Πώς αποτιμά η αγορά το deal Εθνικής με Eurobank

Τα πλεονεκτήματα, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, από την υλοποίηση της συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας και Eurobank, προσπαθεί να αποτιμήσει η αγορά, στον απόηχο της δημοσιοποίησης της δημόσιας πρότασης που κατατέθηκε από την πρώτη την περασμένη Παρασκευή

Τα πλεονεκτήματα, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, από την υλοποίηση της συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας και Eurobank, προσπαθεί να αποτιμήσει η αγορά, στον απόηχο της δημοσιοποίησης της δημόσιας πρότασης που κατατέθηκε από την πρώτη την περασμένη Παρασκευή.
Όπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, αναμφίβολα η συγκέντρωση του κλάδου μέσω των συγχωνεύσεων και η δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων, βελτιώνει τις προοπτικές επανασύνδεσης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος με τις αγορές.
Αναφερόμενοι στο νέο όμιλο της ΕΤΕ, μετά την εξαγορά της Eurobank, σημειώνουν ότι οι οικονομίες κλίμακας που δημιουργούνται από τη δημιουργία του μεγαλύτερου ομίλου στην Ελλάδα και ενός από τους ισχυρότερους στη ΝΑ Ευρώπη είναι σημαντικές, οδηγώντας σε αποτελεσματικότερη χρήση των κεφαλαίων, αλλά και στην αξιοποίηση λειτουργικών συνεργειών.
Από την άλλη πλευρά προσθέτουν ωστόσο ότι όπως συμβαίνει σε όλες τις συγχωνεύσεις, είναι αδύνατο να μην υπάρξουν παράπλευρες απώλειες.
Δυσλειτουργίες

Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι τα δύο πρώτα χρόνια μετά τη συγχώνευση δύο ομίλων, τα στελέχη τους επικεντρώνονται σε θέματα που σχετίζονται με την ενοποίηση των συστημάτων τους, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα άλλες στρατηγικές ανάπτυξης.
Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι χρειάζονται ιδιαίτεροι και λεπτοί χειρισμοί ως προς τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να μην τρωθεί το ηθικό του και πέσει η απόδοσή του.
Σε κάθε περίπτωση η εξοικονόμηση κόστους που είναι ένας από τους βασικότερους στόχους της συγχώνευσης, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων και το «λουκέτο» σε καταστήματα του σημερινού δικτύου των δύο τραπεζών.
Μόνο τυχαία δεν είναι η σχετική αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρου Τουρκολιά στην επιστολή που απέστειλε στους εργαζομένους του ομίλου ΕΤΕ, στην οποία τονίζει ότι η πλήρωση των θέσεων του νέου οργανισμού θα γίνει από στελέχη και των δύο Τραπεζών, με απόλυτα διαφανή διαδικασία και θέσπιση αξιοκρατικών κριτηρίων, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο η εμπειρία και οι ικανότητες όλων των υπαλλήλων.
Επίσης, απευθύνεται και στους υπαλλήλους της Eurobank, για τους οποίους τονίζει ότι προσδοκά να τους καλωσορίσει «σύντομα στη μεγάλη οικογένεια της Εθνικής».
Οι μεγάλες αποχωρήσεις
Εξάλλου, οικονομικοί αναλυτές τονίζουν ότι μπορεί η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank να κινείται προς την κατεύθυνση της απαραίτητης ανασυγκρότησης της τραπεζικής αγοράς, ωστόσο η αποχώρηση από τον εγχώριο κλάδο της οικογένειας Λάτση, μόνο ως θετικό νέο δεν μπορεί να εκληφθεί.
Αυτή έρχεται να προστεθεί στην ήδη δρομολογηθείσα ρευστοποίηση της συμμετοχής της Credit Agricole στην Εμπορική Τράπεζα, ενώ αναμένεται η αποχώρηση της Societe Generale από τη Γενική και της πορτογαλικής BCP από τη Millennium Bank.
Τέλος, δεν θα πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι οι δύο τράπεζες αναμένεται να ανακεφαλαιοποιηθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους με τα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Την ίδια στιγμή, οι δυο τράπεζες θα εξακολουθούν να αντλούν σημαντικά επίπεδα ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λόγω του αποκλεισμού τους από τις αγορές.
Η αποστολή που θα έχει η διοίκηση του νέου ομίλου για την επαναφορά του σε κερδοφορία και την επιστροφή της βοήθειας που έχει λάβει από τους μηχανισμούς στήριξης, είναι αναμφίβολα δύσκολη, ειδικά στο τρέχον περιβάλλον ύφεσης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk