Μπάσκετ: Ολη η αλήθεια για τα τηλεοπτικά της Α1

Ο κρατικοδίαιτος χαρακτήρας (και) του επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ, το οποίο _ ειδικά τα τελευταία χρόνια _ ζει και αναπνέει από την Κρατική Τηλεόραση και τον ΟΠΑΠ, δεν θα μπορούσε να αλλάξει μέσα σε μια μέρα. Ούτε ο νέος πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ κ. Γιώργος Χαλβατζάκης είναι… χρυσοδάκτυλος, ούτε όλοι οι ιδιοκτήτες – παράγοντες των ΚΑΕ έχουν την τεχνογνωσία ή ακόμη και τη διάθεση να νοικοκυρέψουν το «μαγαζί» τους, να το καταστήσουν πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό και κατ’ επέκταση να αξιώνουν περισσότερα έσοδα.

Ο κρατικοδίαιτος χαρακτήρας (και) του επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ, το οποίο _ ειδικά τα τελευταία χρόνια _ ζει και αναπνέει από την Κρατική Τηλεόραση και τον ΟΠΑΠ, δεν θα μπορούσε να αλλάξει μέσα σε μια μέρα. Ούτε ο νέος πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ κ. Γιώργος Χαλβατζάκης είναι… χρυσοδάκτυλος, ούτε όλοι οι ιδιοκτήτες – παράγοντες των ΚΑΕ έχουν την τεχνογνωσία ή ακόμη και τη διάθεση να νοικοκυρέψουν το «μαγαζί» τους, να το καταστήσουν πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό και κατ’ επέκταση να αξιώνουν περισσότερα έσοδα.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι η πρόταση της ΕΡΤ Α.Ε. δεν διαφοροποιήθηκε από την Τετάρτη (3/10), οπότε ελήφθη η απόφαση του να αναβληθεί η πρεμιέρα του πρωταθλήματος από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ, ως τη χθεσινή (9/10) νέα συνεδρίαση, στην οποία αποφασίστηκε η άρση του «λοκ άουτ» και η έναρξη της Α1, είναι ηλίου φαεινότερο πως το μεγάλο «αγκάθι» δεν ήταν το ποσό της προσφοράς της ΕΡΤ (2,9 εκατ. ευρώ συν 600.000 ευρώ σε διαφημιστικό χρόνο), αλλά η κατανομή των χρημάτων, κοινώς η μοιρασιά της τηλεοπτικής «πίτας».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», το οποίο βρέθηκε στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ και παρακολούθησε τις «ζυμώσεις» μεταξύ των παραγόντων και στα δύο κρίσιμα Δ.Σ., υπήρξε μια διχογνωμία, η οποία κατέστησε αναγκαία την παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας «TAF Sports Marketing» κ. Ντίνου Ντέρη κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης (9/10).

Οι μεν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός υποστήριζαν πως η πρόταση της ΕΡΤ είναι «σπασμένη» στα δύο: Ένα ποσό για τους «αιώνιους» και ένα άλλο για τις άλλες 12 ΚΑΕ. Οι δε υπόλοιπες ομάδες ότι η προσφορά της Κρατικής Τηλεόρασης είναι ενιαία και αφορά περίπου 3,5 εκατ. ευρώ (ρευστό και διαφημιστικό χρόνο) για όλο το προϊόν, τουτέστιν και για τις 14 ομάδες συμπεριλαμβανομένων των δύο τελευταίων πρωταθλητών Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός «πατούσαν» (και εξακολουθούν να το κάνουν _ και ορθώς πράττουν) στην τριετή συμφωνία με την «TAF», βάσει της οποίας οι Ερυθρόλευκοι έχουν λαμβάνειν 1 εκατ. ευρώ και οι Πράσινοι 1,15 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, ενώ τα συμβόλαιά τους έχουν ισχύ ως το καλοκαίρι του 2014.

Η «TAF», έχοντας αναλάβει τη διάθεση του διαφημιστικού χρόνου (των 600.000 ευρώ), επιθυμούσε αρχικά να πάρει τα 2,15 εκατ. ευρώ και να τα παραχωρήσει στους «αιώνιους». Αυτό είναι και το σημείο – κλειδί. Οι άλλες 12 ΚΑΕ διατύπωσαν τις ενστάσεις τους και αφού αποχώρησαν από το Συμβούλιο ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός κ. Μάνος Παπαδόπουλος και ο γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός κ. Χρήστος Σταυρόπουλος (έπειτα από επιθυμία των 12 και όχι απαραίτητα δική τους), κάλεσαν τον κ. Ντέρη για να του ανακοινώσουν την απόφασή τους.

Ποια ήταν αυτή; «Οι δύο μεγάλοι θα πάρουν το 50% της τηλεοπτικής συμφωνίας και εμείς το άλλο 50%, ειδάλλως η συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει», τού ανακοίνωσαν και ο διευθύνων σύμβουλος της «TAF» ανέλαβε να προσεγγίσει τους «αιώνιους» και να καλύψει το υπολειπόμενο ποσό είτε από τα ταμεία της εταιρείας είτε εξασφαλίζοντας έξτρα διαφημιστικό χρόνο. Με τις υπάρχουσες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, η εύρεση δεύτερου τηλεοπτικού σταθμού θεωρείται σχεδόν ανέφικτη και εξάλλου, η ΕΡΤ έκανε προσφορά για να αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα και των 14 ομάδων.

Κάπως έτσι, προέκυψε η άρση του «λοκ άουτ». Ούτε οι «αιώνιοι» έβαλαν νερό στο κρασί τους δεχόμενοι _ καλή τη πίστει, όπως γράφτηκε _ να μειωθούν τα έσοδά τους από την «TAF», ούτε οι μικρομεσαίοι έγιναν ξαφνικά οι… σούπερ επαναστάτες απειλώντας να τινάξουν το πρωτάθλημα στον αέρα. Απλώς, η μοιρασιά έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε όλοι να είναι ικανοποιημένοι, ο ΕΣΑΚΕ πανηγυρίζει γιατί δέχτηκε μείωση κάτω του 15% σε σχέση με πέρυσι και η «TAF» ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά τιμώντας τη συμφωνία της με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, που είναι και τα «βαριά χαρτιά» της Λίγκας.

Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου το ντέρμπι ΠΑΟ – ΟΣΦΠ

Σήμερα (10/10) ο ΕΣΑΚΕ ανακοίνωσε το πρόγραμμα των δύο πρώτων αγωνιστικών της Α1. Το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου στο ΟΑΚΑ.

1η Αγωνιστική

Σάββατο 13 Οκτωβρίου

Καβάλα – Ηλυσιακός (Καλαμίτσα, 17.00)

Περιστέρι – Πανελευσινιακός (Περιστέρι, 17.00)

Κυριακή 14 Οκτωβρίου

Κολοσσός Ρόδου – ΑΓΟ Ρεθύμνου (Βενετόκλειο, 16.00)

ΚΑΟ Δράμας – Πανιώνιος (Δ. Κραχτίδης, 17.00)

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ (ΣΕΦ, 19.00, NET)

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου

Αρης – Παναθηναϊκός (Αλεξάνδρειο, 18.45, ΝΕΤ)

Ικαρος Καλλιθέας – Απόλλων Πάτρας (Γλυφάδα, 19.30)

2η Αγωνιστική

Σάββατο 20 Οκτωβρίου

Πανελευσινιακός – Καβάλα (Περιστέρι, 16.00, ΝΕΤ)

Απόλλων Πάτρας – ΚΑΟ Δράμας (Περιβόλα, 16.30)

ΑΓΟ Ρεθύμνου – Αρης (Μελίνα Μερκούρη, 17.00)

Κυριακή 21 Οκτωβρίου

Πανιώνιος – Περιστέρι (Ν. Σμύρνη, 17.00)

ΠΑΟΚ – Ικαρος Καλλιθέας (Πυλαία, 17.00, ΕΤ3)

Ηλυσιακός –Κολοσσός Ρόδου (Ιλίσια, 17.00)

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός (ΟΑΚΑ, 18.45, ΝΕΤ)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk