Οι δηλώσεις Νταβούτογλου για το Αιγαίο… χάθηκαν στη μετάφραση

Σε μια… συμβολική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στο Αιγαίο, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, προχώρησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Την αφορμή έλαβε από την εθιμοτυπική κίνηση του τελευταίου να του δωρίσει ένα αντίγραφο μικρού κυκλαδίτικου καραβιού «που μπορεί να κινείται με ελευθερία στο Αιγαίο μας», όπως του είπε.

Σε μια… συμβολική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στο Αιγαίο, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, προχώρησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Ο τούρκος υπουργός εν συνεχεία συναντήθηκε με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο με το οποίο επρόκειτο να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, αλλά τελικώς οι δύο υπουργοί δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επικαλούμενοι την καθυστέρηση του προγράμματος της επίσκεψης.

Το δώρο Μεϊμαράκη
Την αφορμή για τα όσα είπε ο κ. Νταβούτογλου κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής την έλαβε από την εθιμοτυπική κίνηση του τελευταίου να του δωρίσει ένα αντίγραφο μικρού κυκλαδίτικου καραβιού «που μπορεί να κινείται με ελευθερία στο Αιγαίο μας», όπως του είπε.

Εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία ο τούρκος ΥΠΕΞ του απάντησε: «Σας ευχαριστώ για το δώρο σας που έχει συμβολικό νόημα. Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι πάντοτε ελεύθερο».

Διευκρινίσεις από το γραφείο του προέδρου της Βουλής

Σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε με τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού δόθηκαν διευκρινίσεις από το γραφείο του κ. Μεΐμαράκη. Σύμφωνα με αυτές δεν αποδόθηκαν σωστά από τον τούρκο μεταφραστή, που συνόδευε τον κ. Νταβούτογλου, οι δηλώσεις σε ό,τι αφορά την αναφορά του στο Αιγαίο. Η ακριβής δήλωση του Τούρκου υπουργού είχε ως εξής: «Επιθυμούμε το Αιγαίο, ως μία θάλασσα ειρήνης και φιλίας, να είναι ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία».

Το γραφείο του προέδρου της Βουλής, ύστερα από όσα φέρεται να αποδόθηκαν στον κ. Νταβούτογλου, έστειλε την ηχογραφημένη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να γίνει ακριβής μετάφραση.

Εμπέδωση θετικού κλίματος

Νωρίτερα, ο κ. Μεϊμαράκης είχε θέσει ως προϋπόθεση για την εμπέδωση ενός θετικού κλίματος σε θεσμικό επίπεδο μεταξύ των κοινοβουλίων των δυο χωρών την άρση κάποιων εμποδίων όπως το casus belli που έχει κηρύξει η Τουρκία έναντι της Ελλάδος σε περίπτωση που εκείνη προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, δικαίωμα που απορρέει από την Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Κατά τη γνώμη μου απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συνεννοήσεις μεταξύ των κοινοβουλίων», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών, ενώ σύμφωνα με πηγές της Βουλής το θέμα του casus belli το έθεσε ευθέως και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον τούρκο αξιωματούχο.

Η αναφορά ωστόσο του κ. Νταβούτογλου προκάλεσε συζητήσεις, αλλά και σχόλια βουλευτών για τον όλο χειρισμό από την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο.

Σύμφωνα με κύκλους του, άλλωστε, «ο Πρόεδρος της Βουλής δεν ανακατεύεται στις διπλωματικές και διακρατικές σχέσεις μεταξύ των χωρών» και ότι το μόνο που έπραξε ήταν να θέσει, βάσει της θεσμικής ιδιότητάς του, τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση ανάμεσα στα δυο κοινοβούλια. Και υπενθύμιζαν ότι εμπιστεύεται τους χειρισμούς του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Οι δηλώσεις

Οπως είπε, εξάλλου, ο κ. Μεϊμαράκης υποδεχόμενος τον κ. Νταβούτογλου, «η Ελλάδα είναι μια φιλειρηνική χώρα, που θέλει να έχει φιλικές, ειρηνικές και καλές σχέσεις γειτονίας με όλους τους γείτονές της και γι’ αυτό ακριβώς προσπαθούμε, με ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία, να καλυτερεύσουμε τις σχέσεις μας».

«Απαιτείται η επικοινωνία μεταξύ μας ακριβώς για να μπορούμε να εμπεδώσουμε αυτό το κλίμα και στους λαούς μας, αλλά και για να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Ένα μήνυμα που θα λέει ότι παρ’ όλες τις διαφορές μας μπορούμε να συζητάμε και να προσπαθούμε να τις επιλύσουμε ειρηνικά και μέσα από τους Διεθνείς Οργανισμούς», πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την χαρά του για την «νέα οπτική στην προσέγγιση μεταξύ των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας».

«Πιστεύω ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας– Τουρκίας μπορεί να συζητήσει προβλήματα και να ωριμάσει προτάσεις που θα εγκρίνουν οι δύο κυβερνήσεις». Βέβαια, σημείωσε ότι «έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, αλλά οι κυβερνήσεις μας έχουν δείξει ότι μπορούν να ανεβαίνουν ανηφόρες».

Οσον αφορά την διακοινοβουλευτική συνεργασία ανέφερε: «Πρέπει να σας πω ότι από όλα τα κόμματα υπάρχει η διάθεση για συνεργασία με την τουρκική εθνοσυνέλευση, ενώ υπάρχουν ατομικές επαφές των βουλευτών σε οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης καθώς και σε άλλους».

«Φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση από τις δυο πλευρές αυτό να γίνει πιο συγκροτημένα, πιο θεσμικά», σημείωσε, Ωστόσο, υπογράμμισε ότι: «Ολα τα κόμματα, όλοι οι βουλευτές, παρ’ ότι θέλουμε να υπάρξει μια τέτοια πιο θεσμική συνεννόηση μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, θέτουν μια προϋπόθεση που είναι γνωστή σε όλους μας και θα την αναλύσουμε στη συζήτησή μας, για να μπορέσουμε πραγματικά να στείλουμε ένα μήνυμα ότι οι αντιπρόσωποι των κοινοβουλίων μας μπορούν να συνεννοούνται».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε: «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γειτονικές και φιλικές χώρες, και η φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς, όπως γνωρίζετε, έχει ανταπόκριση στα Κοινοβούλια των δύο χωρών. Για μας έχουν μεγάλη σημασία οι σχέσεις ανάμεσα στα Κοινοβούλιά μας. Προσωπικά νιώθω μεγάλη τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο τέμενος της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων».

Υπενθύμισε δε ότι «τα πρωτόκολλα και οι συμφωνίες που θα υπογραφούν ανάμεσα στις δύο χώρες θα περάσουν από τα κοινοβούλια, τα οποία επισφραγίζουν τη βούληση των λαών». Μάλιστα, μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης κ. Τζεμίλ Τσιτσέκ, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα να αρχίσουν σύντομα οι επισκέψεις ανάμεσα στα δύο κοινοβούλια.

Η συνάντηση με Αβραμόπουλο

Για τον Ιανουάριο του 2013 προγραμματίζεται η δεύτερη σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Αχμέτ Νταβούτογλου η δε σχετική προετοιμασία θα γίνει από τώρα έως τον Ιανουάριο.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε εκ νέου την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Τουρκία, εν σχέσει με την ένταση Αγκυρας – Δαμασκού, αλληλεγγύη που η Αθήνα εξέφρασε ήδη χθες στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Αβραμόπουλος τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης και της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο πρόβλημα, προσθέτοντας:

«Καταδικάζουμε και αποδοκιμάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας κράτους από οποιονδήποτε».

Από την πλευρά του, ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε τη σημασία των προσπαθειών που καταβάλλουν τα Ηνωμένα Έθνη και αναγνώρισε ότι η στήριξη του ΟΗΕ προς την Άγκυρα οφείλεται εν μέρει και στις προσπάθειες της Ελλάδας. «Ως δημοκρατικές χώρες παρέχουμε στήριξη στα δημοκρατικά αιτήματα των αραβικών λαών», προσέθεσε ο Τούρκος υπουργός.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές στο Αιγαίο με θετικές προσεγγίσεις», δήλωσε εξάλλου, ο κ. Νταβούτογλου, που υποστήριξε ότι η χώρα του κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες για το θέμα των μειονοτήτων στην Τουρκία, προσπάθειες που, όπως είπε, αναγνώρισε και η Αθήνα.

Ο κ. Νταβούτογλου επρόκειτο να συναντηθεί με ομάδα ατόμων προερχόμενων από την Τουρκία, συνάντηση εν σχέσει με την οποία υπογράμμισε ότι «είμαστε κομμάτι της ίδιας ιστορίας και γεωγραφίας».

Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε να αποφεύγονται ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα ή κρίσεις. Η συνεννόηση μεταξύ γειτονικών κρατών είναι προϋπόθεση για τη διασφάλιση καλής επικοινωνίας, για τη δημιουργία και εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.

Ο Δ. Αβραμόπουλος εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή της Αθήνας προς την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στη βάση κριτηρίων που ισχύουν για όλους, υπογραμμίζοντας ότι προϋπόθεση είναι η λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι έγιναν κάποια βήματα, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, δίνει έμφαση στη βελτίωση της ελληνοτουρκικής και ευρωτουρκικής συνεργασίας

Στα «κοινά οράματα» Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και την ιδιαίτερα φιλική σχέση του με τον Έλληνα υπουργό, αναφέρθηκε ο κ. Νταβούτογλου, που υπογράμμισε ότι «ακριβώς στο πλαίσιο αυτού του κοινού οράματος μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα και τις διαφορές» και «να ετοιμάσουμε ένα κοινό μέλλον», συνενώνοντας τις δυνάμεις μας στην ευρύτερη περιοχή, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομική κρίση εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο ιδιαίτερα εργατικός λαός της Ελλάδας θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις. «Ο τουρκικός λαός στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια που καταβάλλει», ήταν το μήνυμα του κ. Νταβούτογλου.

Για ένα «κοινό όραμα για μια γειτονιά – όαση συνεργασίας, ασφάλειας και φιλίας», μίλησε και ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι «οι κυβερνήσεις μας πρέπει να ανοίξουν δρόμους συνάντησης των λαών μας, μακριά από τον λαϊκισμό και τις ακρότητες».

Αμφότεροι οι Υπουργοί αναφέρθηκαν επαινετικά στις προόδους της οικονομικής, πολιτιστικής και τουριστικής συνεργασίας, ενώ ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι «δεν είναι ανέφικτος» ο στόχος να φτάσουν οι ανταλλαγές των δύο χωρών τα 10 δισ. δολάρια από 4,1 που είναι σήμερα. Προσέθεσε ότι πρέπει να ενισχυθούν και να αναβαθμισθούν οι υποδομές των θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών.

Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι οι δύο λαοί πλησίασαν ο ένας τον άλλο με τον τουρισμό, ενώ εξέφρασε την επιθυμία επέκτασης του πιλοτικού προγράμματος για τις θεωρήσεις στα νησιά και από κοινού προσέλκυσης τουριστών.

Αν και είχαν προαναγγείλει συνέντευξη τύπου, οι δύο Υπουργοί δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επικαλούμενοι την καθυστέρηση του προγράμματος της επίσκεψης.

.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk