Πολιτικό σύστημα και σταθερότητα

Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί όλο αυτό τον καιρό, με ανάμικτα αισθήματα οργής και απελπισίας, την προσπάθεια

Πολιτικό σύστημα και σταθερότητα | tovima.gr

Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί όλο αυτό τον καιρό, με ανάμικτα αισθήματα οργής και απελπισίας, την προσπάθεια του πολιτικού συστήματος να διατηρηθεί πολιτικά ζωντανό σε μια χώρα, που η ίδια αγωνίζεται να κρατηθεί κυριολεκτικά ζωντανή.

Το πολιτικό προσωπικό της χώρας είτε αυτό που άσκησε άμεσα την εξουσία είτε αυτό που διαμόρφωσε έμμεσα το πολιτικό παρασιτικό πλαίσιο άσκησης της,μοιάζει με τους επιβάτες της πρώτης θέσης του Τιτανικού.

Δεν αρκεί ένα απλό mea culpa από όπου και αν προέρχεται για να το εξαγνίσει.

Η χώρα, βρίσκεται σε κίνδυνο κατάρρευσης, για λόγους που αφορούν καθοριστικά εμάς, δηλαδή πρωταρχικά το πολιτικό μας σύστημα και δευτερευόντως την κοινωνία μας.

Σε καμμιά όμως περίπτωση η διέξοδος, δεν μπορεί να εξαντλείται σε απόσπασματικούς καταλόγους οικονομικών και θεσμικών μέτρων που υλοποιούνται κατά δόσεις, που αναζητούν ανύπαρκτα και υποκριτικά ισοδύναμα και που πλαισιώνονται με υποσχέσεις ότι κάθε φορά θα είναι τα τελευταία μέχρι τα επόμενα. Που δήθεν εντάσσονται σε μεγάλες ή μικρές επαναδιαπραγματεύσεις που καταρρέουν πριν καν ξεκινήσουν ή που μιλούν για δήθεν καταγγελίες υπό την απειλή επιθέσεων αυτοκτονίας στο ευρωσύστημα και οι οποίες τελικά φορτώνουν τα πρακτικά ή φαντασιακά αποτελέσματα τους στις πλάτες των πιο αδύναμων στρωμάτων.

Επιτακτικά πλέον, η χώρα χρειάζεται μια πορεία Δημοκρατικών και Διαρθρωτικών Ρήξεων, ταυτόχρονα στο πολιτικό και παραγωγικό επίπεδο της χώρας. Είναι το αναγκαίο και ικανό Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης σε μια νέα Δημοκρατική και Παραγωγική Ελλάδα που όμως έχει καταντήσει σαν το τίμιο ξύλο του δημοσίου διαλόγου. Το ξορκίζουμε άλλα δεν το ακουμπάμε γιατί το πολιτικό σύστημα αρνείται να πληρώσει το μερίδιο του πόνου που του αναλογεί.

Η κριτική και κυρίως η αλλαγή του σημερινού πολιτικού συστήματος αποκτά χαρακτήρα πολιτικής προτεραιότητας και επικέντρωσης, τη μόνη πραγματική εγγύηση πολιτικής σταθερότητας της χώρας και παραμονής στον ευρωπαικό πυρήνα και ταυτόχρονα τον πιο αποτελεσματικό δρόμο εξόδου απο την κρίση.

Παράλληλα, η βασική παραδοχή,ότι το πρόβλημα της χώρας είναι εξόχως πολιτικό και θεσμικό θέτει εκτός πολιτικού πλαισίου τον κλασικό μνημονιακό – αντιμνημονιακό διαχωρισμό της τριετίας, που τόσο ταλαιπώρησε όσο και αποπροσανατόλισε τον πολιτικό διάλογο και ανταγωνισμό. Με άλλα λόγια το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η υλοποίηση του μνημονίου ή κάποιου αντιμνημονίου αλλά ποια πολιτική τάξη και ποιος διοικητικός μηχανισμός και τελικά ποιο πολιτικό εποικοδόμημα διαχειρίζεται την έξοδο της χώρας απ’ την κρίση. Ποιος έχει το πολιτικο και ηθικό κεφάλαιο, την τεχνογνωσία, την αντοχή, την σοβαρότητα,την αξιοπιστία, τις ικανότητες να το κάνει.

Ειδικά για την μεγάλη παράταξη της σύγχρονης και ριζοσπαστικής κεντροαριστεράς που θέλει να συνδέεται υπαρξιακά με το λαϊκό αίσθημα, η αξιόπιστη και έμπρακτη συμμετοχή στον μετασχηματισμό του σημερινού πολιτικού συστήματος αποτελεί το θεμελιακό θέμα.Διότι συνοψίζει, το σημείο – κλειδί για την ανάκαμψη της χώρας, την μόνη ουσιαστική αντιμετώπιση των πολιτικών άκρων άρα και τη διασφάλιση της απαραίτητης πολιτικής σταθερότητας και τέλος την επιτακτικά αναγκαία, ανασυγκρότηση της παράταξης σε στέρεο πολιτικό και κοινωνικό έδαφος.

*Η κυρία Αθηνά Δρέττα είναι οδοντίατρος και πρώην γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk