Κάλλιο πέντε και στο χέρι… λένε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Κι αυτό διότι την Τετάρτη το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε την επιστροφή στην Ελλάδα ποσού που ανέρχεται στις 820.821 ευρώ ύστερα από προσφυγή ακύρωσης που είχε κάνει η χώρα μας.

Τα χρήματα αυτά είχαν επιβληθεί ως πρόστιμα σε περιπτώσεις παρατυπιών που αφορούσαν κυρίως εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου και εκκοκκιστικές επιχειρήσεις.
Η υπόθεση ξεκινά το 2002. Τότε η Επιτροπή συνέστησε κοινή ομάδα εργασίας από μέλη της OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) και της DG AGRI (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας|), προκειμένου να ερευνηθούν περιπτώσεις παρατυπιών που εκκρεμούσαν.
Από τις 431 υποθέσεις που εξετάστηκαν οι 30 αφορούσαν ελληνικές εταιρείες, κυρίως εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου και εκκοκκιστικές και καταβλήθηκε ποσό αχρεωστήτως περίπου 32 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό μετά από διμερείς συζητήσεις με την Επιτροπή ανήλθε σε 18.935.994 ευρώ και οι εμπλεκόμενες εταιρείες συνολικά σε 19.
Στη συνέχεια εστάλησαν στην ΕΕ συμπληρωματικά στοιχεία και μετά την προσφυγή του ελληνικού Δημοσίου στο Ευρωπαϊκό Όργανο Συμβιβασμού, το ποσό μειώθηκε περαιτέρω σε 13.348.979 ευρώ και οι εμπλεκόμενες εταιρείες σε 13.
Το ποσό αυτό τελικά με την απόφαση της Επιτροπής Ε (2009 810/13-02-2009) καταλογίστηκε σε βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, επειδή διαπιστώθηκε ότι η παρατυπία ή η απουσία ανάκτησης οφείλονται σε παρατυπίες ή αμέλειες αποδιδόμενες σε διοικητικές ή άλλες υπηρεσίες και οργανισμούς του ελληνικού κράτους.
Τη συγκεκριμένη απόφαση της Επιτροπής προσέβαλε με προσφυγή ακύρωσης η Ελληνική Δημοκρατία. Σήμερα το Γενικό Δικαστήριο της Ε Ε έκανε μερικά δεκτή την προσφυγή και διέταξε την επιστροφή στην Ελλάδα ποσού 820.821,99 ευρώ, δεχόμενο ότι σε 2 από τις 13 υποθέσεις δεν μπορεί να καταλογιστεί αμέλεια στις ελληνικές αρχές.
Την υπόθεση από ελληνικής πλευράς χειρίστηκε το Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.