Υλικά για 6 άτομα
4 μελιτζάνες, σε μακρόστενες φέτες
Για τις πατάτες
1½ κιλό πατάτες, σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
200 ml έ.π. ελαιόλαδο
100 ml χυμός λεμονιού
1 πρέζα ρίγανη
1 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Για το ρολό
1.200 γρ. κιμάς, μοσχαρίσιος
1½ σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
100 γρ. ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
½ φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
20 γρ. αλάτι
10 γρ. πάπρικα, γλυκιά
3 γρ. ρίγανη
80 ml έ.π. ελαιόλαδο
80 γρ. γαλέτα (φρυγανιά τριμμένη)
2 αβγά
100 γρ. καπνιστό τυρί Μετσόβου (Μετσοβόνε), τριμμένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση
150 γρ. τυρί Μετσοβόνε, σε μπαστουνάκια


Εκτέλεση
Απλώνουμε τις φέτες μελιτζάνας σε ένα ταψί, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά.
Πατάτες: Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε τις πατάτες να μαριναριστούν.

Ρολό:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε για τουλάχιστον 10 λεπτά ώστε να ενωθούν. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα για περίπου 30 λεπτά στο ψυγείο.

Σύνθεση:
Απλώνουμε τις φέτες μελιτζάνας στον πάτο και στα πλαϊνά μιας μεταλλικής φόρμας ή αλουμινίου ώστε να καλύπτουν τα τοιχώματα και να εξέχουν από τη μία πλευρά. Γεμίζουμε μέχρι τη μέση με κιμά και βάζουμε στο κέντρο το τυρί Μετσοβόνε.

Συμπληρώνουμε με κιμά και τυλίγουμε με τις μελιτζάνες γυρίζοντας προς τα μέσα τις άκρες που εξέχουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε τη φόρμα με το ρολό σε ταψί, απλώνουμε γύρω γύρω τις φέτες πατάτας μαζί με τη μαρινάδα τους και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Ξεφορμάρουμε κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.