Η απολογία του Ι. Σμπώκου στον ανακριτή

Άγνοια, έκπληξη αλλά και τη δική του προσωπική ερμηνεία έδωσε ο Ι. Σμπώκος, πρώην γενικός γραμματέας εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην πολύωρη απολογία του στον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή. Οδηγήθηκε εκεί μετά από 7ήμερη κράτηση στη ΓΑΔΑ. Δεν έπεισε πάντως με τα επιχειρήματά του ούτε τον ανακριτή, ούτε την αρμόδια εισαγγελέα και γι’ αυτό αποφασίστηκε η προφυλάκιση του.

Άγνοια, έκπληξη αλλά και τη δική του προσωπική ερμηνεία έδωσε ο Ι. Σμπώκος, πρώην γενικός γραμματέας εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην πολύωρη απολογία του στον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή.
Οδηγήθηκε εκεί μετά από 7ήμερη κράτηση στη ΓΑΔΑ. Δεν έπεισε πάντως με τα επιχειρήματά του ούτε τον ανακριτή, ούτε την αρμόδια εισαγγελέα και γι’ αυτό αποφασίστηκε η προφυλάκιση του.
«Δεν γνωρίζω για ποιό λόγο ο υπουργός αναφέρεται στο όνομά μου. Ενδεχομένως μια ερμηνεία που μπορώ να δώσω είναι να αναφέρεται κωδικοποιημένα στο όνομά μου και στην πραγματικότητα να εννοεί κάποιον άλλο. Εξάλλου την τελευταία περίοδο (από την Άνοιξη του 2010 και μετά) ο πρώην υπουργός μου έδινε την εντύπωση ανθρώπου που δεν ήταν σε ήρεμη ψυχολογική κατάσταση».
Όταν ρωτήθηκε να εξηγήσει γιατί ο πρώην υπουργός του ζητούσε επιμόνως να επιστρέψει εκατομμύρια ευρώ που φέρεται ότι του χρωστούσε τόνισε:
«Κατά τη συνάντησή μας, μέσα στο 2010, μου ζήτησε να τον βοηθήσω οικονομικά γιατί είχε μεγάλη οικονομική ανάγκη και όχι επειδή του όφειλα χρήματα. Πιθανολογώ ότι με αφορμή κατάλογο που μου έδειχνε με εξοπλιστικά προγράμματα που διεκπεραιώθηκαν επί θητείας μου, ότι θεωρούσε και άφηνε υπονοούμενα για δήθεν κάτω από το τραπέζι συναλλαγές μου. Αυτά τα υπονοούμενα ήθελαν να δείξουν ότι πιθανά έχω χρήματα για να τον βοηθήσω».
Αναφέρθηκε όμως και σε επικοινωνία του με την κ. Βίκυ Σταμάτη η οποία κατά τον Ι. Σμπώκο ζητούσε βοήθεια για το σύζυγό της.
«Σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου , η Βασιλική Σταμάτη, με ασαφείς και δυσνόητους υπαινιγμούς, ζητούσε από εμένα να βοηθήσω το σύζυγό της οικονομικά αφού κι αυτός με είχε τιμήσει με την επιλογή μου ως Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Εξοπλισμών…ο τόνος της φωνής της ήταν αυστηρός. Η σύζυγός του μου ζήτησε να τον βοηθήσω στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται χωρίς να διευκρινίσει αν εννοεί να το κάνω οικονομικά».
Μάλιστα ο Γιάννης Σμπώκος υποστήριξε ότι δεχόταν ανώνυμα τηλεφωνήματα για τη ζωή τη δική του και της οικογένειάς του και καταστροφή της οικίας του αν δεν βοηθούσε τον πρώην υπουργό.

Επαφή με μεγαλοστέλεχος γνωστού ομίλου

Εν τω μεταξύ τη σχέση του με μεγαλοστέλεχος ενός από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, που δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό, επιβεβαίωσε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Γιάννης Σμπώκος κατά την απολογία του, τη Δευτέρα στον ανακριτή.

Ο επιχειρηματίας αναφέρεται και στις σημειώσεις του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου. Όπως έχει γράψει το «Βήμα» στο ημερολόγιο του πρώην υπουργού καταγραφόταν συνάντηση με το συγκεκριμένο πρόσωπο στην Εκάλη και παράδοση μεγάλου χρηματικού ποσού.

Με τον Γιάννη Σμπώκο ο ίδιος άνθρωπος φέρεται να γνωρίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες όταν ο ανακριτής ρώτησε τον πρώην γενικό γραμματέα εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας αν τον γνωρίζει εκείνος τον επιβεβαίωσε, υποστηρίζοντας ότι πρώτη φορά τον συνάντησε σε ένα Internet cafe στα Ανώγεια.

Ο επιχειρηματίας συνόδευε τότε σε επίσκεψή του τον Πατριάρχη, φέρεται ότι κατέθεσε ο Γιάννης Σμπώκος, και όταν έμαθε ότι η κόρη του πρώην γενικού γραμματέα σπουδάζει στην Αμερική προσφέρθηκε να τον βοηθήσει σε οτιδήποτε χρειαστεί. Ο κ. Σμπώκος, όπως είπε στον ανακριτή, ζήτησε πράγματι κάποια διευκόλυνση για το παιδί του από τον επιχειρηματία, ο οποίος και ανταποκρίθηκε.

Ελεύθερος ο Νικόλας Καρατζάς
Ελεύθερος χωρίς κανένα περιοριστικό όρο αφέθηκε μετά τη δίωρη απολογία του ενώπιον του ειδικού ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας βιβλιοπωλείων «Ιανός Α.Ε.» Νικόλαος Καρατζάς, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Ο Ν. Καρατζάς κλήθηκε να απολογηθεί διότι βάσει των χειρόγραφων σημειώσεων και ιδιωτικών συμφωνητικών που κατασχέθηκαν στο σπίτι και το γραφείο του Άκη Τσοχατζόπουλου ο πρώην υπουργός είχε αγοράσει μετοχές της αλυσίδας βιβλιοπωλείων «Ιανός Α.Ε.» έναντι περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες απολογούμενος ο κ. Καρατζάς υποστήριξε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος του παρουσίασε ότι μεσολαβεί για λογαριασμό μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας της οποίας εταιρία με έδρα την Ελβετία ενδιαφερόταν να επενδύσει στην «Ιανός Α.Ε.».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk