Δισεκατομμύρια υπάρχουν

Είναι προφανές ότι ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν ήταν αποφασισμένος σε ζητήματα κάθαρσης. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να λάβει χαιρέκακα μέτρα εναντίον των αδυνάτων. Ο πρώην «τσάρος» (τι τσάρος, τρομάρα του…) δεν ήθελε να υποχρεώσει τους φοροφυγάδες της Ελβετίας να πληρώσουν φόρους.

Δισεκατομμύρια υπάρχουν | tovima.gr

Τι θα έκανε ένας υπουργός αποφασισμένος για κάθαρση; Θα καλούσε στο γραφείο του τον έμπιστο νομικό του και θα ζητούσε τη σύνταξη ενός νομοσχεδίου που επιτρέπει τη χρήση πληροφοριών που προέρχονται από υποκλοπές όταν πρόκειται για ζήτημα εθνικής σημασίας. Εναλλακτικά, θα έδινε μια υπουργική εντολή για τον έλεγχο μερικών εκατοντάδων επιχειρήσεων και προσώπων, δήθεν τυχαία να ανοιχτούν οι εγχώριοι λογαριασμοί, να ελεγχθεί η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων. Θα μπορούσε, επίσης, ο αποφασισμένος υπουργός να αφήσει να παραπέσουν ορισμένα αρχεία «ουπς, ανέβασα κατά λάθος στο Facebook μια λίστα με ονόματα, την αποσύρω και ζητώ συγγνώμη». Θα μπορούσε να κάνει μία από τις συνήθεις διαρροές στα έντυπα, τάχα μου ότι τον πρόδωσε κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας.

Είναι προφανές ότι ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν ήταν αποφασισμένος σε ζητήματα κάθαρσης. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να λάβει χαιρέκακα μέτρα εναντίον των αδυνάτων. Ο πρώην «τσάρος» (τι τσάρος, τρομάρα του…) δεν ήθελε να υποχρεώσει τους φοροφυγάδες της Ελβετίας να πληρώσουν φόρους. Είχε στα χέρια του τη λίστα με 1.991 ονόματα, αλλά δεν έκανε τίποτε, μα τίποτε, για να εισπράξει μέρος όσων δικαιούται το κράτος, μέρος από τα 6 δισ. που αναλογούν στους καταθέτες που απολαμβάνουν τη θέα της λίμνης Λεμάν. Δεν του φαινόταν ηθικό να κάνει έλεγχο γιατί η λίστα ήταν προϊόν υποκλοπής. Του την είχε κάνει δώρο η γαλλίδα ομόλογός του. Αλλα κράτη, που διαθέτουν σοβαρούς πολιτικούς, αξιοποίησαν τη λίστα και προχώρησαν σε συμβιβασμούς που απέφεραν συμφωνίες συμφερτικές για τα δημόσια ταμεία. Οι έλληνες διαχειριστές της κρίσης δεν θέλησαν, δεν προσπάθησαν καν να εναντιωθούν στα ντόπια συμφέροντα.

Δεν είναι μόνο οι καταθέτες της Ελβετίας που γλιτώνουν τις υποχρεώσεις τους. Υπάρχουν και άλλα κυκλώματα, και άλλα δισεκατομμύρια που περιφέρονται αδέσποτα. Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γ. Σούρλας παρουσίασε για πολλοστή φορά τους αριθμούς που αφορούν το λαθρεμπόριο καυσίμων. Εκεί τα κλεμμένα φθάνουν τα 3 δισ. τον χρόνο. Κάποιοι εξαπατούν στην αντλία, κάποιοι αποχρωματίζουν το πετρέλαιο χαμηλής φορολόγησης και το πωλούν με υψηλή φορολόγηση, άλλοι πηγαινοφέρνουν ολόκληρα βυτία με περιεχόμενο διαφορετικό από το δηλωμένο. Ο πολιτικός κόσμος σκούζει τα ίδια και τα ίδια: θα εξυγιανθεί ο τομέας αν γίνει ηλεκτρονικός έλεγχος στις εισροές και στις εκροές σε όλα τα στάδια μεταφοράς και επεξεργασίας των καυσίμων. Τα λένε όλοι, δεν το έπραξε κανείς. Σαν να πρόκειται για ψιλικατζίδικα ορεινών, ακατοίκητων περιοχών.

Να θυμηθούμε και άλλα περιφρονημένα δισεκατομμύρια. Το παραεμπόριο. Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Συλλαμβάνουν πέντε πλανόδιους, κατάσχουν μερικές τσάντες, βρίσκουν και μια αποθήκη που τη σφραγίζουν χωρίς να μαθαίνουμε πού πάει η πραμάτεια. Ο απολογισμός: στέρηση 2 δισ. ευρώ σε φόρους από το κράτος. Δεν μιλάμε εδώ για κακομοίρηδες που φόρτωσαν το πορτμπαγκάζ με χειροτεχνίες. Τα λαθραία έρχονται με κοντέινερ, με νταλίκες, με βαπόρια. Καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις στα λιμάνια, χρειάζονται τεράστιες εγκαταστάσεις στις οποίες μπαινοβγαίνουν εκατοντάδες άνθρωποι φορτωμένοι εμπορεύματα. Τα κυκλώματα δρουν στο φως του ήλιου. Αν δεν εντοπίζονται, είναι επειδή κάποιοι τεμπελιάζουν ή έχουν άλλους λόγους.

Δεν έχουμε τελειώσει, υπάρχουν και άλλα δισεκατομμύρια. Δύο αμερικανικά πανεπιστήμια (Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια, Πανεπιστήμιο του Σικάγου) παρουσίασαν μελέτη σύμφωνα με την οποία το 2009 οι ελεύθεροι επαγγελματίες απέκρυψαν από την Εφορία εισοδήματα ύψους 28 δισ. ευρώ, η φορολόγηση των οποίων θα απέφερε έσοδα της τάξης των 11 δισ. ευρώ. Αναφέρθηκαν σε λογιστές, εμπόρους, δικηγόρους, γιατρούς, ξενοδόχους και εστιάτορες. Το σύστημα με τις αποδείξεις απέτυχε, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών δεν αλλάζουν το μοντέλο φορολόγησης. Είναι υπερβολικά δύσκολο να μάθουν τι κάνουν με αυτούς τους επαγγελματίες σε άλλα κράτη.

Η πολιτική της ευκολίας επιτάσσει λύσεις που προκύπτουν με το πάτημα ενός κουμπιού. Να μικρύνουν οι συντάξεις. Απλούστατο. Να μπει χαράτσι στα ακίνητα. Απλούστατο. Να αυξηθεί ο φόρος στα καύσιμα. Απλούστατο. Το πρόβλημα προφανώς προκύπτει από μια κακοδιατύπωση. Εχουν πάρει τοις μετρητοίς το «λεφτά υπάρχουν» και κυνηγούν τους φτωχοδιαβόλους που έχουν μερικά χαρτονομίσματα κάτω από το στρώμα. Η σωστή εκτίμηση είναι «δισεκατομμύρια υπάρχουν», όχι όμως εκεί που ψάχνουν τα οικονομικά επιτελεία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk