ΔΗΜΑΡ: Διαφωνίες με τις πρωτοβουλίες Βρούτση

Ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις προκαλούν οι προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά. Τη διαφωνία του με την τακτική που ακολουθεί ο υπουργός εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης σχετικά με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα , εκφράζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης

Ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις προκαλούν οι προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά. Τη διαφωνία του με την τακτική που ακολουθεί ο υπουργός εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης σχετικά με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα , εκφράζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης.

Τις αντιδράσεις της ΔΗΜΑΡ προκάλεσε η δημοσιοποίηση από τον κ. Βρούτση, και μετά τις πρόσφατες συσκέψεις Τρόικας και υπουργείου Εργασίας, χρονοδιαγράμματος για μισθολογικές αλλαγές που οδηγούν, σύμφωνα με το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, σε κατάλυση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μάλιστα, είναι ευθείες οι αιχμές για καταστρατήγηση της προγραμματικής συμφωνίας των κυβερνητικών εταίρων.

Η ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζει «τουλάχιστον ατυχή» την ανακοίνωση του Υπουργού Εργασίας για «το χρονοδιάγραμμα θεσμοθέτησης και εφαρμογής νέου μηχανισμού για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού». Θυμίζει ότι στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης επισημαινόταν ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ρυθμίσεις τους όπως μεταξύ άλλων ο κατώτατος μισθός διαμορφώνονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στη βάση συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Σε ανακοίνωσής της, την οποία εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας (8.10.2012) σχετικά με το ζήτημα του κατώτατου μισθού, η ΔΗΜΑΡ αναφέρει: « Πέραν από τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το Μνημόνιο, η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης έχει από τη συγκρότησή της δεσμευτεί να διεκδικήσει , μέσα από την Αναθεώρηση της Δανειακής Σύμβασης, ότι: « Η συλλογική αυτονομία και η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας επανέρχεται στο επίπεδο που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σύμφωνα με το οποίο το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό περιλαμβάνει και την ρύθμιση του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στη ρύθμιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας»

Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, με πρώτη και κύρια τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού. Όπου το κράτος συμβάλει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως σε ζητήματα που αφορούν σχετιζόμενα επιδόματα, τότε πρέπει να έχει τον ιδιαίτερο ρόλο του».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk