Ιδρυμα Νιάρχου: Εκπαιδευτικά προγράμματα με επίκεντρο τον «Ανθρωπισμό»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο «Φθινοπωρινό Σχολείο» με δωρεά του Ιδρύματος τον Σεπτέμβριο του 2012

Στην καθιέρωση δυο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που σκοπό έχουν την προαγωγή της κοινωνικής αλληλεγγύης και της εθελοντικής προσφοράς στην ελληνική κοινωνία, προχώρησε το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». «Το Ιδρυμα έλαβε αυτή την πρωτοβουλία με γνώμονα την ανάγκη για τη δημιουργία μιας εκτεταμένης φιλανθρωπικής κουλτούρας, η οποία θα συμβάλλει στην ανακούφιση των πληγέντων, ειδικά κατά την τρέχουσα κοινωνικοοικονομική κρίση» αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά σε διατμηματικό μάθημα με θέμα την κοινωνική αλληλεγγύη και τη διαχείριση ΜΚΟ και απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές τεσσάρων δημόσιων ελληνικών Πανεπιστημίων. Το δεύτερο, το οποίο ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία τον Σεπτέμβριο του 2012, περιλαμβάνει τη διεξαγωγή «Φθινοπωρινής Σχολής», για την εκπαίδευση στελεχών ελληνικών ΜΚΟ ως προς την ανεύρεση πόρων και την επιτυχημένη υλοποίηση προγραμμάτων.
Το πρώτο «Φθινοπωρινό Σχολείο» από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Θέμα του πρώτου Φθινοπωρινού Σχολείου ήταν «Σχεδιασμός, Υλοποίηση και Αξιολόγηση Ανθρωπιστικών Προγραμμάτων» και πραγματοποιήθηκε την περίοδο 18 – 28 Σεπτεμβρίου, με συνδιοργανωτές το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Το εντατικό αυτό πρόγραμμα παρακολούθησαν επιλεγμένα στελέχη από 25 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην καταπολέμηση της φτώχειας, όπως αυτή ορίζεται από τον σχετικό ορισμό του ΟΗΕ. Ανάμεσά τους βρέθηκαν ενδεικτικά οι εξής Οργανώσεις: Αγκαλιάζω, Αρσις, Αρτος – Δράση, Γιατροί του Κόσμου, Γραμμή Ζωής, Ελιξ, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Κάριτας Αθήνας, Πρωτέας, Φόρουμ Μεταναστών και Προσφύγων, Χαμόγελο του Παιδιού, Χατζηπατέρειο Ιδρυμα και WWF.
Στα πλαίσια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν θεωρητικά μαθήματα, ανοικτές συζητήσεις, καθώς και πρακτικές ασκήσεις σχεδιασμού δράσεων, αναζήτησης πόρων σε διεθνείς οργανισμούς και υλοποίησης κοινωφελών προγραμμάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε προγράμματα διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ, και ιδιωτικών ιδρυμάτων.
Στο Σχολείο δίδαξαν εμπειρογνώμονες του ιδιωτικού και του κοινωνικού τομέα από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και στελέχη διεθνών οργανισμών. Οι διδάσκοντες ήταν οικονομολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, διεθνολόγοι και νομικοί με μεγάλη εμπειρία στον σχεδιασμό, διαχείριση και αξιολόγηση προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk