Ο γερμανός προπονητής κ. Εβαλντ Λίνεν αφίχθη στην Ελλάδα τα ξημερώματα της Πέμτης (11/10) για να αναλάβει το πιο δύσκολο (και ομολογουμένως πρωτόγνωρο για την ιστορία της ομάδας) έργο που είχε ποτέ προπονητής στην ιστορία της ΑΕΚ! Η Ενωση έχει έναν και μοναδικό ξεκάθαρο στόχο, ο οποίος δεν έχει την παραμικρή σχέση με οποιονδήποτε άλλον στο ένδοξο παρελθόν της: την παραμονή στη μεγάλη κατηγορία!
Ο 59χρονος προπονητής εμφανίστηκε διαβασμένος στα μέλη της κιτρινόμαυρης διοίκησης όσον αφορά στο έμψυχο υλικό της ομάδας καθώς γνώριζε τα ονόματα όλων των ποδοσφαιριστών _ ομολογουμένως εντυπωσιακό γεγονός αν αναλογιστεί κανείς ότι καλά καλά δεν τα έχουν εμπεδώσει ακόμα οι φίλοι της ομάδας _ που θα έχει στη διάθεσή του, τις θέσεις που αγωνίζονται αλλά και αυτές στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι αγώνων πρωταθλήματος!
Ο άλλοτε προπονητής του Πανιωνίου (2006-08) και του Ολυμπιακού (για ένα φεγγάρι το 2010) παραδέχθηκε ότι «με περιμένει πολύ δύσκολο έργο γιατί η βαθμολογική κατάσταση της ΑΕΚ είναι τραγική» αλλά τόνισε επίσης ότι «τα δύσκολα είναι αυτά που μου αρέσουν» και ενημέρωσε τους διοικούντες ότι έχει ήδη έτοιμους τους άξονες τους σχεδίου αντεπίθεσης! Αυτοί είναι:
1. Ανάκτηση αυτοπεποίθησης: Η ψυχολογία στα αποδυτήρια βρίσκεται στο ναδίρ, η ανάγκη για αποτελέσματα είναι τεράστια, αλλά η ομάδα έχει να αντιμετωπίσει στην επόμενη τετράδα αγώνων τους ΠΑΟΚ (εκτός), Παναθηναϊκό (εκτός) και Ολυμπιακό (εντός) ενώ μεσολαβεί ο αγώνας με τον Πλατανιά στο ΟΑΚΑ ο οποίος μόνο ως εύκολος δεν μπορεί να θεωρηθεί για την εφετινή ΑΕΚ (και) με γνώμονα την πορεία της κρητικής ομάδας. Ο κ. Λίνεν πρέπει να δουλέψει πολύ στον τομέα αυτό και να πείσει τους ποδοσφαιριστές του ότι μπορούν να πάρουν βαθμούς από αυτά τα ματς, να τους κάνει να το πιστέψουν όταν έχουν γίνει σάκος του μποξ από αντιπάλους όπως ο ΟΦΗ και ο Πανιώνιος.
2. Επιθετικό σχέδιο: Στις πρώτες δηλώσεις του ως προπονητής της ΑΕΚ, ο κ. Λίνεν αναφέρθηκε σε μία ομάδα που «δέχεται δύσκολα φάσεις αλλά είναι άτυχη και δέχεται εύκολα γκολ. Αυτό που με προβλημάτισε περισσότερο είναι η δυσκολία στη δημιουργία». Ο γερμανός τεχνικός θα προσπαθήσει να αλλάξει τον τρόπο δράσης των ποδοσφαιριστών του από τη στιγμή που θα παίρνουν τη μπάλα στα πόδια και θα επιχειρούν να ανοίξουν την αντίπαλη άμυνα. Θα ζητήσει περισσότερη κίνηση, εναλλαγές θέσεων ενώ δεν αποκλείεται να αλλάξει και τη διάταξη επιλέγοντας ένα πιο επιθετικό σύστημα.
3. Τρόποι αντίδρασης: Σε όλα τα ματς που δέχθηκε πρώτη γκολ, η ΑΕΚ δεν κατάφερε να αντιδράσει. Οι αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές της μεγάλωσαν επικίνδυνα, το όποιο σχέδιο υπήρχε τινάχθηκε στον αέρα, πλάνο αντεπίθεσης αποδείχθηκε ότι δεν είχε εκπονηθεί. Μοιραία ο χρόνος που της απέμενε για να πάρει κάτι από τα εν λόγω ματς σπαταλήθηκε άσκοπα, μέσα από εξεζητημένες ενέργειες, δίχως καθαρό μυαλό επιλογές και αλληλοκατηγορίες μεταξύ των παικτών οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι την απουσία ενός ποδοσφαιριστή-ηγέτη, έκαναν ο καθένας του κεφαλιού του.