Μ. Ντράγκι: Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο

Σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα διαπιστώνει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα χρειαστεί περίπου ένα χρόνο προτού αναλάβει το ρόλο του μοναδικού επόπτη στο χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ευρωζώνης, διατύπωσε ο διοικητής της Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι είναι κρίσιμο η επικύρωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περί ενός επόπτη για το σύνολο των τραπεζών της Ευρωζώνης, να έχει υιοθετηθεί έως και το τέλος του 2012.

Το γεγονός αυτό συμπλήρωσε ο ίδιος θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να ξεκινήσει συνομιλίες με τις εθνικές εποπτικές αρχές των χωρών – μελών της ευρωζώνης, για το πώς να προχωρήσει τη διαδικασία.
«Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αναλάβει αυτόν το ρόλο τους επόμενους τρεις μήνες» πρόσθεσε ο κ. Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ότι για να είναι όλα έτοιμα θα περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος.

Η ελάφρυνση του χρέους

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα με το αν τα χρήματα που θα έχουν δανειστεί οι κυβερνήσεις για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου έως τη λειτουργία του ESM, θα αναληφθούν στη συνέχεια από το νέο Ταμείο διάσωσης.

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά και τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με χρήματα που θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος της χώρας μας.

Ο κ. Ντράγκι άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο όταν ενεργοποιηθεί ο ESM να πληρώσει τα κεφάλαια αυτά, ελαφρύνοντας το χρέος της Ελλάδας.

Αν και ο διοικητής ΕΚΤ δεν πήρε θέση ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό.

Η τραπεζική ένωση

Ο Ευρω-τραπεζίτης τόνισε πάντως ότι τράπεζες εκτός ευρωζώνης θα πρέπει να λειτουργούν υπό τους ίδιους κανόνες με τις υπόλοιπες που θα συμμετάσχουν στην πανευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σχεδιαζόμενος εναρμονισμένος μηχανισμός προστασίας των καταθέσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει και τράπεζες που λειτουργούν εκτός της ζώνης του ευρώ.

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να υπάρχει αυστηρός διαχωρισμός μεταξύ των δύο ρόλων της ΕΚΤ: του εποπτικού και της νομισματικής αρχής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk