Ρέγκλινγκ: « Η ευρωζώνη είναι σε «καλό δρόμο» για την έξοδο από την κρίση»

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ, εκτίμησε ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλό δρόμο για την έξοδο από την κρίση.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ, εκτίμησε ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλό δρόμο για την έξοδο από την κρίση, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προχωρούν η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit η οποία κυκλοφορεί αύριο.

«Είναι απλά λαθεμένο να πούμε ότι δεν έχει υπάρξει καμιά πρόοδος. Δείτε τι έχει συμβεί στην Ιρλανδία, στην Ισπανία ή στην Πορτογαλία: η ανταγωνιστικότητά τους αυξάνεται, τα δημόσια ελλείμματα μειώνονται. Ακόμη και η Ελλάδα καταγράφει, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010, ένα μικρό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», είπε ο Ρέγκλινγκ.

«Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, έχει διανυθεί τουλάχιστον το μισό του δρόμου. Εάν η πορεία των μεταρρυθμίσεων συνεχιστεί, αυτό το τμήμα της προσαρμογής θα έχει επιτευχθεί μέσα σε δύο χρόνια», συνέχισε.

Αναφερόμενος στην Ασία, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη πρόσφατα, ο Ρέγκλινγκ επισήμανε πως πολλοί επενδυτές εκεί του είπαν ότι είναι «λιγότερο απαισιόδοξοι από ό,τι πριν από έξι μήνες».

«Επικρατεί σταδιακά η ιδέα ότι έχουν γίνει πολλά σε εθνικό επίπεδο και ότι στο ευρωπαϊκό επίπεδο διαθέτουμε νέα εργαλεία» για την αντιμετώπιση της κρίσης, υποστήριξε ο Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος στο νέο ταμείο «διάσωσης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (OMT) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ έκρινε ότι η χώρα δεν έχει ακόμη προχωρήσει όσο χρειάζεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εάν γίνουν περισσότερα, «θα μπορούσε να δοθεί μια αληθινή ώθηση στην ανάπτυξη», υποστήριξε, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν είναι «μεταξύ εκείνων οι οποίοι λένε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους της».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk