Ασυμφωνίες – αντεγκλήσεις κομμάτων για το προσχέδιο προϋπολογισμού

Οι παραδοχές της αναθεώρησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στο άμεσο μέλλον, όπως επίσης και για τη δεινή κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, υπήρξαν οι μόνοι κοινοί τόποι κατά τη συζήτηση του προσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Οι παραδοχές της αναθεώρησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στο άμεσο μέλλον, όπως επίσης και για τη δεινή κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, υπήρξαν οι μόνοι κοινοί τόποι κατά τη συζήτηση του προσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Παρά δε τη συμφωνία των εισηγητών της συμπολίτευσης για την ανάγκη επίδειξης πνεύματος σύμπνοιας, καταγράφονται βολές μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ για τον βαθμό ανταπόκρισης των υπουργών τους στα καθήκοντα που έχουν αναλάβει, όπως επίσης και οι πολιτικές διαφοροποιήσεις που επιδίωξε να προβάλει, από πλευράς της, η Δημοκρατική Αριστερά.

Για τον εισηγητή της ΝΔ, Αντώνη Μπέζα, η αποτίμηση του προσχεδίου πρέπει να είναι πολιτική και όχι οικονομική, δεδομένης της ρευστότητας πολλών μεγεθών του. Ο κ. Μπέζας διαβεβαίωσε πως ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο, θα υλοποιηθεί.

Η δυσμενής αυτή εικόνα («εφιαλτική» χαρακτήρισε την ανεργία ο εισηγητής της ΝΔ) εξισορροπείται εν μέρει από την «εντυπωσιακή αλλαγή κλίματος» που έχει βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, από την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη που επιβεβαιώθηκε και την Τρίτη, όπως επίσης και απ’ την παραδοχή πως «μόνον η δημοσιονομική πειθαρχία, σε συνδυασμό με την ανταγωνιστικότητα, θα δώσουν όχημα στην ανάπτυξη», σημείωσε.

Ο κ. Μπέζας παρατήρησε ακόμα πως «δεν μπορεί να λειτουργεί μόνον ένας πρωθυπουργός και 2-3 υπουργεία και οι άλλοι να περιμένουν».

ΠαΣοΚ: Πολλοί υπουργοί δεν βοηθούν…

Από το ΠαΣοΚ, ο Φίλιππος Σαχινίδης επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας πως «η δική της έλλειψη πολιτικής βούλησης για συνεργασία ευθύνεται για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

Ο κ. Σαχινίδης δήλωσε πως υπερασπίζεται «πολύ συνειδητά την ανάγκη επιτυχίας της κυβέρνησης αυτής» και υποστήριξε πως «πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης δεν βοηθούνε- και μιλάνε γι’ ανάπτυξη αλλά δεν εργάζονται γι’ αυτήν […[ Δεν αισθάνονται την ανάγκη για αναδιάρθρωση ή περικοπές τμημάτων του δημοσίου τομέα και έχουν αναδειχθεί σε ακτιβιστές των υπουργείων τους και όχι της υπεράσπισης των πολιτών».

Ο κ. Σαχινίδης επιτέθηκε και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον πως ευαγγελίζεται μια πολιτική την οποία ουδείς πρόκειται να χρηματοδοτήσει.

Από πλευράς Δημοκρατικής Αριστεράς, η Ασημίνα Ξυροτήρη παρατήρησε πως «το προσχέδιο προϋπολογισμού ασφυκτιά απ’ την πολιτική της λιτότητας που ανακυκλώνει την ύφεση και δεν ικανοποιεί τους στόχους της συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών». Η ΔΗΜΑΡ, επισήμανε, «θα ασκεί έλεγχο στην κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει, για αποτελεσματική εφαρμογή της κοινής συμφωνίας, καταθέτοντας και εναλλακτικές προτάσεις».

Ιδιαίτερα -υπογράμμισε η κ. Ξυροτήρη- την ανάγκη υιοθέτησης από την τρόικα, μιας «ρήτρας δημοσιονομικού ισοδύναμου», που θα προβλέπει πως αν κάποιο προβλεπόμενο έσοδο ξεπεράσει τις προβλέψεις, θα είναι δυνατό να γίνει αυτόματα ισοδύναμη αφαίρεσή του απ’ το συνολικό πακέτο των μέτρων που είναι κοινωνικά δυσβάστακτα. «Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας, πως μια μικρή έστω επιμήκυνση εφαρμογής του προγράμματος, σε συνδυασμό με τη ρήτρα και επιτυχίες στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, θα μπορεί να προσφέρει μείωση της ύφεσης και πρωτογενές πλεόνασμα» παρατήρησε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

ΣΥΡΙΖΑ: Με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισήμανε πως, στην εφαρμοζόμενη πολιτική, χρησιμοποιούνται τρία κανάλια εξόδου απ’ την ύφεση (μείωση επιτοκίων, δημοσιονομική πειθαρχία, εσωτερική υποτίμηση) κανένα από τα οποία δεν λειτουργεί.

«Το συμπέρασμα είναι πως δεν έχουμε βιώσιμο χρέος και δεν θα έχουμε, αν δεν αλλάξει η βασική σχέση μεταξύ του επιτοκίου και του ρυθμού ανάπτυξης. Ότι έχουμε τρομερή κοινωνική θυσία, για πολύ μικρά αποτελέσματα. Και ότι δεν υπάρχει πια στρατηγική της κυβέρνησης άλλη απ’ το να κρατήσουμε το κεφάλι μας πάνω απ’ το νερό και να περιμένουμε την ευρωπαϊκή κρίση που θα αλλάξει κάπως την Ευρώπη- και μέσα από το πότισμα του βασιλικού να ποτιστεί και η γλάστρα της Ελλάδας», συμπέρανε ο κ. Τσακαλώτος.

«Δυστυχώς για σας, δεν θα ψηφίσετε ούτε για την επιμήκυνση, ούτε για την ανάπτυξη. Θα ψηφίσετε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού που ξέρετε πως οι αριθμοί δεν στέκουν και θα ψηφίσετε τα μέτρα. Το προσχέδιο αποδεικνύει πως πρόκειται για μια ταξική επιλογή και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε κι εμείς με ταξική ματιά» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Ανεξ. Έλληνες: Συνεχίζεται ο κατήφορος

«Αυτοί που διέλυαν τη χώρα και οδήγησαν την ανεργία στα ύψη και σε μια κατάσταση με 3.000 αυτοκτονίες και χιλιάδες μαγαζιά να έχουν βάλει λουκέτα, έρχονται να ζητήσουν πιο αποφασιστική συνέχιση του ίδιου κατήφορου» σχολίασε, για την ομιλία Σαχινίδη, ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, προειδοποιώντας τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ πως «η ανθρωπιστική κρίση που οδηγεί σε αυτοκτονίες έχει πλέον στοιχεία και ποινικού δικαίου».

«Το προσχέδιο έχει προφανώς περιορισμένη αξία. Στηρίζεται στη μείωση των μισθών και προδιαγράφει ένα μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται σε οικονομία εντάσεως εργασίας. Έτσι όμως, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε ούτε την Κίνα, ούτε την Βραζιλία, ούτε τη Βουλγαρία» ανέφερε ο κ. Μαριάς. Η κυβέρνηση οφείλει να επενδύσει στη γνώση και να πιέσει «να σταματήσει η κερδοσκοπική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Να κάνετε διαπραγμάτευση να πληρώσει η Ελλάδα, στη λήξη των ομολόγων της, όχι στην ονομαστική τους αξία αλλά στην αξία που η ΕΚΤ τα αγόρασε» πρότεινε.

Ο Ηλίας Παναγιώταρος, από τη Χρυσή Αυγή, επισκόπησε το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας τις υποσχέσεις τους «απάτη».

Τέλος, για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε πως εντός του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος υπάρχουν δύο επιλογές εξόδου απ’ την κρίση- και οι δύο προσωρινές και αντιλαϊκές:

«Είτε η επιλογή της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, με έξοδο από το ευρώ και εξωτερική υποτίμηση, είτε συνέχιση της εσωτερικής υποτίμησης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk