Τουρκολιάς: Ορόσημο για το τραπεζικό σύστημα ο «γάμος» Εθνικής- Eurobank

Ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Αλ. Τουρκολιάς την επικείμενη συγχώνευσή της με την Eurobank.

Ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Αλ. Τουρκολιάς την επικείμενη συγχώνευσή της με την Eurobank.
Σε επιστολή που απέστειλε στους εργαζομένους της, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η υποβολή δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Τράπεζας Eurοbank Ergasias A.E. αποτελεί το σημαντικότερο βήμα, μέχρι σήμερα, προκειμένου να υλοποιήσουμε με επιτυχία την παραπάνω στρατηγική».
Παράλληλα τονίζει ο ίδιος, «συμβάλλει καθοριστικά στη θωράκιση του Ομίλου, στην αναδιάρθρωση και σταθεροποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, καθώς και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».
Το νέο σχήμα
«Από την ανάληψη των νέων καθηκόντων μου σας είχα επικοινωνήσει τους άξονες της στρατηγικής της νέας Διοίκησης, η οποία επικεντρώνεται στην επαρκή και ταχύτατη ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, στην ενίσχυση της ρευστότητας, στον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους και στη συγκράτηση των επισφαλειών» υπογραμμίζει ο κ. Τουρκολιάς στην ίδια επιστολή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξαγορά θα αποτελέσει ορόσημο για τους δύο οργανισμούς, αφού η ολοκλήρωσή της θα δημιουργήσει έναν ενιαίο Ομιλο ο οποίος θα έχει:
• συνολικό ενεργητικό ύψους 180 δισ. ευρώ περίπου, καθιστώντας τον ηγέτη στην εγχώρια τραπεζική αγορά και έναν από τους κορυφαίους χρηματοοικονομικούς Ομίλους της Ευρώπης
• ένα ισχυρό δίκτυο 925 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα και 1.700 καταστημάτων στις βασικές περιφερειακές αγορές της ΝΑ Ευρώπης, το οποίο θα εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 18 εκατομμύρια πελάτες
• σημαντικά οφέλη από την αξιοποίηση των οικονομιών κλίμακας και των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων των δύο τραπεζών, μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών στους τομείς της χρηματοδότησης εργασιών, άντλησης καταθέσεων, αποτελεσματικότερης χρήσης κεφαλαίων και αξιοποίησης των λειτουργικών συνεργειών.
Μήνυμα στους εργαζομένους
«Η μεγάλη εμπειρία σε εξαγορές και συγχωνεύσεις των Διοικήσεων και η υψηλή ποιότητα του προσωπικού των δύο τραπεζών, μου δίνουν σιγουριά και αισιοδοξία για την επιτυχή ολοκλήρωση του τόσο απαιτητικού εγχειρήματος» επισημαίνει ο κ. Τουρκολιάς.
Σημειώνει δε ότι η πλήρωση των θέσεων του νέου οργανισμού θα γίνει από στελέχη και των δύο τραπεζών, με απόλυτα διαφανή διαδικασία και θέσπιση αξιοκρατικών κριτηρίων, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο η εμπειρία και οι ικανότητες όλων των υπαλλήλων.
«Προσδοκώ να καλωσορίσουμε σύντομα τα στελέχη και τους υπαλλήλους της Eurobank στη μεγάλη οικογένεια της Εθνικής» σημειώνει ο κ. Τουρκολιάς και κλείνοντας την επιστολή του ευχαριστεί «και την ομάδα των στελεχών, που έφεραν επιτυχώς σε πέρας το έργο που τους είχε ανατεθεί».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk