Σωτήρες δεν υπάρχουν πια…

Η συζήτηση που είχε το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών

Σωτήρες δεν υπάρχουν πια… | tovima.gr

Η συζήτηση που είχε το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας με τους ομολόγους του περιγράφεται ως εξαιρετικά δύσκολη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι υπουργοί Οικονομικών ορισμένων κρατών ήταν πολύ σκληροί με την Ελλάδα. Η τρόικα από την πλευρά της, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν πιο θετική και πιθανώς επηρεασμένη από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες ημέρες.
Κατά την εκτίμηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, όπως αυτή μεταφέρεται από τις Βρυξέλλες, «αν τρέξουμε τις αλλαγές έχουμε ελπίδες, αν όχι είμαστε χαμένοι». Και το μήνυμά του ήταν πως «έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας».
Η ατμόσφαιρα λοιπόν από τη βελγική πρωτεύουσα δεν είναι η καλύτερη, ούτε όμως και καταδικαστική.
Στην Ευρώπη, όπως γνωρίζουμε έπειτα από τόσες εμπειρίες δύο δεκαετιών, τα πράγματα δεν είναι ποτέ εντελώς άσπρα ή εντελώς μαύρα. Πάντα υπάρχουν περιθώρια ακόμη και για τις δυσκολότερες των υποθέσεων, όπως είναι η ελληνική τώρα.
Στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών λοιπόν ο κ. Στουρνάρας, ούτε βυθίσθηκε, ούτε και διασώθηκε.
Η συνέχεια εξαρτάται από τη διαπραγμάτευση, από την πρόοδο που εμείς θα σημειώσουμε, από την προσπάθεια που θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε για τη διόρθωση της οικονομικής θέσης της χώρας μας.
Σωτήρες ή σωτήριες επεμβάσεις, χωρίς τη δική μας προσπάθεια και συμμετοχή, δεν υπάρχουν.
Το ίδιο ισχύει και με την σημερινή επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στην Αθήνα. Δεν έρχεται ούτε να μας σώσει μονομιάς, ούτε να μας υποδουλώσει αιωνίως, όπως η τρέχουσα μυθολογία επιβάλλει.
Θα περιγράψει το πλαίσιο ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων όπως αυτή το αντιλαμβάνεται, θα αναγνωρίσει την ελληνική προσπάθεια, θα δείξει κατανόηση στις πολλές αντιδράσεις των Ελλήνων, θα εκφράσει τη διάθεσή της για βοήθεια και υποστήριξη, αλλά κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα κάνει πολλές εκπτώσεις ως προς τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις μας.
Η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη περνάει πρωτίστως από την Αθήνα, είτε κρατάει το τιμόνι ο Σαμαράς, είτε ο Τσίπρας, είτε οποιαδήποτε άλλος.
Είναι ζήτημα λοιπόν στρατηγικής επιλογής της χώρας και του λαού μας. Στο παρόν διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον οι πολιτικές δεν μπορούν να ανατραπούν. Μπορεί να διορθωθούν επιμέρους, να βελτιωθούν, να αποκτήσουν ευελιξίες και να κερδίσουν κάποιες διευκολύνσεις, αλλά να αλλάξουν πλήρως δεν πρόκειται.
Η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς πρέπει να διορθώσει τη δημοσιονομική θέση της και να αποκαταστήσει την παραγωγική ικανότητά της.
Αν δεν επιτύχει αυτό τον διπλό σκοπό δεν σώζεται ούτε από τη Μέρκελ, ούτε από κανέναν άλλον.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk