Μια διάταξη που δεν προστατεύει τον καταναλωτή, για τον οποίο θεωρητικά προβλέφθηκε, αντίθετα εκεί που θα έλυνε δημιουργεί νέα προβλήματα και παρεξηγήσεις, συμπεριλαμβάνεται στους νέους Κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών, που παρουσίασαν πρόσφατα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάςμαζί τη γενική γραμματέα του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Παπανικολάουκαι τον γενικό γραμματέα Εμπορίου Στ. Κομνηνό.

Σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη, οι έμποροι πλέον θα υποχρεούνται «να πωλούν τα καυσόξυλα κατ’ όγκο και να χρησιμοποιούν ως μονάδα μέτρησης το χωρικό κυβικό μέτρο. Ως χωρικό κυβικό μέτρο νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου συμπεριλαμβανομένων των κενών λόγω της στοίβαξης, ενώ τα προς πώληση καυσόξυλα πρέπει να στοιβάζονται με τα μικρότερα δυνατά κενά μεταξύ τους, ώστε να διευκολύνεται η μέτρηση των διαστάσεων της στοίβας που πρόκειται να πωληθεί».
Σκοπός είναι να προστατεύονται οι καταναλωτές από το (υποτιθέμενο) «τέχνασμα» των κακών εμπόρων να καταβρέχουν τα καυσόξυλα, ώστε να αυξήσουν το μετρούμενο βάρος τους.
Όμως, όπως αποδεικνύει η δοκιμή που έγινε μπροστά στην κάμερα του tovima.gr (δείτε το βίντεο), η διαφορά στο βάρος ανάμεσα στα στεγνά και στα βρεγμένα καυσόξυλα είναι στην πραγματικότητα τόσο μικρή που δεν παρουσιάζει ουσιαστικό κίνητρο, ειδικά σε σχέση με τον κόπο και την κατανάλωση νερού που θεωρητικά θα απαιτούσε.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται ότι πίστεψε έναν «αστικό μύθο» χωρίς να ελέγξει τη βασιμότητά του. Στη δική μας δοκιμή (που εύκολα μπορεί να επαναλάβει με απλά μέσα ο καθένας στο σπίτι του), τα ξερά καυσόξυλα των 19 κιλών «πήραν» μόλις 300 γραμμάρια όταν βράχηκαν (δηλαδή διαφορά 1,6%), και αφού ξοδέψαμε παραπάνω από μισό κυβικό νερού για να τα καταβρέξουμε καλά.
Η υποτιθέμενη ζημία για τον καταναλωτή, τελικά κινδυνεύει να αποδειχθεί πολύ περισσότερο πραγματική με το νέο σύστημα υπολογισμού της ποσότητας των ξύλων. Για να αποφύγουμε αποκλίσεις της τάξης του 1-2% στη ζυγαριά, ανοίγουμε ένα νέο και σαφώς μεγαλύτερο περιθώριο για διαφωνίες και διαπληκτισμούς ανάμεσα σε εμπόρους και καταναλωτές, αφού πλέον θα καλούμαστε να πληρώσουμε «τα κενά λόγω της στοίβαξης»…
Όσο για την εναλλακτική εκδοχή που ορίζει η νέα διάταξη, εδώ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: «Εναλλακτικά, τα καυσόξυλα μπορούν να διατίθενται στοιβαγμένα σε παλέτες, big bags κ.λπ., ο όγκος των οποίων θα αναγράφεται ευκρινώς επί της εξωτερικής τους επιφανείας».
Γρίφος απροσπέλαστος και για… δυνατούς λύτες με ποια μέθοδο θα μπορεί ο καταναλωτής να επιβεβαιώσει ότι η ευκρινώς αναγραφόμενη ένδειξη όγκου σε έναν μεγάλο σάκο (big bag) αντιστοιχεί πραγματικά στο περιεχόμενο!