μπάιντεν – έχει μεν πολιτική πείρα, αλλά είναι αρχάριος στα ντιμπέιτ.

Ο ίδιος ο Ρόμνεϊ δήλωσε την Τρίτη στο CNN: «Πιστεύω ότι είναι το πρώτο ντιμπέιτ του Πολ, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος, ίσως να συμμετείχε σε ένα στο Λύκειο».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Pew, το διάστημα 4 ως 7 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.511 ενηλίκων, το 39% των ψηφοφόρων είχε θετική γνώμη για τον Τζο Μπάιντεν και το 51% αρνητική, ενώ για τον Πολ Ράιαν τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 44% και 40%.

Μετά τη αναμέτρηση αυτή μεταξύ των δύο υποψήφιων αντιπροέδρων – τη μοναδική που θα υπάρξει –, ακολουθούν δύο προεδρικά ντιμπέιτ από τις 16 έως τις 22 Οκτωβρίου.