Α.Μέρκελ, Νηφάλια και συστηματική προσέγγιση

Α.Μέρκελ, Νηφάλια και συστηματική προσέγγιση | tovima.gr

Είναι όντως ένα ιδιαίτερο φαινόμενο, να ηγείται μία γυναίκα, καταγώμενη από την πρώην Ανατολική Γερμανία και ταυτόχρονα κόρη προτεστάντη ιερέα την οικονομική μεγαλοδύναμη Γερμανία έως τώρα σχεδόν επτά έτη.Ανεξάρτητα από την τοποθέτησή μας απέναντί της πρέπει να ανιχνεύσουμε τις αιτίες , οι οποίες δημιούργησαν αυτην την μοναδική περίπτωση. Πρωτίστως δέον να διεισδύσουμε στο punctum quaestionis, στην καθοριστική ουσία του ζητήματος χωρίς πολυποίκιλες παρωπίδες και συναισθηματισμούς και οπωσδήποτε όχι ρηχά επιπόλαια, εύκολα και απλουστευμένα, κάτι που δυστυχώς είναι σύνηθες. Αντικείμενο της ενασχόλησης πρέπει να είναι οι αντικειμενικοί και οι υποκειμενικοί παράγοντες σαν υπόβαθρο της προσωπικότητάς της.

Η προσέγγιση στο αντικείμενο έχει σαν κυρία βάση την Θεωρία του Συστήματος, την Διαλεκτική καθώς και μερικές Αρχές της Γενικής Μεθοδολογίας των επιστημονικών ερευνών, όπως π. χ. την Αντικειμενικότητα, την Συνθετικότητα των φαινομένων, την Ανάλυση, την Σύνθεση, την Συγκριτικότητα, την Συγκεκριμενοποίηση και την Προγνωστικότητα. 1ον Αντικειμενικοί παράγοντες.

α) Η Άγκελα Μέρκελ (Α.Μ.) κατάγεται από μία οικογένεια, η οποία ανήκει στους μορφωμένους αστούς ( «Bildungsbürgertum»), οι οποίοι ανεπίσημα υπήρχαν περαιτέρω και στην Ανατολική Γερμανία. Ήταν πολύ εύκολο να διαπιστώσει κανείς, ότι τα παιδιά τέτοιων οικογενειών είχαν μία ασύγκριτα ευρύτερη και ανώτερη εγκυκλοπαιδική μόρφωση και ήταν διαπαιδαγωγημένα στο σπίτι από τους μορφωμένους γονείς τους στο πνεύμα του ευρωπαϊκού ουμανισμού.

β) Εκτός τούτου διαπαιδαγωγήθηκε στο πνεύμα του Προτεσταντισμού ( εργατικότητα σαν ύψιστη ηθική Αρχή και σαν ιδιαίτερη μορφή της αυτοπραγμάτωσης του ανθρώπου, Αρχή της επίτευξης) .

γ) Επηρεάσθηκε ,όπως και πολλοί άλλοι από τις «Πρωσικές Αρετές» ( σεμνότητα, οικονομικότητα, αξιοπιστία, συστηματικότητα,αποτελεσματικότητα,αναγνώριση της προτεραιότητας του συμφέροντος του συνόλου κοκ.). Εφαρμόζοντας την φιλοσοφική Θεωρία του Συστήματος δημιουργειται από τα αναφερθέντα στοιχεία ένα σύστημα, του οποίου το κύριο γνώρισμα έγκειται στην ουσιαστική αλληλοεξάρτηση και αλληλοεπίδραση των στοιχείων έτσι ώστε το Σύστημα να αποκτά δυναμικότητα σαν ζωντανός οργανισμός, πράγμα που οδηγεί όχι σε απλό άθροισμα των ποιοτήτων των στοιχείων αλλά σε μία ανώτερη ενιαία ποιότητα.

2ονΥποκειμενικοί παράγοντες. Ήδη σαν φοιτήτρια στο πανεπιστήμιό μας ανήκε στις ευφυίες και δεν πέρασε απαρατήρητη. Για εμάς ήταν αυτονόητο, ότι η Α.Μ. θα κάνει επιτυχή σταδιοδρομία.

β) Οι σποδές τις φυσικές επιστήμες με ειδίκευση στην Αναλυτική φυσική ενδυνάμωσαν την ικανότητα της λογικής, μεθοδολογικής και ιδίως της αναλυτικής σκέψης. Η σπουδή της Διαλεκτικής διεύρυνε σημαντικά αυτή την ικανότητα.

Ακόμη και τώρα χρησιμοποιεί επιστημονικούς όρους στους πολιτικούς λόγους της, έτσι ώστε αυτή η ικανότητα, γενικά άγνωστη στους πολιτικούς, να προκαλεί πραγματικό δέος και αναγνώριση από κομματικούς φίλους καθώς και από αντιπάλους. Υπερέχει κατά πολύ όλων των άλλων πολιτικών και θα ξαναγίνει Κάντσλερ).Σε σύγκριση με άλλους πολιτικούς του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος διακατέχεται η Α.Μ. σε κοινωνικές υποθέσεις από αίσθημα του δικαίου.

δ). Η Α.Μ. είναι σε οικονομικά ζητήματα εντιμότατη. Και σε αυτά τα στοιχεία μπορεί να εφαρμοσθεί η Θεωρία του Συστήματος.Μεταξύ των δύο συστημάτων υπάρχουν αλληλουχίες σε τέτοιο βαθμό, που διαμορφώνεται μία διαλεκτική οντότητα, η προσωπικότητα της Α.Μ. Υπάρχουν όμως και ελαττωματικά σημεία : τάση στην υπερβολική εφαρμογή των ηθικών Αρχών του Προτεσταντισμού και των «Πρωσικών Αρετών», ανεπαρκώς αναπτυγμένη ικανότητα της διαφοροποίησης σε ό,τι αφορά τις νοοτροπίες των εθνών, τάση σε πείσμα, συχνά έλλειψη θάρρους προς λήψη απαραιτήτων αποφάσεων, ψυχρότητα κλπ. Εν γνώσει της προσωπικότητάς της αμφιβάλλω , ότι η καρδιά της «ματώνει» για την Ελλάδα.

Έως τώρα δεν άκουσα από κανέναν Γερμανό , ότι η Α.Μ. έγινε ξαφνικά υπερσυναισθηματκή. Μάλλον θα έχει τύψεις συνείδησης. Ιστοσελ. : http://panosterz.de ,Internet : panos terz

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk