ΔΝΤ: «Γκρίνιες» προς την Ευρώπη για τα ελλιπή μέτρα κατά της κρίσης

Το ΔΝΤ προέτρεψε την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία να συσφίξει τους χρηματοοικονομικούς και δημοσιονομικούς δεσμούς στο εσωτερικό της Eυρωζώνης, δίνοντας άμεση προτεραιότητα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Το ΔΝΤ προέτρεψε την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία να συσφίξει τους χρηματοοικονομικούς και δημοσιονομικούς δεσμούς στο εσωτερικό της Eυρωζώνης, δίνοντας άμεση προτεραιότητα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ο αυστηρός τόνος του ΔΝΤ, στην εξαμηνιαία έκθεσή του, που δημοσιοποίησε την Τετάρτη, βρίσκεται σε διάσταση με το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη, καθώς το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων χωρίς περιορισμούς έχει κατευνάσει τις άμεσες ανησυχίες για την επιβίωση του ευρώ.

«Παρά τα πολύ σημαντικά βήματα που ήδη έχουν γίνει από τους πολιτικούς, το χρονοδιάγραμμα παραμένει κρίσιμα ημιτελές, αφήνοντας έκθετη την ευρωζώνη σε μία πτωτική δίνη φυγής κεφαλαίων, στους φόβους για διάλυσή της και για οικονομικό μαρασμό», υπογραμμίζει το ΔΝΤ στην έκθεση για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (GFSR).

Στην Έκθεση, το Ταμείο υποστηρίζει πως η κρίση στην Ευρωζώνη αποτελεί την κύρια απειλή για την παγκόσμιο χρηματιστηριακή σταθερότητα, η οποία το τελευταίο εξάμηνο έχει αρχίσει να φθίνει ιδιαίτερα, δημιουργώντας ένα πεδίο «πολύ εύθραυστης» εμπιστοσύνης.

Το τέλμα στην Ευρωζώνη συνεπάγεται πως το τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί να διαθέσει 2,8 τρισ. δολάρια σε στοιχεία ενεργητικού την επόμενη διετία, προκειμένου να αποφύγει την έκθεσή του σε κινδύνους, μία πρόβλεψη αυξημένη κατά 200 δισ. ευρώ σε σχέση με τους υπολογισμούς του προηγούμενου εξαμήνου.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιστολή κατά 9% των πιστωτικών παροχών στην περιφέρεια έως τα τέλη του 2013, κρατώντας στάσιμη την οικονομική ανάπτυξη.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης έρχονται να προσθέσουν ακόμη περισσότερη ανησυχία στο δυσοίωνο κλίμα μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδος η εξαμηνιαία σύνοδος του ΔΝΤ.

Ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ευρώπη θα «σέρνεται», αντιμετωπίζοντας κατ’ αποκοπή κάθε νέο κίνδυνο που θα παρουσιάζεται στο προσκήνιο της διαιωνιζόμενης κρίσης, θα αποδειχθεί πολυέξοδο, κατά τον Χοσέ Βινάλς, διευθυντή του τμήματος νομισματικών και κεφαλαιακών αγορών του ΔΝΤ και κύριο συντάκτη της έκθεσης.

«Όσο περισσότερος χρόνος περνά χωρίς μία πλήρη λύση, τόσο περισσότερα θα είναι για τον καθένα μας τα πιθανά κόστη για την επίλυσή της», πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας στο Reuters.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο είπε στο Reuters πως το μήνυμά του προς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα είναι πως η Ευρώπη έχει επιτελέσει σημαντική πρόοδο κατά τους πρόσφατους μήνες και πως «αυτό θα πρέπει να είναι ενθαρρυντικό για την παγκόσμια οικονομία».

Παράλληλα, πηγές από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της ΕΕ θα καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες ώστε να εξασφαλισθεί ότι η κρίση χρέους δεν θα αποτελέσει το κεντρικό θέμα συζήτησης στη σύνοδο του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ επισημαίνει επίσης στην έκθεσή του πως η κρίση στην ευρωζώνη είναι ικανή να διαχυθεί και στις αναδυόμενες αγορές, όπου η ανάπτυξη ήδη έχει αρχίσει να επιβραδύνεται. Οι χώρες της Κεντρικής κι Ανατολικής Ευρώπης είναι οι πλέον ευάλωτες στα χρηματοοικονομικά πλήγματα, δεδομένης της έκθεσής τους στην Ευρωζώνη και τα δικά τους εξωτερικά χρέη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk