ΔΗΜΑΡ: Θετική η παρουσία της Μέρκελ, αλλά χωρίς πολιτικές δεσμεύσεις

Θετικά αποτιμά η ΔΗΜΑΡ την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στη χώρα μας, αν και κρίνει ότι η κυρία Ανγκελα Μέρκελ δεν έδωσε τις πολιτικές απαντήσεις που, σύμφωνα με το κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη, είναι αναγκαίες για να δοθεί ανάσα ανάπτυξης στη χώρα και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή

Θετικά αποτιμά η ΔΗΜΑΡ την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στη χώρα μας, αν και κρίνει ότι η κυρία Ανγκελα Μέρκελ δεν έδωσε τις πολιτικές απαντήσεις που, σύμφωνα με το κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη, είναι αναγκαίες για να δοθεί ανάσα ανάπτυξης στη χώρα και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.
Όπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της ΔΗΜΑΡ κ. Σάκης Παπαθανασίου, «από τη στιγμή που μείζον ζητούμενο είναι η πολιτική επαναδιαπραγμάτευση, η παρουσία της Ανγκελας Μέρκελ στην Αθήνα καταγράφεται ως θετικό στοιχείο».Οι δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου, τονίζει ο κ. Παπαθανασίου, «αν και δεν έδωσαν ολοκληρωμένες απαντήσεις σε πολιτικό επίπεδο, οπωσδήποτε είναι σε θετική κατεύθυνση».
Εξηγεί ότι η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι η παρουσία και οι δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ «είναι ένα βήμα, αλλά, για να ολοκληρωθεί, χρειάζεται πολιτική συμφωνία με την ηγεσία της ΕΕ και του ΔΝΤ». Το ηγετικό επιτελείο του κόμματος του κ. Φ. Κουβέλη θεωρεί αναγκαίο να δοθεί μια καθαρή απάντηση σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την Ελλάδα.
Επιζητά να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο που να διασφαλίζει:
– τη συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης, με καταβολή ολόκληρης της δόσης των 31,5 δις ευρώ χωρίς καθυστερήσεις
– τη χρονική επιμήκυνση του προγράμματος και την ένταξη της ρήτρας αντικατάστασης
– την μη εξαίρεση της χώρας μας από πρωτοβουλίες που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης χωρίς επιβάρυνση του χρέους και του κρατικού προϋπολογισμού.
– αντιμετώπιση της ύφεσης με παρεμβάσεις όπως η συγχρηματοδότηση έργων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων κ.ά.».
Η φράση «εύχομαι και ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ» σχολιάστηκε με σκεπτικισμό από την ΔΗΜΑΡ, που εκτιμά ότι η κυρία Μέρκελ επέλεξε αυτή τη «μεσοβέζικη» διατύπωση, με το βλέμμα και στο γερμανικό ακροατήριο…
Ηγετικά στελέχη τόνιζαν ότι «έγινε ένα βήμα με την αναφορά στο ευρώ, αλλά διεκδικούμε συνολική και βιώσιμη λύση με δέσμευση παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και την ευρωζώνης».
Πάντως, κρίνουν ως ενθαρρυντικό στοιχείο ότι με δηλώσεις της η κυρία Μέρκελ δείχνει ότι συμμερίζεται την ανάγκη να υπάρξουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, προσθέτοντας παράλληλα, ότι «περιμένουμε να γίνουν βήματα χωρίς άλλη καθυστέρηση».
Επίσης, το ηγετικό επιτελείο του κόμματος του κ. Κουβέλη αποτιμά ως θετικό, με βάση τις δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ, ότι αναγνωρίζονται οι θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά, όπως τονίζουν στελέχη της Αγ. Κωνσταντίνου, «αυτό έχει νόημα μόνο αν συνοδευτεί από μέτρα ελάφρυνσης».
Εν τω μεταξύ, η ΔΗΜΑΡ επιτέθηκε στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρα για τις δηλώσεις του σχετικά με την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για αντιευρωπαϊκή στάση και για ψηφοθηρία, «ποντάροντας στα συντρίμμια της καταστροφής».
Σε ανακοίνωσή της επεσήμανε: «Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά αρνούνται να κατανοήσουν την ανάγκη η Ελλάδα να βρίσκεται στην Ευρώπη και στο ευρώ και να βγει από τα αδιέξοδα.
Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα η πολιτική του μέριμνα είναι η ψηφοθηρία πάνω στις πληγές της χώρας και της κοινωνίας.

Θέλει να οικοδομεί την πολιτική του ποντάροντας στα συντρίμμια της καταστροφής».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk