Ι. Τέντες: Καλεί τους δικαστές να γυρίσουν στα καθήκοντά τους

Να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να επανέλθουν στα καθήκοντά τους καλεί τους δικαστές ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, τονίζοντας ότι η μερική αποχή από τα καθήκοντά τους είναι κόντρα στις συνταγματικές επιταγές

Να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να επανέλθουν στα καθήκοντά τους καλεί τους δικαστές ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, τονίζοντας ότι η μερική αποχή από τα καθήκοντά τους είναι κόντρα στις συνταγματικές επιταγές.

Σε έγγραφο του προς όλους τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας, ο κ.Τέντες υπογραμμίζει ότι «οι δικαστικοί λειτουργοί, υπό το κράτος της δικαιολογημένης πικρίας τους για τις διαφαινόμενες περαιτέρω υπέρμετρες περικοπές των αποδοχών τους, συνεχίζουν να προβαίνουν σε διακοπές συνεδριάσεων, οι οποίες στην πραγματικότητα συνιστούν μερική αποχή από το δικαιοδοτικό έργο τους».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας, επισημαίνοντας: «Αντιδράσεις του είδους αυτού είναι ασυμβίβαστες προς τη συνταγματική θέση των δικαστικών λειτουργών, αναιρούν το ρόλο τους ως φορέων της τρίτης εξουσίας του πολιτεύματος και υπονομεύουν τα ίδια τα επιχειρήματα που προβάλλουν, προς στήριξη των δικαίων αιτημάτων τους για ανάλογη με το λειτούργημά τους μισθολογική μεταχείριση. Είναι αυτονόητο ότι αναμένουν από τους φορείς των άλλων συντεταγμένων εξουσιών το σεβασμό της συνταγματικής διατάξεως που επιβάλλει την ιδιαίτερη κατά τα ανωτέρω μεταχείρισή τους. Συμψηφισμός, όμως, αντισυνταγματικών συμπεριφορών είναι αδιανόητος».

Κατόπιν αυτών, ο κ. Τέντες καλεί «τους δικαστικούς λειτουργούς των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας να επανεξετάσουν με ψυχραιμία τη μέχρι τώρα στάση τους, να επανέλθουν στις έδρες τους και να συνεχίσουν να απονέμουν το δίκαιο χάριν της πληττόμενης, από την πρωτοφανή οικονομική κρίση ελληνικής κοινωνίας, η οποία έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες σ’ αυτούς. Χρέος τους είναι τώρα, περισσότερο από ποτέ, να μοχθήσουν για την απόδοση Δικαιοσύνης, την πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο βίο, την αντιμετώπιση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και την τιμώρηση των φαινομένων βίας και της γενικευμένης ανομίας που αποσαθρώνουν την οικονομία και την κοινωνία μας».

Και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου καταλήγει: «Εχει ήδη γίνει σαφές ότι χωρίς αξιόπιστη ταχεία και αποτελεσματική Δικαιοσύνη, η πολυπόθητη ανάπτυξη και η έξοδος από την κρίση δεν θα έλθει. Τη διαπίστωση αυτή δεν πρέπει να την ξεχνούν οι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι βέβαια έχουν ευλόγως την προσδοκία ότι η ίδια διαπίστωση θα ληφθεί υπόψη και από τους έχοντες την ευθύνη του σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk