Μα είμαστε τόσο πολύ διεφθαρμένοι και αναποτελεσματικοί;

Καθώς κυκλοφορούν πολλές λίστες διαφθοράς οι οποίες ενισχύουν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει γίνει Λ. Αμερική

Μα είμαστε τόσο πολύ διεφθαρμένοι και αναποτελεσματικοί; | tovima.gr

Καθώς κυκλοφορούν πολλές λίστες διαφθοράς οι οποίες ενισχύουν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει γίνει Λατινική Αμερική, επιχειρούμε μια οικονομική ανάλυση (βάσει στοιχείων από τη World Bank) της διαφθοράς στην Ελλάδα σε σχέση με τη διαφθορά στη Λατινική Αμερική αλλά και στην Ευρωζώνη. Ξεκινάμε από το δείκτη διαφθοράς ο οποίος μετρά τη διαφθορά στον κρατικό τομέα και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, (α) το πώς «χάνονται» οι κρατικές επιχορηγήσεις, (β) την εμπιστοσύνη στους πολιτικούς και (γ) τη δωροδοκία σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα. Σύμφωνα λοιπόν με το δείκτη αυτό, τόσο η Ελλάδα όσο και η Λατινική Αμερική βρίσκονται στο τοπ – 44% των «διεφθαρμένων χωρών» παγκοσμίως ενώ η Ευρωζώνη βρίσκεται στο τοπ – 16% των «μη διεφθαρμένων χωρών» παγκοσμίως. Σημειώνουμε επίσης ότι η διαφθορά στην Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερο επίπεδο από τη διαφθορά στο Πουέρτο Ρίκο ή στην Κόστα Ρίκα αλλά σε καλύτερο επίπεδο από την Αργεντινή την οποία μνημονεύουμε κατ εξακολούθηση.

Ένας άλλος δείκτης που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι ο δείκτης κυβερνητικής αποτελεσματικότητας. Ο δείκτης αυτός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, (α) το επίπεδο της γραφειοκρατίας (πολυνομία και πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος), (β) την δυνατότητα του πολιτικού συστήματος να εφαρμόζει διαρθρωτικές αλλαγές, και (γ) την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Σύμφωνα με το δείκτη αποτελεσματικότητας, η Ελλάδα βρίσκεται στο τοπ -35% των χωρών παγκοσμίως, σε σαφώς υψηλότερη θέση από τη Λατινική Αμερική (η οποία βρίσκεται στο τοπ -45% των χωρών παγκοσμίως), αλλά δυστυχώς σε σαφώς χαμηλότερη θέση από την Ευρωζώνη η οποία βρίσκεται στο τοπ -12% των χωρών παγκοσμίως. Σημειώνουμε επιπλέον ότι η κυβερνητική αποτελεσματικότητα στην Ελλάδα «χαλάρωσε» αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Να σημειωθεί ότι η επίδραση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας στην ανάπτυξη της χώρας μας είναι ποσοτικά μετρήσιμη. Χρησιμοποιούμε ένα οικονομετρικό μοντέλο στο οποίο η ελληνική ανάπτυξη επηρεάζεται από (α) τη διεθνή ανάπτυξη, (β) το δείκτη κυβερνητικής αποτελεσματικότητας και (γ) την επενδυτική αβεβαιότητα την οποία προσεγγίζουμε από το spread μεταξύ της απόδοσης των 10ετών Ελληνικών και των αντίστοιχων Γερμανικών ομολόγων.

Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις μας, εάν καταφέρναμε να αυξήσουμε την κυβερνητική αποτελεσματικότητα κατά 13% εντός των επόμενων 12 μηνών, θα μπορούσαμε να επιτύχουμε μείωση της ύφεσης για το 2013 από το 5% που προβλέπει η Τρόικα στο 3,8% που προβλέπει ο κος Στουρνάρας. Με άλλα λόγια, ουδείς λόγος θα υπήρχε για αύξηση των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων από τα 11,6 δις στα περίπου 13,6 δις! Μήπως πρέπει λοιπόν ο δείκτης κυβερνητικής αποτελεσματικότητας να αποτελέσει μέρος του οικονομικού μοντέλου του κ. Στουρνάρα ως απάντηση στην Τρόικα που διατείνεται ότι η ποσοτική επίδραση των διαρθρωτικών αλλαγών δεν είναι ευκόλως μετρήσιμη;

*Ο κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, στο University of Liverpool

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk