Το δόγμα «τηρήσατε τη νομιμότητα» εφαρμόζει, χωρίς καμία εξαίρεση πλέον, η ΕΛ.ΑΣ. σε κάθε κινητοποίηση η οποία λαμβάνει τη μορφή συμβολικής κατάληψης, μετά το φιάσκο της εισβολής των απλήρωτων εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο Πεντάγωνο.

Το πρωί της Δευτέρας αστυνομική δύναμη σταμάτησε συμβολική κατάληψη στο Δρομοκαΐτειο από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, ενώ το απόγευμα της Κυριακής, με ανάλογη επιχείρηση, διακόπηκε και η κατάληψη της ΓΕΝΟΠ στο μηχανογραφικό κέντρο της ΔΕΗ.

Η Αστυνομία προχώρησε και στις δύο περιπτώσεις σε συλλήψεις, όπως είχε γίνει και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, για την εισβολή στο οποίο δικάζονται τη Δευτέρα στο Αυτόφωρο 12 μεταλλεργάτες του Σκαραμαγκά.

Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. μπήκαν το πρωί στον χώρο του Δρομοκαΐτειου συλλαμβάνοντας εργαζομένους, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην κύρια είσοδο του νοσοκομείου για να διαμαρτυρηθούν για τις ελλείψεις ακόμη και στοιχειωδών υλικών και για την απειλή των προμηθευτών να διακόψουν λόγω οφειλών ακόμη και τη σίτιση των ασθενών, όπως ανέφερε στον ΒήμαFM από το αστυνομικό τμήμα όπου είχε προσαχθεί ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Μιχάλης Γιαννάκος.
Αφορμή για την επέμβαση της Αστυνομίας έδωσε η πρωτοβουλία των εργαζομένων να «χτίσουν» την είσοδο του νοσοκομείου. Οπως εξήγησε, πάντως, ο κ. Γιαννάκος, η κίνηση ήταν καθαρά συμβολική, αφού επρόκειτο στην πραγματικότητα για τσιμεντόλιθους που είχαν τοποθετήσει τον ένα πάνω στον άλλο χωρίς κανένα συνδετικό υλικό, ενώ είχαν ανοίξει τη δεύτερη είσοδο για την εξυπηρέτηση των ασθενών και των συνοδών τους.
Εκτός του προέδρου του συλλόγου στο Αστυνομικό Τμήμα προσήχθησαν άλλοι τρεις εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.
Το ίδιο αδίκημα αποδόθηκε και εναντίον των 18 συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ανάμεσά τους ο πρόεδρός της Νίκος Φωτόπουλος, οι οποίοι συνελήφθησαν την Κυριακή στην κατάληψη του μηχανογραφικού κέντρου της ΔΕΗ.
Η κατάληψη στο κτίριο της οδού Μεσογείων 190-194 είχε ξεκινήσει το ίδιο πρωί προκειμένου, όπως ανέφερε η ΓΕΝΟΠ, να βρεθούν και να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία σκανδάλου σε σχέση με τις χρεώσεις του τέλους ακινήτων. Με την κίνηση αυτή η ΓΕΝΟΠ δήλωνε επιπλέον την αλληλεγγύη της στους συλληφθέντες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ο πρώτος εισαγγελέας που έφθασε την Κυριακή στο μηχανογραφικό κέντρο της ΔΕΗ δεν διαπίστωσε να τελείται κάποια παράνομη πράξη και χρειάστηκε να έρθει και δεύτερος εισαγγελέας για να ξεκινήσει η επέμβαση της Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΝΟΠ είχε καταλάβει το μηχανογραφικό κέντρο της ΔΕΗ και πέρυσι το φθινόπωρο προκειμένου να εμποδίσει την έκδοση λογαριασμών με το τέλος ακινήτων. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και οι υπόλοιποι συλληφθέντες οδηγούνται τη Δευτέρα στον εισαγγελέα.